Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Πάθη Σωμάτων: έκθεση έργων των Βασίλη Φωτόπουλου - Σάββα Πουρσανίδη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Πάθη Σωμάτων: έκθεση έργων των Βασίλη Φωτόπουλου - Σάββα Πουρσανίδη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το ζωγραφικό έργο του κορυφαίου Έλληνα σκηνογράφου Βασίλη Φωτόπουλου καθώς επίσης και οι άκρως θεατρικές και επιβλητικές συνθέσεις του ζωγράφου Σάββα Πουρσανίδη συνθέτουν την έκθεση «Πάθη Σωμάτων» που εγκαινιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Σάββατο 10 Μαίου 2014.


Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά πιστό στη δέσμευση του να καταστεί σημείο αναφοράς όλων των τεχνών οργανώνει και παρουσιάζει στους χώρους των φουαγιέ την πρώτη του εικαστική παρέμβαση επιλέγοντας το έργο του Βασίλη Φωτόπουλου.


Αποδίδοντας τιμή στον κορυφαίο μας σκηνογράφο – και κάτοχο Όσκαρ για την ταινία Αλέξης Ζορμπάς (1964) - αποδίδει τιμή στη σκηνική μας παράδοση. Γιατί δίπλα στον Φωτόπουλο στοιχίζονται ο Τσαρούχης , ο Μόραλης, ο Κακογιάννης , ο Μινωτής, ο Χατζιδάκης.


H έκθεση – αφιέρωμα στο Βασίλη Φωτόπουλο περιλαμβάνει μια ενότητα 40 άγνωστων εικαστικών έργων του, τα οποία φιλοξενήθηκαν ήδη σε αντίστοιχη έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλαμάτας. Οι πίνακες του Φωτόπουλου αποδίδουν το σύμπαν του ζωγράφου το οποίο κυριαρχείται από τη λατρεία της νεότητας αλλά και από την αίσθηση του μάταιου των πραγμάτων.


Ελεγειακός και βαθιά ανθρώπινος ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει το "αλώνι του κόσμου" με τις ανθρώπινες υπάρξεις να εμφανίζονται για λίγο και έπειτα να χάνονται.


Η κομψότητα των έργων του δεν κρύβει το δράμα ή και τον τρόμο που συχνά υποβόσκουν. Τα σώματα είναι εκεί έκθετα, αινιγματικά εξωτικά αλλα και έτοιμα να συντριβούν.


Την έκθεση του Βασίλη Φωτόπουλου συμπληρώνουν τέσσερα έργα μεγάλων διαστάσεων του Σάββα  Πουρσανίδη. Στους πίνακες του ζωγράφου πρωταγωνιστούν οι μουσικοί οι οποίοι γυμνοί σαν αρχαίοι ήρωες παράγουν τέχνη πάνω στη μεγάλη σκηνή του κόσμου. Λίγες φορές στην ευρωπαϊκή τέχνη η ζωγραφική και η μουσική έχουν συνυπάρξει τόσο εκφραστικά.


Οι μουσικοί του Πουρσανίδη με τα σώματα τους τα ίδια σπρώχνουν το σκοτάδι της βαρβαρότητας και επιβάλλουν το φως της τέχνης τους.


Την επιμέλεια της έκθεσης έκαναν ο Μάνος Στεφανίδης και η Αλεξάνδρα Μυρεσιώτη.

Την ημέρα των εγκαινίων ο επιμελητής Μάνος Στεφανίδης και ο ζωγράφος Σάββας Πουρσανίδης θα ξεναγήσουν το κοινό στους χώρους της έκθεσης. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ξεναγήσεις από τους επιμελητές της έκθεσης.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση του Βασίλη Αλεξάνδρου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
10.02.2017 10:11
Ατομική έκθεση του εικαστικού Βασίλη Αλεξάνδρου με τίτλο «διά βίας μάθηση | éducation forcée», θα παρουσιαστεί στην αίθουσα Αλλατίνη-Ντασσώ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης από 16-28 Φεβρουαρίου 2017.
Ανοχύρωτες Πόλεις / Οpen Cities: Περιοδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
14.09.2016 14:30
Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19:30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο Ανοχύρωτες Πόλεις / Οpen Cities: πληγές του πολέμου στον Πειραιά.
Αθέατος Κόσμος: έκθεση ζωγραφικής της Έρσης Δρίνη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
05.09.2016 13:46
Ταξίδι σε ένα χρόνο μυθικό και σε τόπους που δεν χωρούν σε κανένα ταξιδιωτικό οδηγό είναι η έκθεση «Αθέατος Κόσμος» της γνωστής σκηνογράφου και ενδυματολόγου Έρσης Δρίνη.
Έκθεση Δημοτικής Συλλογής Έργων Τέχνης Ελευσίνας – Μέρος Α΄
26.07.2016 15:44
Μια ανάσα δροσιάς μέσα στο άνυδρο καλοκαίρι, η Δημοτική Συλλογή Έργων Τέχνης Ελευσίνας, που μετά από δεκαετίες βγαίνει ξανά στο φως, αποκαλύπτοντας τους κρυμμένους θησαυρούς της σε δύο μέρη.
Έκθεση του Βασίλη Σπεράντζα στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts
21.07.2016 13:48
Μια νέα σειρά έργων ονειρικού χαρακτήρα με ερωτικές διαστάσεις παρουσιάζει ο Βασίλης Σπεράντζας στην έκθεση του που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στις Σπέτσες στις 22 Ιουλίου 2016.