Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

Έγκλημα και τιμωρία, από την ομάδα Passatempo στο Θέατρο ΟΡΑ

Έγκλημα και τιμωρία, από την ομάδα Passatempo στο Θέατρο ΟΡΑ

Το θέατρο «ΟΡΑ» στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει από τις 2 Μαϊου, το έργο του Ντοστογιεφσκι, Έγκλημα και τιμωρία, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή από την ομάδα «Passatempo».


Η ερώτηση παραμένει απαράλλαχτη ανά τους αιώνες. Τι είναι αυτό που οδηγεί στο έγκλημα; Τι μπορεί να το δικαιολογήσει; Και υπάρχει εντέλει δίκαιο έγκλημα;


Ο φοιτητής της νομικής Ροντιόν Ρομάνοβιτς Ρασκόνλικωφ παίρνει την απόφαση να διαπράξει ένα ‘δίκαιο’ έγκλημα, αφού θεωρεί ότι χάρη σ’αυτό θα μπορούσαν να σωθούν χιλιάδες ζωές. Η αστυνομία δεν διαθέτει στοιχεία για να τον συλλάβει. Από πού θα προέλθει, επομένως, η τιμωρία;  


Σήμερα ο προβληματισμός του Ντοστογιέφσκι σχετικά με τη διάσταση νόμιμου και ηθικού ακούγεται περισσότερο επίκαιρος από ποτέ, καθώς στο όνομα και πάλι της κοινωνικής αδικίας και της σύγχρονης φτωχοποίησης, η βία  μοιάζει να βρίσκει ολοένα και περισσότερο ηθική, πολιτική και ιδεολογική νομιμοποίηση, . Το ίδιο αξίωμα (όλα επιτρέπονται αρκεί ο σκοπός να είναι…αγαθός) που σκοτίζει το νου και οπλίζει το χέρι του Ρασκόλνικωφ, το ακούμε όλο και συχνότερα, ρητά ή συγκαλυμμένα. Νομιμοποιεί όμως το έγκλημα ο ευγενής στόχος;


Με πέντε ηθοποιούς και ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα, η παράσταση οργανώνεται ως μια σύγχρονη ανακριτική διαδικασία. Η ιστορία ξεδιπλώνεται μέσα από μαρτυρικές καταθέσεις, αλλά και αναπαραστάσεις καίριων γεγονότων, προκειμένου να διαπιστώσει ο θεατής εάν τελικά η μεγαλύτερη τιμωρία έρχεται από τους άλλους ή από εμάς τους ίδιους.


Η ομάδα ιδρύθηκε το 2011 στη Θεσσαλονίκη ως μια πρωτοβουλία δοκιμασμένων δημιουργών της πόλης (Γλυκερία Καλαϊτζή σκηνοθέτις, Ευαγγελία Κιρκινέ, Μαρία Καραδελόγλου σκηνογράφοι-ενδυματολόγοι, Κώστας Βόμβολος μουσικός, Ιωάννα Μήτσικα χορογράφος). Όλοι τους άνθρωποι με σημαντική και πολυετή παρουσία στη θεατρική ζωή της πόλης, αλλά και ισχυρούς δεσμούς με το Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθώς οι περισσότεροι είτε διδάσκουν, είτε έχουν σπουδάσει σ’αυτό. Η ταυτότητα της ομάδας αποτυπώνει την ανάγκη να διαμορφωθεί ένας δημιουργικός και γόνιμος διάλογος ανάμεσα σε διαφορετικές από άποψη ηλικίας και εμπειρίας ομάδες καλλιτεχνών, αλλά και ένας αισθητικός και σκηνικός προβληματισμός γύρω από σημαντικά κείμενα του παγκόσμιου δραματολογίου. Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα Passatempo έχει ανεβάσει μέχρι σήμερα τις «Τρεις αδερφές» του Άντον Τσέχωφ (2011), την «Ολεάννα» του Ντέιβιντ Μάμετ (2011) και την «Όπερα του ζητιάνου» του Τζον Γκέι (2012), κείμενα που συνομιλούν με το σήμερα φωτίζοντας την ανθρώπινη περιπέτεια μέσα στο χρόνο και τη σύγχρονη ζωή.

Από τον Απρίλιο του 2012 η ομάδα λειτουργεί το Passatempo Inn (Σωκράτους 2 & Εγνατία 87), ένα μικρό χώρο φιλοξενίας τεχνών. Μία από τις κύριες δραστηριότητες του χώρου είναι η οργάνωση σεμιναρίων για την εμβάθυνση σε θέματα και τεχνικές του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών. Ως σήμερα έχει διοργανώσει σεμινάρια πάνω στην τεχνική εμψύχωσης της εκφραστικής μάσκας, την υποκριτική τεχνική του Meisner, την κίνηση και την εκφραστική του σώματος, το Devised Theatre,την παιδαγωγική του θεάτρου και τη δραματοθεραπεία.


Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή
Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ
Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου
Μουσική: Μάκης Καραδελόγλου
Κίνηση: Ιωάννα Μήτσικα
Εικονικό περιβάλλον-Video-mapping: Στάθης Μήτσιος
Φωτισμοί: Κώστας Σιδηρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Καυκάσιος

Παίζουν: Ειρήνη Αμπουμόγλι, Νάντια Δαλκυριάδου, Ιωάννα Λαμνή, Στάθης Μαυρόπουλος, Δημήτρης Φουρλής.

Διάρκεια: 120΄

Σχετικές ειδήσεις
«Έγκλημα και τιμωρία» για 2η χρονιά στη σκηνή του Άνεσις
29.09.2016 09:50
Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι, Έγκλημα και Τιμωρία, επιστρέφει για 2η χρονιά από τις 5 Οκτωβρίου στο Θέατρο Άνεσις, σε σκηνοθεσία Λεβάν Τσουλάτζε, με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Τάσο Ιορδανίδη, Αννίτα Κούλη και Θοδωρή Κατσαφάδο στους κεντρικούς ρόλους.
Έγκλημα και τιμωρία: επιστρέφει για 2η χρονιά στο Θέατρο Άνεσις
04.07.2016 13:08
Μετά από 147 παραστάσεις στη σκηνή του Άνεσις και με πληρότητα θεατών που άγγιξε το 92 %, η διασκευή του παγκόσμια αναγνωρισμένου λογοτεχνικού έργου του Φίοντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι, Έγκλημα και Τιμωρία από τον Λεβάν Τσουλάτζε, καλλιτεχνικό διευθυντή του Kote Marjanishvili theatre, επιστρέφει στις 5 Οκτωβρίου για όσους δεν πρόλαβαν να τη δουν αλλά και για όσους θέλουν να την ξαναδούν με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη Τάσο Ιορδανίδη, Αννίτα Κούλη και Θοδωρή Κατσαφάδο στους κεντρικούς ρόλους.
TraVma από την ομάδα ΘέRetro στο Θέατρο Σοφούλη
16.06.2016 15:35
Η θεατρική ομάδα "ΘέRetro" αποτελούμενη από τελειόφοιτους του Καλλιτεχνικού Σχολείου Μενεμένης και φοιτητές της Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ (Θεάτρου, Κινηματογράφου) παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση "TraVma", βασισμένη στο έργο του Edward Albee "The Play About The Baby" στο Θέατρο Σοφούλη το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιουνίου στις 21:00.
Κλυταιμνήστρα ή Το Έγκλημα, της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ στο Studio Μαυρομιχάλη
01.04.2016 14:40
Το έργο της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ «ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ Ή ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μαρώς Τριανταφύλλου από τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 στο Studio Μαυρομιχάλη.
Εγκλημα και Τιμωρία, για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο
14.12.2015 14:40
Το αριστούργημα του Φιόντορ Ντοστογιέφκι «Έγκλημα και Τιμωρία» θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο από τις 23 Δεκεμβρίου 2015, σε μετάφραση Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.