Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Είναι όλα ψέμα - Μουσείο αυτοεκτίμησης, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Είναι όλα ψέμα - Μουσείο αυτοεκτίμησης, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Ζωγραφικές συνθέσεις, ψηφιακές εκτυπώσεις και ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι «εικονοποίησης» της μνήμης και της απώλειάς της, σε συνδυασμό με εγκαταστάσεις, σχέδια, γλυπτά , φωτογραφίες, κολάζ σε μια φανταστική αίθουσα μουσείου ιστορίας πρωταρχικών εννοιών και συμπεριφορών του ανθρώπου, συγκροτούν τα βασικά στοιχεία της έκθεσης «Είναι όλα ψέμα / Μουσείο Αυτοεκτίμησης» με έργα δύο σύγχρονων εικαστικών δημιουργών, της Νατάσσας Πουλαντζά και του Γιώργου Τσεριώνη.


Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του ΚΜΣΤ, από τις 10 Μαΐου έως τις 21 Ιουνίου 2014, σε επιμέλεια του Γιάννη Μπόλη, ιστορικού της τέχνης στο ΚΜΣΤ.


Η έκθεση – Οι ενότητες – Τα έργα – Οι καλλιτέχνες

Η πρόταση «Είναι όλα ψέμα» της Νατάσσας Πουλαντζά περιλαμβάνει δύο ενότητες έργων. Στην πρώτη («Ανεπίκαιρες συναντήσεις»), ζωγραφίζει εκ νέου, έργα γνωστών καλλιτεχνών επάνω στα οποία εκτυπώνει ψηφιακά πορτρέτα από σημαντικές προσωπικότητες, κυρίως του 19ου και 20ού αιώνα.  Η νέα ζωγραφική επιφάνεια λειτουργεί ως ένας χώρος προσωπικών σημειώσεων, ενώ η συνύπαρξη είναι τυχαία, χωρίς να υπάρχει η πρόθεση δημιουργίας συγκεκριμένης αφήγησης ή εννοιολογικής σύνδεσης. Η δεύτερη ενότητα «... missing piece...» προέρχεται απ' ευθείας από την πρώτη και αποτελείται εξ' ολοκλήρου από μοναδικές ψηφιακές εκτυπώσεις σε χαρτί. Το τμήμα του ζωγραφικού έργου που επικαλύφθηκε-χάθηκε κάτω από την ψηφιακή εκτύπωση της πρώτης ενότητας, αναδύεται εδώ, σε ένα νέο αυτόνομο έργο .  


Ταυτόχρονα, η καλλιτέχνης παρουσιάζει ένα πρωτότυπο έργο - ψηφιακή εφαρμογή, με τίτλο «Game of Fortune». 1500 επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να «παίξουν» με τη ψηφιακή εφαρμογή σε ένα All-in-One Desktop της Dell Greece και να αποκτήσουν δωρεάν ένα μοναδικό ψηφιακό έργο από την ενότητα «... missing piece...», υπογεγραμμένο από τη δημιουργό


Ο Γιώργος Τσεριώνης παρουσιάζει την ενότητα «Μουσείο Αυτοεκτίμησης», η οποία περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, σχέδια, γλυπτά, φωτογραφίες, κολάζ . Ο εικαστικός δημιουργεί μια φανταστική αίθουσα μουσείου ιστορίας πρωταρχικών εννοιών και συμπεριφορών του ανθρώπου. Σε ένα εικαστικό περιβάλλον που «συμπεριλαμβάνει» στιγμές-ίχνη της πολιτισμικής και πολιτικής εξέλιξης, συνενώνονται «ευρήματα» αρχαιολογικών ανασκαφών και στοιχεία από το πεδίο της κοινωνικής ανθρωπολογίας. Τα έργα επιθυμούν να αφηγηθούν μια ιστορία, μια ιστορία προσωπικών και συλλογικών βιωμάτων, μια ιστορία που θέτει κοσμοθεωρητικές και φιλοσοφικές έννοιες και άπτεται σύγχρονων πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών προβληματισμών. Μέσα από την ανάλυση και τη σύνθεση , ο Γιώργος Τσεριώνης επικεντρώνεται σε έννοιες όπως το παρελθόν, η μνήμη, ο χρόνος, η επικοινωνία, οι επιλογές, ο προβληματισμός και η στάση του σύγχρονου ανθρώπου.   


Η Νατάσσα Πουλαντζά γεννήθηκε στο Αννόβερο της Γερμανίας, ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στο Βερολίνο. Αποφοίτησε από την Α.Σ.Κ.Τ. το 1992 και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές (1992–1996), στην Ακαδημία του Μονάχου στον τομέα της Ζωγραφικής από όπου αποφοίτησε με τον τίτλο «Meisterschuele». Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος της ομάδας Provo Principles.


Ο Γιώργος Τσεριώνης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών Βακαλό (1988-1991) και στον Όμιλο Τέχνης και Φιλοσοφίας (1991-1995). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Provo Principles.

 

Παράλληλα με την έκθεση, στο Project room του ΚΣΤΘ θα παρουσιάζεται ανά εβδομάδα μία σειρά βίντεο προβολών με τίτλο Time Lapse την οποία προτείνουν ως παράλληλη και συμπληρωματική δράση στην έκθεσή τους ο Γιώργος Τσεριώνης και η Νατάσσα Πουλαντζά. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι: Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, Αντρέας Βούσουρας, Εύα Μαραθάκη, James Lane, Μηνάς Ν Μηλιαράς, Νίκος Γιαβρόπουλος.

Σχετικές ειδήσεις
Λήξη για τέσσερις εκθέσεις του ΚΜΣΤ και ένα finissage!
22.02.2017 10:33
Τελευταίες μέρες λειτουργίας για τέσσερις εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης) και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος: έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
13.01.2017 10:13
Το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων που στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο τείνει να είναι ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως, είναι η αφορμή για την έκθεση με τίτλο «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος», μια σύμπραξη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης και της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Διαιρεμένες μνήμες 1940-1950: Έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
17.11.2016 11:31
Στις 7 Δεκεμβρίου 2016 θα εγκαινιαστεί η νέα έκθεση με τίτλο ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 1940-1950. Η απόσταση ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Είναι μία έκθεση του Goethe-Institut Thessaloniki σε συνδιοργάνωση με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου.
Γραφείο Αποφόρτισης Κοινού: περφόρμανς της Ευγενίας Τσανανά στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
04.11.2016 12:29
Ένα διαφορετικό γραφείο θα στηθεί τις επόμενες μέσες στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης για το κοινό, με κύριο θέμα την αποφόρτισή του! Πρόκειται για την περφόρμανς διαρκείας της Ευγενίας Τσανανά, με τίτλο «Γραφείο Αποφόρτισης Κοινού», η οποία θα φιλοξενηθεί στο ΚΣΤΘ από τις 5 έως τις 13 Νοεμβρίου 2016. Η συμμετοχή για το κοινό είναι ανοιχτή.
Παρουσίαση του noise:muse project 2016 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
08.06.2016 16:38
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μας προσκαλεί στην παρουσίαση του noise:muse project 2016 και στη συμμετοχική ηχητική δράση για το κοινό "Ιmagine", στο πλαίσιο της έκθεσης ENIGAMI, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.