Το Μουσείο Γλυπτικής Περαντινού στηρίζει το μικρό Συμπόσιο Γλυπτικής νέων καλλιτεχνών που ξεκίνησαν από τους κόλπους του, και εντάσσεται στην Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων το Σάββατο 17 Μαΐου 2014.

«Ακολουθώντας το δρόμο του Σουνίου»

Το πλήθος των αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή, στους αρχαίους Δήμους τα Πρόσπαλτα (δυτικά των Καλυβιών), οι Θολές, οι Φρεάριοι και Αιγιαλεία (που βρίσκονται στην κοιλάδα μεταξύ του Πανείου Όρους και του Λαυρεωτικού Ολύμπου προς την παραλία Αναβύσσου) και στις τοπικές ανασκαφές που έχουν γίνει, βρέθηκαν πέντε αγάλματα Κούρων, ορόσημο στην εξέλιξη της αρχαϊκής γλυπτικής:

Ο Κούρος της Νέας Υόρκης (620-590 π.Χ.) ύψους  1,84 μ.
Ο Κούρος της Βολομάνδρας (570-550 π.Χ.) ύψους 1,79 μ.
Ο Κούρος του Μονάχου (540-520 π.Χ.)
Ο Κούρος της Αναβύσου – Κροίσος  (530 π.Χ.) ύψους 1,94 μ.
Ο Κούρος Αριστόδικος (510-500 π.Χ.) ύψους 1,98 μ.

Σήμερα βρισκόμαστε στους δρόμους που χάραξαν οι πρόγονοί μας αιώνες πριν, όπως ο Αρχέδημος (4ος αιώνας π.Χ.) λαξευτής στο  Δήμο της αρχαίας Αναφλύτου. Αφιερωμένη, η Ημέρα των Μουσείων, σ΄αυτούς τους λαξευτές. Συνεχιστές εμείς σήμερα πραγματοποιούμε στο Λαγονήσι Μικρό Συμοπόσιο Γλυπτικής. Ο ματρακάς που θα ηχεί θα προσδώσει την αίγλη που του ανήκει, αφού όλοι θα παρακολουθούν κατά τη διάρκεια του συμποσίου με ενδιαφέρον την προσπάθεια εξισορρόπησης της αρχαίας και νεότερης Ιστορίας.

Συμμετέχουν:
Aρβανίτη Σοφία = Αργυρακοπούλου Μαρία = Γιαταγανζίδης Παναγιώτης = Γκιώνη – Ζησιμοπούλου Βάσω = Kαλάκου Σοφία = Κανάκης Νίκος = Κυσκήρα Γιούλα = Σωτηροπούλου Μυρτώ = Χόρτη Καίτη.

Επιβλέπων = Κώστας Γεωργίου, μαρμαρογλύπτης
Συντονιστής προγράμματος = Ευδοκία  Παπουλή, γλύπτρια.

Ο χρόνος μάς καλεί να δείξουμε πως ο τόπος μας δεν είναι μόνο θάλασσα και ήλιος αλλά και πολιτισμός που πηγάζει και είναι  άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιδιαιτερότητα του τόπου.