Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

v_ideas, performances στο Beton 7

v_ideas, performances στο Beton 7

Από τις 7 έως τις 24 Μαϊου 2014 θα παρουσιαστεί η έκθεση με τίτλο v_ideas, performances στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton7 και σε διάφορους χώρους στην περιοχή του Βοτανικού, η οποία περιλαμβάνει performances (επιτελέσεις), video art, workshops και άλλες δράσεις.


Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να συνυπάρξουν επιτελεστές διαφορετικών γενεών και χωρών. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει performances, καθώς επίσης και μια έκθεση με συλλεκτικά performance video, και από διεθνείς συλλογές και από μεμονωμένους καλλιτέχνες . Επίσης, θα πραγματοποιηθούν και εργαστήρια όπου οι καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις σύγχρονες πρακτικές της performance art.


To λατινικό “videas” σημαίνει “βλέπεις”. Ο κύκλος των εκδηλώσεων v_ideas, performances είναι αφιερωμένος στο “βλέπειν” των επιτελέσεων, το “βλέπειν” μέσω των βίντεο που έχουν πραγματοποιηθεί με αφορμή επιτελέσεις των καλλιτεχνών από διάφορους χώρους και διαφορετικών τάσεων, και στο “βλέπειν” των βίντεο με μια επιτελεστική προοπτική και σκοπιά. Πρόκειται δηλαδή για τη διερεύνηση των σημείων αλληλοτομής του video και της επιτέλεσης και των δυνατών τρόπων σύμπλευσης των δύο πεδίων. Το πρόγραμμα στοχεύει να θίξει τα ζητήματα που αναδύονται όταν τα βίντεο έρχονται να αποτυπώσουν, να τεκμηριώσουν, να αποδώσουν το ανεπανάληπτο της επιτέλεσης και σε μερικές περιπτώσεις τα ίδια τα βίντεο να διεκδικήσουν την υπόσταση του έργου τέχνης. Η επιτέλεση απαιτεί τον ιδιαίτερο χωροχρόνο της για να αναδειχθεί ως αισθητικό αντικείμενο. Το βίντεο αποσκοπεί στην εμπραγμάτωση του χρόνου (διάρκεια, χρόνος μετρήσιμος και αναστρέψιμος) και του χώρου (αναγεννησιακή προοπτική εν κινήσει). Ποιες οι μορφές  της συνύπαρξης  ανάμεσα στους  δυο χωροχρόνους;


Η επιτέλεση ανελίσσεται στο χρόνο και δεν αφήνει ίχνη – εκτός από τα συναισθήματα, αισθήσεις, σκέψεις των συμμετεχόντων. Το βίντεο οργανώνει μια αναπαράσταση του χώρου και των δράσεων στο χρόνο, στο επίπεδο της κινητής εικόνας και του ήχου, και επιτρέπει την επανα-έκθεση-παρουσίαση ενός ”εδώ και τώρα” της επιτέλεσης, και ακόμη να δείξει και την πλήρη αναστροφή ή και ανατροπή του. Το “εδώ και τώρα” της επιτέλεσης είναι το κύριο συστατικό της, όταν αυτό εμπλέκεται στο μηχανισμό του βίντεο, ποια είναι η τύχη του; αποτύπωση απλή; ερμηνεία; ανάπλαση; Μήπως το “εδώ και τώρα” της επιτέλεσης θα χρειαστεί μια ριζωματική μεταγραφή ώστε να παραμείνει ένα “εδώ και τώρα”; Μήπως, εντέλει το βίντεο είναι η αναπόφευκτη “προδοσία” της επιτέλεσης; Η μήπως το βίντεο μπορεί να διεκδικήσει ισοδυναμία ή ομολογία με την επιτέλεση;


Τα προβλήματα αυτά θα γίνουν αντικείμενα διερεύνησης τόσο από τις επιτελέσεις όσο και από τα βίντεο. Επιπλέον δύο στοιχεία σε αυτή την προσπάθεια. Ένα άνοιγμα στους χώρους του Βοτανικού, σαν να ήταν ο Βοτανικός ο «βιότοπος» για τα βίντεο και τις επιτελέσεις, αλλά και για αυτό καθεαυτό το εγχείρημα και το πρόταγμα του ΒΕΤΟΝ7. Επίσης, θα γίνει η προσπάθεια να συνυπάρξουν επιτελεστές διαφορετικών γενιών και χωρών, ώστε να διαφανεί η δια-ηλικιακή εμβέλεια και η πολιτιστική χροιά των ερωτημάτων.


Επιμελητές: Δ. Αγραφιώτης, Ρ. Κλιάρη, A. Πασιάς


Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

07/05/2014 | 17.00
Ομιλία/workshop του Michel Collet, Valentine Verhaeghe, Dr. Nanta Novello Paglianti και Πάνου Χαραλάμπους στην ΑΣΚΤ

08/05/2014 | 18.00
Εγκαίνια έκθεσης συλλεκτικών performance video στο beton7gallery και σε χώρους του Βοτανικού
Performance από τον Michel Collet και την Valentine Verhaeghe
Ομιλία της Dr. Nanta Novello Paglianti

16/05/2014 | 11.00
Ομιλία του ΒΒΒ Johannes Deimling στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με τίτλο ”Σημεία για τη Τέχνη της Επιτέλεσης / Notes on Performance Art"

17/05/2014 | 19.00
Performance από τους ΒΒΒ Johannes Deimling και Αντρέα Πασιά στο beton7

20-24/05/2014
Performances σε χώρους του Βοτανικού


Σε συνεργασία με: ΑΣΚΤ (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) |  NTA - Norwegian Theatre Academy / Østfold University College |  ISBA (Institut Supérieur des Beaux Arts de Besançon) |  epitelesis - Performance Art Foundation |  Montagne Froide / Cold Mountain, Video Capitale | Φοιτητές/τριες ή  καλλιτέχνες που πήγαν στην Besançon ως residents με το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, 'EXCENTRICITES' 2012-2014 | Ή Αθηνά΄, Εξωραιστικός-Φυσιολατρικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Βοτανικού-Ρουφ

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Νορβηγίας.

Σχετικές ειδήσεις
Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στο Venice International Performance Art Week
13.12.2016 15:36
Στη Βενετία, στο Palazzo Mora, βρίσκεται ήδη το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τις 10 έως τις 17 Δεκεμβρίου 2016 υποστηρίζοντας το Venice International Performance Art Week και συμμετέχοντας στην έκθεση με τίτλο «Το ‘Όνειρο της Αντιγόνης. Performance Art στην Ελλάδα μεταξύ της δεκαετίας του '70 και σήμερα» με έργα της Λήδας Παπακωνσταντίνου από τις συλλογές του.
Η Γιόκο Όνο με το «Ex-it» στα 51α Δημήτρια!
26.09.2016 13:39
Η Γιόκο Όνο για έναν σχεδόν μήνα θα "καταλάβει" το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την εγκατάσταση «Ex-it», φίλμς και διαδραστικές performances, στα πλαίσια των 51ων Δημητρίων.
Visions-V_Ideas, Performances: 3rd Edition στο Beton 7
27.06.2016 15:23
Από τις 27 Ιουνίου έως 8 Ιουλίου 2016, και για τρίτη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στο Beton7 και στην ευρύτερη περιοχή του Βοτανικού η έκθεση “Visions-V_Ideas, Performances” με επίκεντρο την τέχνη της performance και την ανάπτυξη δικτύων σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο.
Temporarily Lost: ομαδική έκθεση στο Beton 7
07.06.2016 14:39
Το Beton 7 εγκαινιάζει στις 14 Ιουνίου 2016 την ομαδική έκθεση φωτογραφίας Temporarily Lost, η οποία παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2016.
Το πρόγραμμα As one από το Μουσείο Μπενάκη και το Marina Abramović Institute ολοκληρώνεται
19.04.2016 15:23
Για πρώτη φορά στην Αθήνα παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην performance με τόσους καλλιτέχνες, με τέτοια συμμετοχή κοινού, με τόση ενέργεια. Το AS ONE, οι performances, η Μέθοδος Abramović, οι συζητήσεις, εντυπωσίασαν, θετικά ή όχι, μίλησαν στην καρδιά του κοινού, έγιναν αποδεκτά ή απορρίφθηκαν.