Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

Αόρατες πόλεις: ομαδική εικαστική έκθεση εμπνευσμένη από το έργο του Ίταλο Καλβίνο

Αόρατες πόλεις: ομαδική εικαστική έκθεση εμπνευσμένη από το έργο του Ίταλο Καλβίνο

Η IANOS Αίθουσα Τέχνης παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση με αναφορά στο έργο «Αόρατες Πόλεις» του Ίταλο Καλβίνο, συνεχίζοντας τα εικαστικά αφιερώματα στους συγγραφείς και τον κόσμο του βιβλίου όπως «To Be- Αφιέρωμα στον Shakespeare», «Ζωγράφισέ μου ένα βιβλίο!», «Αόρατος Θίασος-Αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη», «Το Ελληνικό Καλοκαίρι του Jacques Lacarierre», «Μυθολογία» κ.ά.


Στο έργο αυτό ο συγγραφέας σαν παλιός παραμυθάς, εξερευνητής και ταξιδιώτης, περιγράφει ένα σύμπαν ονειρικών πόλεων σε ένα ευφάνταστο άτλαντα μιας αφήγησης τολμηρής και γοητευτικής. Όπως λέει και ο ίδιος «Οι αόρατες πόλεις είναι ένα όνειρο που δημιουργείται στο κέντρο εκείνων των πόλεων, όπου η ζωή είναι πρακτικά αδύνατη».


Οι 55 πόλεις που περιγράφονται από τον Καλβίνο, ταξινομούνται σε 11 χαρακτηριστικές για την επιδίωξη του συγγραφέα κατηγορίες:

1. Οι πόλεις και η μνήμη, 2. Οι πόλεις και η επιθυμία, 3. Οι πόλεις και τα σημάδια, 4. Οι λεπτές πόλεις, 5. Οι πόλεις και οι ανταλλαγές, 6. Οι πόλεις και τα μάτια, 7. Οι πόλεις και το όνομα, 8. Οι πόλεις και οι νεκροί, 9. Οι πόλεις και ο ουρανός, 10. Οι συνεχόμενες πόλεις 11. Οι κρυφές πόλεις.

Στο εξαιρετικό κείμενό του «Πραγματικές πόλεις: Διαβάζοντας τις Αόρατες Πόλεις του 'Ιταλο Καλβίνο», ο Θοδωρής Χιώτης σημειώνει:
 
«Στην πραγματικότητα, ο Καλβίνο με τις αφηγήσεις του μας λέει ότι κάθε πόλη αποτελεί ένα καζάνι με ιστορίες οι οποίες δεν τελειώνουν ποτέ. Η κάθε πόλη αποτελεί ένα ιδανικό προορισμό για τον ταξιδιώτη και τον εξερευνητή που ξέρουν να χρησιμοποιήσουν τις αισθήσεις τους. Οι Αόρατες πόλεις είναι ένα κάλεσμα για να μάθουμε να διαβάζουμε την πόλη στην οποία ζούμε σαν ένα βιβλίο— το κείμενο του Καλβίνο είναι ένας ταξιδιωτικός οδηγός για τους νομάδες της πόλης».

Κι ακόμη: «Οι πόλεις σε όλες αυτές τις αφηγήσεις κατέχουν και αυτές πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν παρέχουν μόνο ένα φόντο για τους πρωταγωνιστές τους αλλά έχουν οι ίδιες σημαντικό ρόλο στην ιστορία η οποία ξεδιπλώνεται μπροστά μας. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ότι αυτό που χαρακτηρίζει και καθορίζει μια πόλη είναι τα κτίρια και οι δρόμοι των πόλεων, οι πόλεις όμως κουβαλάνε σημαντικά σημασιολογικά φορτία: μέσα στις πόλεις, στα κτίσματα και στις κατασκευές που συνθέτουν το αστικό τοπίο έχουν κωδικοποιηθεί και ενσωματωθεί τα όνειρα, οι φιλοδοξίες, οι νευρώσεις, οι ελπίδες και οι εφιάλτες των κατοίκων της πόλης».
 

Ανακαλώντας τον εξαιρετικό αυτό τρόπο του Καλβίνο να διεισδύει στην πολυσχιδή έννοια της πόλης, η έκθεση προσδοκά από τους συμμετέχοντες να συνομιλήσουν με τους εννοιολογικούς άξονες που θέτει ο συγγραφέας, καταθέτοντας ταυτόχρονα τη δική τους προσωπική οπτική και δημιουργήσουν τις δικές τους «αόρατες πόλεις».
 

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Ηώ Αγγελή, Δάφνη Αγγελίδου, Ανδρέας Γεωργιάδης , Γρηγόρης Λαγός, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Μηνάς Καμπιτάκης, Μαρίνα Κροντηρά, Ανδρέας Μαράτος, Ελεάννα Μαρτίνου, Κωνσταντίνος Μάσσος, Στέλλα Μελετοπούλου, Χαρίτων Μπεκιάρης  Παναγιώτης Μπελντέκος, Γεύσω Παπαδάκη  Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Γιώργος Σαμψωνίδης, Πηγή Σπυράτου, Αντώνης Στάβερης  και Νικόλας Χριστοφοράκης.
 

Παράλληλα και σε θεματική συνομιλία με την ομαδική εικαστική έκθεση «Αόρατες Πόλεις» εγκαινιάζεται και λειτουργεί για το ίδιο χρονικό διάστημα στο ΙΑΝΟS CAFE η ατομική φωτογραφική έκθεση του Σωτήρη Παπαδήμα «Αθήνα – Α-όρατη πόλη».
 
Ο Σωτήρης Παπαδήμας παρουσιάζει εικόνες της πόλης της Αθήνας. Εικόνες της καθημερινότητας που κρατούν μια στιγμή ή μια αιωνιότητα. Που μας περιβάλουν και μας ορίζουν. Τις αντιλαμβανόμαστε ή τις ανακαλύπτουμε εν καιρώ. Δημιουργίες του ανθρώπου της πόλης ή της διάβασής του μέσα από αυτές. Ο φακός περιπλανιέται και καταγράφει αυτό που βλέπει το μάτι, αλλά και εκείνο που ερμηνεύει με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, μέσα από τη δική του καθημερινότητα. Εικόνες, από μια ορατή αλλά και αόρατη Πόλη... ".

Σχετικές ειδήσεις
Animalia: Ομαδική εικαστική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Ιανός
05.10.2016 15:30
Η IANOS Αίθουσα Τέχνης υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού ξεκινά τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας της με μία ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα την εννοιολογικό και συναισθηματικό ρόλο των ζώων στη σύγχρονη τέχνη.
Nomads’ Land: Ομαδική Εικαστική Έκθεση στην Fo Kia Nou 24/7
27.05.2016 14:32
Η ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο Nomads’ Land θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016 στην Fo Kia Nou 24/7.
Κάλλος / Kallos: ομαδική εικαστική έκθεση στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο της Ύδρας
25.04.2016 17:11
Στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας εγκαινιάζεται την Τετάρτη 4 Μαΐου στις 19:00 η ομαδική εικαστική έκθεση «ΚΑΛΛΟΣ». Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον χώρο του Μουσείου έως τις 26 Ιουνίου.
Stand up for…: εικαστική έκθεση από το The ArtLoft
15.01.2016 16:42
Η εικαστική πλατφόρμα "The ArtLoft" που επιμελείται η εικαστικός Κέλλυ Αθανασιάδου παρουσιάζει την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου και ώρα 20:00 την ομαδική έκθεση ζωγραφικής "Stand up for...", στον εικαστικό πολυχώρο The Loft, στο κέντρο της Αθήνας.
«Το Κριθάρι: Η Σπορά»: Ομαδική εικαστική εγκατάσταση στο Αθήνεο
15.12.2015 13:50
Στο «ΑΘΗΝΕΟ», τον πρώτο χώρο δημιουργικής ζυθοποιίας και πολιτισμού της μπίρας στην Ελλάδα, παρουσιάζεται από τις 15 Δεκεμβρίου 2015 έως τις 15 Μαΐου 2016 η ομαδική εικαστική εγκατάσταση "Το κριθάρι: η σπορά".