Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

5:17 της Ana Ristoska από τη bijoux de kant στο Γαλλικό Ινστιτούτο

5:17 της Ana Ristoska από τη bijoux de kant στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Στο πλαίσιο του Φόρουμ σύγχρονης δραματουργίας – Αφιέρωμα στα Βαλκάνια το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η bijoux de kant παρουσιάζουν το έργο 5:17 της Ana Ristoska (FYROM), την Τετάρτη 7 Μαΐου 2014.


«Αν έρθεις μια φορά εδώ
μένεις για πάντα /
Μια φορά αν έρθεις εδώ,
αρκεί για να μείνεις για πάντα/
Μια φορά αν έρθεις εδώ,
θα μείνεις για πάντα…»


Στις 26 Ιουλίου 1963, ώρα 5:17 π.μ. στην πόλη των Σκοπίων συνέβη ένας μεγάλος σεισμός. Στον σεισμό έχασαν τη ζωή τους 1070 άνθρωποι και καταστράφηκε το 80 % της πόλης...


Υπάρχει μια πόλη που καταστρέφεται κάθε 500 με 1000 χρόνια κι έπειτα ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες της με καινούρια όψη. Ο χρόνος σε αυτή την πόλη ορίζεται πριν και μετά την εξαφάνισή της. Οι κάτοικοί της έχουν μια τάση για διασκέδαση και απολαύσεις. Τρώνε, πίνουν και ερωτεύονται κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία μέρα που θα ζήσουν.


Και κάθε φορά που η πόλη ξαναγεννιέται, κάποιοι κάτοικοί της πεθαίνουν, άλλοι γεννιούνται κι αυτοί που μένουν ζωντανοί νιώθουν χαμένοι, σαν να να μη μπορούν να βρουν το εαυτό τους και ζουν μέσα στις αναμνήσεις τους…»
 

Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Σκουρλέτης/ BIjoux de Kant
Μετάφραση: Βίκυ Μαντέλη
Μουσική: Κώστας Δαλακούρας
Βίντεο: Γιώργος Αποστολόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη

Παίζουν: Άλκηστις Πουλοπούλου, Ασήμης Αλεξίου

Σχετικές ειδήσεις
αμάραντα, μια κωμωδία της bijoux de kant στο Faust
25.11.2016 14:37
Η bijoux de kant παρουσιάζει στο Faust την κωμωδια α μ ά ρ α ν τ α, σε κείμενα Παύλου Μάτεσι και Γλυκερίας Μπασδέκη και παραγωγή του Faust.
Είμαι ο Οδυσσέας - Je suis Ulysse, της Φένιας Παπαδόδημα στο Γαλλικό Ινστιτούτο
25.10.2016 12:54
Στo πλαίσιo των εκδηλώσεων «Λέξεις επί σκηνής» που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, η Φένια Παπαδόδημα παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Είμαι ο Οδυσσέας | Je suis Ulysse» με το Grace Flowers Quintet.
Ο γείτονάς μου Ναπολέων Λαπαθιώτης, στο bijoux de kant hood
25.10.2016 11:15
Η bijoux de kant παρουσιάζει την παράσταση Ο γείτονάς μου Ναπολέων Λαπαθιώτης, βασισμένη σε κείμενα των Γιώργου Ιωάννου και Ναπολέοντα Λαπαθιώτη.
Περί Φύσεως, του Μιχάλη Βιρβιδάκη από την Βijoux de kant στο Black Box
13.05.2016 13:23
Η Bijoux de kant παρουσιάζει στο Θέατρο Black Box στη Θεσσαλονίκη, το έργο του Μιχάλη Βιρβιδάκη, Περί Φύσεως, για 5 μόνο παραστάσεις, από τις 18 έως τις 22 Μαΐου 2016.
Η Επίτευξη του Φοίνικα: μια σκηνική ανάγνωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
09.05.2016 17:10
To Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Γαλλικό Ινστιτούτο ξεκινούν μια νέα συνεργασία γύρω από τη δραματουργία. Κάθε χρόνο ένας γάλλος σκηνοθέτης / συγγραφέας είναι καλεσμένος από το Γαλλικό Ινστιτούτο και φιλοξενείται στο θέατρο μαζί με έναν έλληνα θεατρικό συγγραφέα / σκηνοθέτη. Αυτή η συνεργασία οδηγεί σε μια κοινή δημιουργία που παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο.