Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Live: Κωνσταντίνος ΒΗΤΑ @ Stage Volume 1

Live: Κωνσταντίνος ΒΗΤΑ @ Stage Volume 1

«Είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι δεν έχει αλλάξει ο Κ. Βήτα από τότε που εμφανίστηκε στην ηλεκτρονική μουσική το 1992. Κάθε του άλμπουμ είναι μια προκλητική εμπειρία , άλλοτε βαθιά ηλεκτρονικός , άλλοτε να πειραματίζεται με την ακουστική μουσική και κάθε φορά να μας προκαλεί με διαφορετικές μεθόδους σύνθεσης που αναδεικνύουν την σημασία της hip hop  […]».


Από την Τάνια Σκραπαλιώρη


Έτσι ξεκινούσε το δελτίο τύπου για το live του Κωνσταντίνου Βήτα στο Stage Volume 1 στις 25 Απριλίου και ναι, είναι όντως δύσκολο να το ισχυριστεί κάποιος αυτό, αλλά είναι ακόμα δυσκολότερο να υποστηρίξει οποιοσδήποτε βρέθηκε στην καινούρια αυτή σκηνή στου Ψυρρή το περασμένο Σάββατο, ότι o Κ.Β δεν απέδειξε περίτρανα για ακόμα μια φορά την ποικιλομορφία της καλλιτεχνικής του υπόστασης.


Προγραμματισμένη ώρα έναρξης 10.00 μμ. Ήδη από τις εννιά είχαν αρχίσει να καταφτάνουν παρέες που έκαναν το χώρο να θυμίζει μια κλειστή, μικρή εκδοχή του TerraVibe στη Μαλακάσα, καθώς οι πιο πολλοί είχαν παραταχθεί οκλαδόν μπροστά στη σκηνή και έπιναν μπίρες χαζεύοντας ποδόσφαιρο στη γιγαντοοθόνη. Ήταν εικόνα ζεστή, απλή και ανθρώπινη που δε συναντάς συχνά σε χειμερινό συναυλιακό χώρο και σε κάνει να σκάσεις χαμόγελο για αυτό το πολιτισμικό χαρμάνι στα γούστα του λαού μας, εναλλακτικοί ήχοι αλλά και μαζικά ένστικτα, η ροκιά ροκιά, αλλά κι η μπάλα μπάλα.


Η έναρξη του live ήταν εντυπωσιακά απλή και αθόρυβη. Ο Κωνσταντίνος Βήτα βγήκε γύρω στις δέκα και μισή, με τόσο χαμηλό προφίλ που θα μπορούσες κάλλιστα να τον μπερδέψεις με οποιονδήποτε μηχανικό σκηνής ή κάτι τέτοιο. Όσο ήσυχη ήταν η είσοδος τόσο δυνατή ήταν η έναρξη, ορχηστρική, ηλεκτρονική, ατμοσφαιρική, τίποτα λιγότερο από αυτό που θα περίμενε κανείς που έχει ακούσει έστω κι ένα κομμάτι των Στέρεο Νόβα.  Με πρώτα το ραδιοφωνικό αγαπημένο «Όλο αυτό που Ποτέ» αλλά και παλιές καλές στερεονοβίτικες στιγμές, όπως ο θρυλικός –για τους fans του σχήματος-«Εξώστης» ο Κωνσταντίνος Bήτα ξεκίνησε τη γνώριμη αλλά και γοητευτική απειροβασία του μεταξύ συνθεσάιζερ και κιθάρας, σκληρότητας και απαλότητας, μελωδικής electronica και greek techno. Δυνατές στιγμές της βραδιάς ο χορός που στήθηκε με το «Πάρτυ» από τη «Χρυσαλλίδα» του 2012, που θύμιζε όντως πάρτι των ‘90s με πολλούς από τους θαμώνες βέβαια να έχουν γεννηθεί τη συγκεκριμένη δεκαετία καθώς και μια διαφορετική, up-tempo εκτέλεση του «Χαζού Παιδιού» από την «Άγρια Χλόη» του 2004.


Η γράφουσα έχει υπάρξει δισκογραφική fan του Κωνσταντίνου Βήτα από τις αρχές των ‘00s και εξαιτίας του γύρισε πίσω στη ‘90s, προκειμένου να γνωρίσει και να αγαπήσει τους Στέρεο Νόβα, καθώς όταν εκείνοι έκαναν τα δικά τους με τον ελληνικό μουσικό χάρτη, εκείνη άκουγε τα αντίστοιχα «Ζουζούνια» της εποχής. Παρότι μακροχρόνια οπαδός του ωστόσο, δεν είχε τύχει ποτέ μου να τον δω live. Κι αυτό που είδα ήταν μια ήρεμη, ηλεκτρονική δύναμη, έναν γλυκό σκηνικά καλλιτέχνη που έπαιξε και χόρεψε επί δυόμιση ώρες με τον πιο επικοινωνιακό και ταυτόχρονα καλλιτεχνικά αυτιστικό τρόπο που θα μπορούσε να υπάρξει. Και το σημαντικότερο, έκανε και το κοινό να χορέψει και να περάσει τόσα καλά, ώστε να τον καλέσει τρεις φορές για encore.


O Κωνσταντίνος Βήτα μας αποχαιρέτησε με μια κιθάρα και το “87” απ’ το τελευταίο του album την «Αντήχηση». Η μουσική αυτή ανταπόκριση θα κλείσει με τα όσα έχει πει ο ίδιος περιγράφοντας τη σύλληψη του τραγουδιού: «Στο μαύρο τζάμι του ουρανού ένα αστέρι καθρεφτίζεται. Μοιάζει σαν αυτό το λευκό κόσμο που διαγράφει τις κινήσεις ενός χορευτή στον πάγο. Ένα μηχανικό παιδί βγαίνει από την αυλή του σχολείου και παίζει με το αύριο. Ψάχνει να βρει μια φωτιά».

Σχετικές ειδήσεις
Ανταπόκριση: 20 χρόνια Σταυρός του Νότου στην Τεχνόπολη (Day 3)
30.09.2016 14:34
Η τρίτη και τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια του Σταυρού του Νότου στην Τεχνόπολη μας πλημμύρισε συναισθήματα και μας ταξίδεψε νοερά μιας και είχε έντονο το παραδοσιακό στοιχείο στις μουσικές που ακούσαμε!
Ανταπόκριση: 20 χρόνια Σταυρός του Νότου στην Τεχνόπολη (Day 1)
28.09.2016 17:11
Το τριήμερο των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια του Σταυρού του Νότου έφτασε! Και αν ακολουθήσουμε την λαϊκή ρήση "η αρχή είναι το ήμισυ του παντός" τότε όλοι θα φύγουμε από την Τεχνόπολη στο Γκάζι, τουλάχιστον με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό μας.
Calexico – Moa Bones @ Fuzz Live Music Club: Live review
17.11.2015 10:14
Μια ιδιαίτερη μέρα, αυτή του Σαββάτου, ήταν ικανή να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης. Ανάμικτα συναισθήματα είχαν βρεί χώρο στην σκέψη μας και η πρώτη ματιά στην είσοδο του Fuzz μας έκανε να απορήσουμε για την αφοσίωση των Αθηναίων στους Calexico. Ο κόσμος αρκετός, απο πολύ νωρίς να περιμένει υπομονετικά για την είσοδο. Η εμφάνιση ήταν πολυ πρίν sold out!
Chinese Basement & Στάθης Ντόβας @ Ρομάντσο: Live review
30.10.2015 17:21
Μπαίνοντας στο στενό της Αναξαγόρα, στο κέντρο της Αθήνας, η πρώτη εντύπωση ήταν άκρως θετική. Νεαρός κόσμος περίμενε υπομονετικά στα σκαλιά του παλιού τυπογραφείου, μέχρι να ανοίξουν οι πόρτες, για την ζωντανή εμφάνιση των Chinese Basement και του μουσικού συνοδοιπόρου τους για το συγκεκριμένο λαιβ, Στάθη Ντόβα.
Ο Theodore @ Fuzz Live Music Club: Live review
29.10.2015 11:15
Το βράδυ της Παρασκευής ήταν το πρώτο που ο χειμώνας μας καλωσόριζε με δυνατή βροχή και αισθητό κρύο. Στην ιδέα του επικείμενου λάιβ φάνταζε ιδανική μια τέτοια ατμόσφαιρα. Με τις παραπάνω σκέψεις στο μυαλό μας βρεθήκαμε στο Fuzz της Πειραιώς. Ο κόσμος αρκετός παρά την ταλαιπωρία της βροχής. Πρόσωπα που περίμεναν με προσμονή την έναρξη και που απαρτίζονταν από όλο το ηλικιακό φάσμα.