Η Αίθουσα Τέχνης Nitra παρουσιάζει τη νέα δουλειά της φωτογράφου Vesselina Nikolaeva. H σπουδαία φωτογράφος από τη Βουλγαρία, έχει βραβευτεί για τη δουλειά της σε τέσσερις χώρες με περισσότερα από οχτώ βραβεία. Έχει εκθέσει σε περισσότερες από έντεκα χώρες και η δουλειά της έχει εκδοθεί σε τέσσερα βιβλία.

Η ενότητα ‘Yesterday when I was little’, που συνοδεύεται και από την αντίστοιχη έντυπη έκδοσή της, είναι μία ιστορία εικόνων και ποίησης. Μέσα από τη φωτογραφία και το λόγο αποτυπώνεται το ξεκίνημα της ιστορίας της κόρης της δημιουργού. Η διάδραση λέξεων και εικόνας καταφέρνουν να αποδώσουν αυτά που μεμονωμένα η μία μορφή έκφρασης ή η άλλη δεν καταφέρνουν. «Οι λέξεις είναι συχνά φτωχές και δεν καταφέρνουν να συνδέσουν τη μαγεία με την πραγματικότητα».  Σκοπός είναι να καταγράψει εκείνα που μπορεί να σβηστούν από τη μνήμη με το πέρασμα του χρόνου. Η Nikolaeva καταγράφει τη γαλήνη μετά την καταιγίδα, τις στιγμές εκείνες που έχουμε μόλις αλλάξει για πάντα.

“Στην αθωότητα της παιδικότητας, βλέπουμε το μήνυμα της αγάπης. Θα ήθελα να δείξω στην κόρη μου ποιο είναι το μήνυμά της στη ζωή. Δεν μπορώ να της πω αυτό που ποτέ δεν ρώτησε. Και θα το ξεχάσω.”

Vesselina Nikolaeva

Η έκθεση When I was little εντάσσεται στα πλαίσια του παράλληλου προγράμματος της PhotoBiennale 2014 με θέμα Logos, που διοργανώνεται από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Η Vesselina Nikolaeva (1976, Σόφια) σπούδασε Φωτογραφία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ουτρέχτης το 2001. Το 2005 λαμβάνει το Βραβείο Νέων Φωτογράφων (στο πλαίσιο του « De Zilveren Camera 2004) που ακολουθείται από το Grand Prix του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας 2005 στην Πολωνία και την «Descubrimientos» στο Photoespaña 2005 στην Ισπανία . Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε πολλές γκαλερί και μουσεία και διεθνή φεστιβάλ στη Βουλγαρία, Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Πολωνία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Φινλανδία, Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Η δουλειά της Vesselina Nikolaeva έχει εκδοθεί σε τέσσερα βιβλία: Baba (2004), School nr.7 (2006), Simply a Line (2009) and I’m Good I’m Great I’m Wonderful (2013)