Την Πέμπτη 8 Μαϊου, ο Γιάννης Κασέτας και το γκρουπ του παρουσιάζουν στο Half Note το νέο cd του καταξιωμένου σαξοφωνίστα και συνθέτη, με τίτλο “East N Blues”.

Tο East N Blues περιλαμβάνει 12 συνθέσεις του Κασέτα που ηχογραφήθηκαν στα Lofish studios, στο Μανχάταν της  Νέας Υόρκης, με τη σύμπραξη κυρίως αμερικάνων jazz μουσικών.

Ο Κασέτας στη νέα του δουλειά αφήνει πίσω του την avant-garde jazz των τελευταίων ετών και του προηγούμενου άλμπουμ του με τον ντράμερ Γιώργο Σπανό (Jungle of Illusions , Puzzlemusik, PIECE 019) και στήνει ένα return-to-form άλμπουμ.

Τα funk στοιχεία των πρώτων άλμπουμ του Κασέτα έχουν σε ένα βαθμό υποχωρήσει  αφήνοντας χώρο για άρωμα ανατολής σε ορισμένες από τις συνθέσεις (Istanblues, Eastern Funk Attack) ή για blues στοιχεία όπως το εντυπωσιακό Dive Jazz σε στίχους του τραγουδιστή Miles Griffith, ο οποίος και τραγουδά το μοναδικό τραγούδι του άλμπουμ. Ξεχωρίζουν ακόμη η τριμερής σουίτα Eternal Suite και η παιχνιδιάρικη μπαλάντα I Saw a Dream of a  Dream in a Melody που απ’ ότι φαίνεται θα είναι και το κομμάτι με την συχνότερη ραδιοφωνική παρουσία. Ο Γιάννης Κασέτας από το 2007 ήδη και το ντεμπούτο του στην Puzzlemusik (The Truth About The Alien Invasion In Egypt) έδειξε ότι είναι ένα jazz συνθέτης που  παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις της jazz σκηνής. Πλέον – 7 χρόνια και 4 άλμπουμ μετά – δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι είναι ένας καταξιωμένος συνθέτης διεθνών προδιαγραφών.

Οι μουσικοί που πλαισιώνουν τον Γιάννη στα sessions της Νέας Υόρκης που μας χάρισαν το East N Blues είναι ο – δύο φορές βραβευμένος με Grammy – ντράμερ  Ulysses Owens Jr., ο ανερχόμενος πιανίστας της Νέο-υορκέζικης jazz σκηνής Adam Birnbaum, o τρομπετίστας Tatum Greenbalt (ο Wynton Marsalis τον ξεχωρίζει ως έναν από τους καλύτερους τρομπετίστες της γενιάς του) και βέβαια ο Miles Griffith, ο ευρηματικότερος ίσως jazz vocalist της γενιάς των 90’ς από την οποία και ξεπήδησε.

Το dream-team συμπληρώνει ο κοντραμπασίστας Απόστολος Σιδέρης, Έλληνας μουσικός που ζει και εργάζεται με επιτυχία στο εξωτερικό. Σε τρία από τα κομμάτια του άλμπουμ συναντάμε στο τρομπόνι τον χαρισματικό Αντώνη Ανδρέου.

Ο Γιάννης Κασέτας ήταν πάντα – και παραμένει – ενεργός συναυλιακά. Οι συναυλίες για την παρουσίαση του East N Blues είναι όμως συγκριτικά περιορισμένες καθώς ο Γιάννης ετοιμάζει βαλίτσες για Puerto Rico, καλεσμένος της CoDa21, της κορυφαίας εγχώριας ομάδας σύγχρονου χορού, που σε συμπαραγωγή με την Tactico Inc. παρουσιάζει το project “Moving Sounds” σε μουσική του Γιάννη Κασέτα!

YIANNIS KASSETAS GROUP
Κωστής Χριστοδούλου (πιάνο, πλήκτρα),
Μάνος Λούτας (ηλεκτρικό μπάσο)
Απόστολος Λεβεντόπουλος (κιθαρα)
Βασίλης Ποδαρας (ντραμς)
Γιάννης Κασέτας (σαξόφωνα, σύνθεση, ενορχήστρωση)