Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Aeolian Currents: σειρά εργαστηρίων από το Space Under

Aeolian Currents: σειρά εργαστηρίων από το Space Under

Το θερινό εκπαιδευτικό εργαστήριο Aeolian Currents αποτελεί το δεύτερο μεγάλης διάρκειας διεπιστημονικό εργαστήριο Sound Tectonics του ανεξάρτητου κέντρου έρευνας Space Under. Η παραπάνω κατεύθυνση επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ Sound Art και Αρχιτεκτονικής.


Το θερινό εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε νησί των Κυκλάδων, την Πάρο από 10 έως 25 Ιουλίου του 2014 με μια ομάδα διδασκόντων που θα αποτελείται από διεθνώς αναγνωρισμένους αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες , ανάμεσα στους οποίους θα βρίσκεται ο διεθνούς φήμης μουσικός και εικαστικός από τη Μεγάλη Βρετανία Max Eastley, ο Ισπανός Αρχιτέκτονας και καθηγητής Javier Pena Galiano.


Mέσα από το θερινό εργαστήριο Aeolian Currents (Αιολικά Ρεύματα) θα διερευνηθούν τα αιολικά φαινόμενα προκειμένου να σχεδιάστούν και να κατασκευαστούν στη συνέχεια συσκευές που βασίζονται στον ήχο, τη μουσικότητα, καθώς και την ενεργειακή ισχύ. H έρευνα θα δομηθεί πάνω στις προεκτάσεις της sound art, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι η κατασκευή πειραματικών συσκευών και μέσων σε συνδυασμό με την παραγωγή ενέργειας. Στόχος είναι να διερευνηθεί, ταυτόχρονα ο τρόπος με τον οποίο ο σχεδιαμός και η παραγωγή των πρωτότυπων συσκευών που θα προκύψουν από την εν λόγω έρευνα θα μπορούσαν να διεισδύσουν και να ενσωματωθούν στον αρχιτεκτονικό τρόπο σκέψης και πρακτικής.

 

Tο εργαστήριο θα βασιστεί στα φυσικά και μηχανικά κύματα (natural frequencies, mechanical waves), έτσι όπως αυτά παρατηρούνται στην αιολική ενέργεια και τον ήχο. Tο φυσικό περιβάλλον θα προσεγγιστεί μέσω της κίνησης, της μεταβλητότητας, των διαφορετικών συχνοτήτων και της υλικότητας. Kατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα συνδυαστεί η διδασκαλία ενεργειακών και παραμετρικών software, διαδραστικών hardware και τεχνικών που προκύπτουν από φυσικά πειράματα που θα πραγματοποιηθούν επί τόπου. Tο τελικό στάδιο του εργαστηρίου θα αφορά στην κατασκευή μηχανισμών και συσκευών που συνδυάζουν αρχιτεκτονική, sound art και ενεργειακό σχεδιασμό και κατ’ επέκταση στη σύνθεση ενός αυτόνομου συστήματος χωρικής αλληλεπίδρασης.

Σχετικές ειδήσεις
Europe 40under40, έκθεση στο Contemporary Space Athens
09.02.2017 17:33
Το European Centre for Architecture Art, Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design θα παρουσιάσει τα πιο ελπιδοφόρα ανερχόμενα ταλέντα της αρχιτεκτονικής και του βιομηχανικού σχεδιασμού της Ευρώπης για το 2016 σε μια αρχιτεκτονική έκθεση που δεν πρέπει να χάσετε.
μικροί τόποι: οδηγίες χρήσης: Ομαδική έκθεση στο Circuits and Currents
03.01.2017 17:12
Το Circuits and Currents, project space της Α.Σ.Κ.Τ. παρουσιάζει από την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου, την έκθεση μικροί τόποι: οδηγίες χρήσης, προϊόν της ετήσιας συνεργασίας οκτώ τεταρτοετών φοιτητών του Γ’ Εργαστηρίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με τον διδάσκοντά τους Παντελή Χανδρή και την ιστορικό τέχνης Παυλίνα Κύρκου.
Αμερικάνικα Βραβεία Αρχιτεκτονικής: Έκθεση στο Contemporary Space Athens
25.11.2016 14:59
Tα Αμερικανικά βραβεία Αρχιτεκτονικής είναι τα μεγαλύτερα βραβεία στις ΗΠΑ, βραβεύοντας ουρανοξύστες, εμπορικά, κτίρια, πολεοδομικά σχέδια που επιτυγχάνουν ένα υψηλό πρότυπο αριστείας στο σχεδιασμό, την κατασκευή, τη βιωσιμότητα και την προώθηση της βέλτιστης πρακτικής σε όλα τα είδη ανάπτυξης ακινήτων για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
30 χρόνια ελληνικής αρχιτεκτονικής σε έκθεση στο Τελλόγλειο
08.06.2016 13:49
Μία ενδιαφέρουσα διαδρομή στη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική μέσα από αστικές και εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία, συγκροτήματα γραφείων, μουσεία και άλλα δημόσια κτίρια, επιχειρείται στην έκθεση 30 χρόνια αρχιτεκτονικής στο ΚΤΙΡΙΟ, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, στις 19.00, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Réinventer Paris: Έκθεση αρχιτεκτονικής στο Contemporary Space Athens
05.05.2016 15:27
Το Chicago Athenaeum Μuseum for Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture Art, Design and Urban Studies παρουσιάζει και σας προσκαλεί στην έκθεση αρχιτεκτονικής με τίτλο “Réinventer Paris".