Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Από την παραδοσιακή χειροτεχνία στη σύγχρονη τέχνη, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης Αγγελική Χατζημιχάλη

Από την παραδοσιακή χειροτεχνία στη σύγχρονη τέχνη, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης Αγγελική Χατζημιχάλη

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων με την επιστημονική συνεργασία και επιμέλεια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, παρουσιάζει τρείς γυναίκες καλλιτέχνες που εκθέτουν και συνομιλούν με την ελληνική παραδοσιακή τέχνη, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», από 6 Μαΐου έως 29 Ιουνίου.
 

Τα εκθέματα είναι έργα σύγχρονης τέχνης και όχι αντιγραφές παραδοσιακών λαϊκών έργων, στα χνάρια της Αγγελικής Χατζημιχάλη. Οι καλλιτέχνιδες Άρτεμις Αλκαλάη, Ελένη Κρίκκη και Ελένη Τζάτζαλος έχουν επιλεγεί επειδή γνωρίζουν παραδοσιακές τεχνικές και τεχνοτροπίες και επιχειρούν νέες δημιουργίες με τη δική τους καλλιτεχνική ταυτότητα. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδειχθεί η σχέση της παραδοσιακής με τη σύγχρονη τέχνη και να αναδειχθεί το σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη, ως χώρος αφιερωμένος στην καλλιτεχνική δημιουργία, σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης.
 

Η Άρτεμις Αλκαλάη, παρουσιάζει υφαντές δημιουργίες, που παραπέμπουν σε παραδοσιακές υφαντές μπάντες και ζωντανεύουν μνήμες, τόσο με την υφή τους όσο και με την απλότητα της αισθητικής τους.


Η Ελένη Κρίκκη, εκθέτει έργα εμπνευσμένα από τις παραδοσιακές φορεσιές, την υφαντική και την κεντητική και η δουλειά της βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με το ερευνητικό έργο της Αγγελικής Χατζημιχάλη.


Η Ελένη Τζάτζαλος, δείχνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα υφαντά έργα που δημιούργησε σε συνεργασία με το Μουσείο Υφαντικής στο Tilburg της Ολλανδίας. Η μοντέρνα της γραφή μετατρέπεται σε εφαρμοσμένη τέχνη με μια σύγχρονη τεχνική και γνώριμα μοτίβα μεταμορφώνονται σε μοντέρνα, σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης.


Επιμέλεια έκθεσης: Λουϊζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος

Στα εγκαίνια θα προλογίσει η κ. Αικατερίνη Πολυμέρου –Καμηλάκη, επιστημονική συνεργάτης, τ. Διευθύντρια του Λαογραφίας.

Σχετικές ειδήσεις
Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα: έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης
28.11.2016 17:09
Σημαντικές πτυχές της νεώτερης και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την έννοια του τόπου και τη σημασία του ως πεδίου αισθητικής, καλλιτεχνικής και ευρύτερα πολιτισμικής αναζήτησης, θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του αφιερωματικού «Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016».
Υποθετικοί Χοροί: έκθεση του Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
08.11.2016 17:15
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υποδέχεται τον σημαντικότερο εκπρόσωπο του κόμικς στην σύγχρονη ρωσική τέχνη, τον Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι (Georgy Litichevsky, γεν. Dnepropetrovsk 1956, ζει στη Μόσχα και την Νυρεμβέργη).
Animalia: Ομαδική εικαστική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Ιανός
05.10.2016 15:30
Η IANOS Αίθουσα Τέχνης υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού ξεκινά τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας της με μία ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα την εννοιολογικό και συναισθηματικό ρόλο των ζώων στη σύγχρονη τέχνη.
Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών
07.06.2016 11:13
Αφιερωμένη στη σύγχρονη χαρακτική δημιουργία, η ομαδική έκθεση Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (επιμέλεια: Μιχάλης Αρφαράς, διευθυντής Τομέα Χαρακτικής) από την Παρασκευή 17 Ιουνίου έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στο Παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών.
Αλληλεγγύης Τέχνη: έκθεση από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Ξάνθης
15.04.2016 13:26
Ο Σύλλογος Φίλων Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Ξάνθης μας προσκαλεί την Δευτέρα 18 Απριλίου, στις 20:00, στα εγκαίνια της έκθεσης, «Αλληλεγγύης Τέχνη».