Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Βορειοελλαδική Ψυχαναλυτική Εταιρεία διοργανώνουν το κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα «Χρόνος» από την Παρασκευή 2 έως την Κυριακή 4 Μαΐου 2014 στο Ολύμπιον, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.  

Ψυχανάλυση και κινηματογράφος διερευνούν τη ζωή κάτω από την επιφάνεια, ανιχνεύοντας όσα ορίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη και την αναμέτρησή της με τον χρόνο.

Το αφιέρωμα «Χρόνος» περιλαμβάνει την προβολή των ταινιών Νύχτα πρεμιέρας του Τζον Κασσαβέτης, Άγριες Φράουλες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Ο Καθρέφτης του Αντρέι Ταρκόφσκι, Ταξίδι στα Κύθηρα του Θόδωρου Αγγελόπουλου, Μέχρι το Θαύμα του Τέρενς Μάλικ και The Looper του Ρίαν Τζόνσον. Τις προβολές πλαισιώνουν ομιλίες σχετικές με τα θέματα που πραγματεύονται οι ταινίες.

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα συνοδεύεται από την μουσική παράσταση «Ο Χρόνος στις κρητικές μαντινάδες» την Παρασκευή 2 Μαΐου στις 22:00 (Γραφεία Β.Ψ.Ε.) από το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής «Ροζονάρηδες». Συμμετέχουν οι Παντελής Μπιτζαράκης (αφήγηση, τραγούδι, θέατρο σκιών), Θάνος Ιωαννίδης (θέατρο σκιών), Κώστας Δαχλύθρας (θέατρο σκιών), Ηλίας Ανδρεουλάκης (λύρα, τραγούδι), Σταύρος Βουρβαχάκης (λαγούτο, τραγούδι), Βαγγέλης Πασχαλίδης (σαντούρι).

Πρόγραμμα προβολών και ομιλιών

Παρασκευή 2 Μαΐου
17:00-21:00
Χαιρετισμός Κασσιανής Φελέκη (ψυχίατρος, μέλος της Β.Ψ.Ε)
Βίντεο της Μιράντας Τερζοπούλου (εθνολόγος)
Νύχτα πρεμιέρας του Τζον Κασσαβέτη
Ομιλίες:
Μιράντα Τερζοπούλου: «Όσο κρατάει ένας στεναγμός: ανασύροντας απ’ το έρεβος τη φόνισσα μάνα
Σόνια Λαζαρίδη (ψυχολόγος, μέλος της Β.Ψ.Ε): «Περάσματα κι απώλειες»

Σάββατο 3 Μαΐου
11:00-14:30
Ταξίδι στα Κύθηρα του Θόδωρου Αγγελόπουλου
Ομιλίες
Sean Hommer (επ. καθηγητής Λογοτεχνίας): «History as Trauma and the Possibility of the Future» (Η Ιστορία ως Τραύμα και η Πιθανότητα του Μέλλοντος)
Γιάννης Παπαδόπουλος (ψυχίατρος, μέλος της Β.Ψ.Ε), Ελένη Ξανθοπούλου (ψυχολόγος, μέλος της Β.Ψ.Ε): «Το ιστορικό τραύμα ως εσωτερική εμπειρία του Χρόνου».
Διάλειμμα
15:00-17:30:
Μέχρι το θαύμα του Τέρενς Μάλικ
Ομιλία
Άννα Ιωάννου (ψυχολόγος, μέλος της Β.Ψ.Ε): «Ο T. Malick και ο Αρνητικός Χρόνος»
18:00-21:00
The Looper του Ριαν Τζόνσον
Ομιλίες
Πάνος Νοτόπουλος (αν. καθηγητής ΤΕΙ Σερρών): «Χωροχρονικές ασυνέπειες και η έκλειψη του υποκειμένου»
Αναστασία Μούτσιανου (ψυχίατρος, μέλος της Β.Ψ.Ε): «Ταξίδι στον Χρόνο: η νοηματοδότηση της ψυχικής εμπειρίας».

Κυριακή 4 Μαΐου
11:00-13:30
Άγριες Φράουλες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
Ομιλίες:
Χρυσόστομος Σταμούλης (καθηγητής Θεολογίας): «Το μέλλον της μνήμης και οι περιπέτειες του προσώπου στις Άγριες Φράουλες του Μπέργκμαν».
Θέμης Κατριός (ψυχίατρος, πρόεδρος  της Β.Ψ.Ε): «Αντιμέτωποι με τον φόβο του θανάτου»
Διάλειμμα
15:00-18:30
Ο Καθρέφτης του Αντρέι Ταρκόφσκι
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ο χρόνος στην Τέχνη». Συμμετέχουν οι: Σώτη Τριανταφύλλου (συγγραφέας), Ηρακλής Παπαϊωάννου (επιμελητής Μουσείου Φωτογραφίας), Κώστας Αναστασιάδης (μουσικός), Κασσιανή Φελέκη.