Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Η Camerata Junior σε μία συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Camerata Junior σε μία συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Την καθιερωμένη ανοιξιάτικη συναυλία της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει και φέτος σε μικρούς και μεγάλους η Camerata Junior – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής, την Κυριακή 4 Μαϊου, στις 12:00 το μεσημέρι.


Ολοκληρώνοντας τον 3ο χρόνο λειτουργίας της, η ανανεωμένη «CAMERATA JUNIOR - Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής» παρουσιάζει τη φετινή της δουλειά σε μια πρωϊνή κυριακάτικη συναυλία, στην οποία προσκεκλημένοι είναι όλοι οι μικροί και μεγάλοι της φίλοι.


Δάσκαλος και Διευθυντής της Ορχήστρας από την ίδρυσή της είναι ο σολίστ και εξάρχων βιολονίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Δημήτρης Σέμσης και βοηθός διδασκαλίας, η Wendy Clark, εκπαιδευτικός, βιολονίστα και επίσης τακτικό μέλος της ΚΟΑ.


Το πρόγραμμα της συναυλίας έχει επιλεγεί με γνώμονα τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα που παρουσιάζoυν τα έργα για τους νέους ταλαντούχους μουσικούς: Έργα κλασικών, ρομαντικών και σύγχρονων συνθετών, που διανύουν 300 και πλέον χρόνια μουσικής ιστορίας.


Τη συναυλία θα ανοίξει το ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ της Ορχήστρας με έργα του Jean Philippe Rameau (1683-1764) και του σύγχρονου Βρετανού συνθέτη Mike Nelson (1949), ολοκληρώνοντας με το ιρλανδέζικο παραδοσιακό τραγούδι Drowsy Maggie σε διασκευή της Wendy Clark.


Τη σκυτάλη θα λάβει το ΕΦΗΒΙΚΟ ΤΜΗΜΑ, που θα ερμηνεύσει το Ντιβερτιμέντο σε φα μείζονα του Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) και το Κοντσέρτο για όμποε και έγχορδα σε ρε ελάσσονα του Alessandro Marcello (1673-1747) με σολίστ στο όμποε τον Δημήτρη Βάμβα, ο οποίος συμμετέχει αφιλοκερδώς.


Θα ακολουθήσουν ένα έργο του νεότατου Αυστραλού Robert Davidson (1965), δύο έργα για ορχήστρα εγχόρδων του Jean Sibelius (1865-1957), μία μικρή ρομαντική Σερενάτα (γράφτηκε μόλις το 2007) του ιάπωνα Shin-Itchiro Yokoyama και το Κοντσέρτο grosso Palladio για ορχήστρα εγχόρδων (1993) του Ουαλού Karl Jenkins (1944). Στο σόλο βιολί , η εξάρχουσα του εφηβικού τμήματος της Ορχήστρας Μαριάνθη Καραγιάννη.


Η Camerata Junior - Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής ιδρύθηκε στην Αθήνα στα τέλη του 2010 στο πλαίσιο των νέων εκπαιδευτικών δράσεων του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, με στόχο την ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας και ομαδικής μουσικής δράσης των μαθητών και την καλλιέργεια των μουσικών τους ικανοτήτων, μέσα από τακτικά μαθήματα που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μουσικής και συμμετοχές σε εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα εντός και εκτός Ελλάδος.


Η Ορχήστρα ανανεώνεται συνεχώς και αριθμεί σήμερα 50 περίπου μέλη, ηλικίας 8-22 ετών, που απαρτίζουν το παιδικό και το εφηβικό της τμήμα. Τα μέλη επιλέγονται κατόπιν ακρόασης και η συμμετοχή τους είναι δωρεάν.


Μέχρι τώρα, έχει εμφανισθεί με επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στη Μουσική Βιβλιοθήκη των Φίλων της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στο πλαίσιο του 3ου TEDxAthens, στον Πύργο Βασιλίσσης στο Ίλιον,  στο Θέατρο «Φρύνιχος» και στη Ρωμαϊκή Αγορά του Αρχαιολογικού χώρου Δελφών και πρόσφατα, στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων, προσκεκλημένη του Δήμου της πόλης.
 

Με χαρά θα σας περιμένουμε στην ανοιξιάτικη αυτή συναυλία. Εκτός από εύθυμες στιγμές μουσικής απόλαυσης, που θα μας προσφέρει με νεανικό σφρίγος αλλά και επαγγελματισμό η νέα γενιά των μουσικών μας, θα έχουμε την ευκαιρία να αισθανθούμε και μια σπάνια ψυχική ανάταση: εκείνη που γεννά η περηφάνια και η ελπίδα, όταν η νεολαία μας ακτινοβολεί στο περιβάλλον της τη χαρά της δημιουργίας και της έκφρασης.

Σχετικές ειδήσεις
Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες, για 3η χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
11.10.2016 11:22
Το συναρπαστικό θεατρικό ταξίδι Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες, που σημείωσε τεράστια επιτυχία και αγαπήθηκε πέρυσι και πρόπερσι από το κοινό, συνεχίζεται στο Μέγαρο Μουσικής για 3η χρονιά!
Όλος ο κόσμος… μια φωνή: Τρεις παιδικές χορωδίες τραγουδούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
29.02.2016 14:49
Τρεις βραβευμένες παιδικές χορωδίες προσκαλούν μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την τρίτη Κυριακή της Αποκριάς, σε μια συναυλία για έναν καλύτερο κόσμο.
Beethoven lives upstairs στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
03.02.2016 17:09
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών προσκαλούν μικρούς και μεγάλους στην παράσταση Beethoven lives upstairs.
Οι Atenistas και το Μέγαρο για τα παιδιά του Ιδρύματος Η Κιβωτός του Κόσμου
22.12.2015 13:27
Δώσε χαρά στα παιδιά, σε μια ξεχωριστή γιορτή που ετοιμάζουν και φέτος οι Atenistas σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Φέρε το δώρο σου κι εμείς θα το δώσουμε στα παιδιά που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα «Η Κιβωτός του Κόσμου».
«Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στη Βιέννη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
15.12.2015 11:13
Ο γνωστός σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς έρχεται με μια νέα χριστουγεννιάτικη παράσταση θεάτρου σκιών με ζωντανή μουσική στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 19 Δεκεμβρίου 2015.