Την Τετάρτη 7 Μαΐου 2014 και ώρα 20:00 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση «Officinae Pictorum / c.1221-c.1445. Το Ταξίδι», του ζωγράφου Γιώργου Χατζημιχάλη.

 
Ο ζωγράφος Γιώργος Χατζημιχάλης παρουσιάζει σε μια έκθεση – εγκατάσταση, στον όροφο του Μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας, τον θεωρητικό προβληματισμό του για την εικαστική παράδοση.

Οι μορφές από ένα βυζαντινό εικονογραφημένο χειρόγραφο του 11ου αιώνα και από τον πίνακα «Η Βάπτιση» (c. 1445) του Iταλού Piero della Francesca γίνονται η αφορμή για την αφήγηση του ταξιδιού ενός ζωγράφου από την Κωνσταντινούπολη στη Ρώμη. Το ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο ενός φανταστικού ζωγράφου γίνεται ο θεωρητικός στοχασμός του καλλιτέχνη γύρω από την εικαστική παράδοση, ενώ οι εικονογραφικές ρίζες της Αναγέννησης ανιχνεύονται στη Βυζαντινή ζωγραφική.

H χωρική εγκατάσταση του ζωγράφου Γιώργου Χατζημιχάλη «Officinae Pictorum / c.1221-c.1445. Το Ταξίδι» εγγράφεται στη σειρά των περιοδικών εκθέσεων του Βυζαντινού Μουσείου με διερευνητικό και κριτικό χαρακτήρα γύρω από τον θεωρητικό προβληματισμό σχετικά με τις πολιτισμικές σχέσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Την Πέμπτη 15 Μαΐου 2014 στις 19.00 ο ζωγράφος θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση του.