Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

Ζωή - Αλέξης Σταμάτης

Ζωή - Αλέξης Σταμάτης

Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί το βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη με τίτλο Ζωή.

 

Δεν νομίζω ποτέ μια γυναίκα να αγάπησε στ’ αληθινά έναν άντρα για τις σκέψεις του.

Δεν είχε και ιδιαίτερες σκέψεις ο Αντρέας.

Ήταν σαν να ζούσα σε μια nature morte.

Όλα ήταν εκεί, ζωγραφισμένα στην εντέλεια, αλλά κάτι έλειπε. Κι αυτό που έλειπε ήταν το νόημα.

Κοιταζόμασταν με τις ώρες στα μάτια, δεν μπορούσα να ξεκολλήσω από πάνω του, τον κοίταζα, τον κοίταζα κι έβλεπα τι;

Ένα απέραντο συναίσθημα, που ήταν ολόκληρο δικό μου...

Το νόημα το έδινες εσύ, ύστερα. Ήσουν ο αδερφός μου τότε, ο πατέρας μου.

Πάλι θα σ’ το πω, το σκέφτομαι συχνά, πώς το δέχτηκες...

Πώς τη δέχτηκες αυτή τη θέση;

 

Παραφράζοντας το ρηθέν του Σπινόζα «Ο Θεός είναι αδιάφορος», ο Αλέξης Σταμάτης μάς μιλάει για μια ζωή ανεπηρέαστη, απαθή, αδιάφορη για τα πάθη των ηρώων.

 

Ερωτικά τρίγωνα ή κουαρτέτα , οικογενειακό σφαγείο, γαϊτανάκι υπαρξια­κών καταβυθίσεων εναλλάσσονται σ’ ένα κλίμα ανάλαφρου δράματος δωματίου.

Με φανερή θεατρική διάθεση, ο Αλέξης Σταμάτης αναπαριστά την κραυγή ενός εφησυχασμένου παρόντος που αρνείται να παραδοθεί στις αναμνήσεις και στις θυελλώδεις προσδοκίες των πρωταγωνιστών.

 

Ο Αλέξης Σταμάτης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακά Αρχιτεκτονικής και Κινηματογράφου στο Λονδίνο. Έχει γράψει πέντε μυθιστορήματα και έξι ποιητικές συλλογές. Μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Ρωσία, στην Ισπανία, στη Σερβία και στο Μπαγκλαντές. Για τη δεύτερη συλλογή του Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων (Εκδόσεις Καστανιώτη) του απονεμήθηκε το 1994 από το Δήμο Αθηναίων το Βραβείο Ποίησης στη μνήμη Ν. Βρεττάκου. Εργάζεται σε εφημερίδες και περιοδικά σε θέματα πολιτισμού.

 

Σχετικές ειδήσεις
Ο έβδομος ελέφαντας - Αλέξης Σταμάτης
11.10.2016 09:43
Από τις εκδόσεις Καστανιώτη επανακυκλοφορεί το μυθιστόρημα σε νέα συμπληρωμένη έκδοση, Ο έβδομος ελέφαντας του Αλέξη Σταμάτη.
Ελληνική αρχιτεκτονική στον 20ό και 21ο αιώνα -  Αντρέας Γιακουμακάτος
19.08.2016 13:04
Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο, Ελληνική αρχιτεκτονική στον 20ό και 21ο αιώνα.Ιστορία, θεωρία, κριτική σε επιμέλεια Αντρέα Γιακουμακάτου.
Ο Σταμάτης Σπανουδάκης παρουσιάζει το νέο βιβλίο του στη Θεσσαλονίκη
10.05.2016 10:27
Το νέο βιβλίο του «Ζωή που δεν μοιράζεται είναι ζωή κλεμμένη» παρουσιάζει ο συνθέτης Σταμάτης Σπανουδάκης στην 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 15 Μαίου 2016, στο περίπτερο των εκδόσεων Εν πλω (Περίπτερο 15 – Stand 34-39).
Ο αδιάφορος και άλλα κείμενα των νεανικών χρόνων - Μαρσέλ Προυστ
22.03.2016 10:26
Το βιβλίο του Μαρσέλ Προυστ, Ο αδιάφορος και άλλα κείμενα των νεανικών χρόνων, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση των Νίκης Καρακίτσου - Ντουζέ και Βάσως Νικολοπούλου.
Το τέρας κι εγώ - Σταμάτης Μαλέλης
13.01.2016 13:04
Το επιτυχημένο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Σταμάτη Μαλέλη «Το τέρας κι εγώ», που αφηγείται την ιστορία της σχέσης του με την κατάθλιψη, επανακυκλοφορεί σε αναθεωρημένη και ανανεωμένη έκδοση αποκλειστικά από τις εκδόσεις Μίνωας.