Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Η Camerata Junior σε μία συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Camerata Junior σε μία συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Την καθιερωμένη ανοιξιάτικη συναυλία της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει και φέτος σε μικρούς και μεγάλους η Camerata Junior – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής, την Κυριακή 4 Μαϊου, στις 12:00 το μεσημέρι.


Ολοκληρώνοντας τον 3ο χρόνο λειτουργίας της, η ανανεωμένη «CAMERATA JUNIOR - Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής» παρουσιάζει τη φετινή της δουλειά σε μια πρωϊνή κυριακάτικη συναυλία, στην οποία προσκεκλημένοι είναι όλοι οι μικροί και μεγάλοι της φίλοι.


Δάσκαλος και Διευθυντής της Ορχήστρας από την ίδρυσή της είναι ο σολίστ και εξάρχων βιολονίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Δημήτρης Σέμσης και βοηθός διδασκαλίας, η Wendy Clark, εκπαιδευτικός, βιολονίστα και επίσης τακτικό μέλος της ΚΟΑ.


Το πρόγραμμα της συναυλίας έχει επιλεγεί με γνώμονα τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα που παρουσιάζoυν τα έργα για τους νέους ταλαντούχους μουσικούς: Έργα κλασικών, ρομαντικών και σύγχρονων συνθετών, που διανύουν 300 και πλέον χρόνια μουσικής ιστορίας.


Τη συναυλία θα ανοίξει το ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ της Ορχήστρας με έργα του Jean Philippe Rameau (1683-1764) και του σύγχρονου Βρετανού συνθέτη Mike Nelson (1949), ολοκληρώνοντας με το ιρλανδέζικο παραδοσιακό τραγούδι Drowsy Maggie σε διασκευή της Wendy Clark.


Τη σκυτάλη θα λάβει το ΕΦΗΒΙΚΟ ΤΜΗΜΑ, που θα ερμηνεύσει το Ντιβερτιμέντο σε φα μείζονα του Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) και το Κοντσέρτο για όμποε και έγχορδα σε ρε ελάσσονα του Alessandro Marcello (1673-1747) με σολίστ στο όμποε τον Δημήτρη Βάμβα, ο οποίος συμμετέχει αφιλοκερδώς.


Θα ακολουθήσουν ένα έργο του νεότατου Αυστραλού Robert Davidson (1965), δύο έργα για ορχήστρα εγχόρδων του Jean Sibelius (1865-1957), μία μικρή ρομαντική Σερενάτα (γράφτηκε μόλις το 2007) του ιάπωνα Shin-Itchiro Yokoyama και το Κοντσέρτο grosso Palladio για ορχήστρα εγχόρδων (1993) του Ουαλού Karl Jenkins (1944). Στο σόλο βιολί , η εξάρχουσα του εφηβικού τμήματος της Ορχήστρας Μαριάνθη Καραγιάννη.


Η Camerata Junior - Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής ιδρύθηκε στην Αθήνα στα τέλη του 2010 στο πλαίσιο των νέων εκπαιδευτικών δράσεων του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, με στόχο την ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας και ομαδικής μουσικής δράσης των μαθητών και την καλλιέργεια των μουσικών τους ικανοτήτων, μέσα από τακτικά μαθήματα που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μουσικής και συμμετοχές σε εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα εντός και εκτός Ελλάδος.


Η Ορχήστρα ανανεώνεται συνεχώς και αριθμεί σήμερα 50 περίπου μέλη, ηλικίας 8-22 ετών, που απαρτίζουν το παιδικό και το εφηβικό της τμήμα. Τα μέλη επιλέγονται κατόπιν ακρόασης και η συμμετοχή τους είναι δωρεάν.


Μέχρι τώρα, έχει εμφανισθεί με επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στη Μουσική Βιβλιοθήκη των Φίλων της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στο πλαίσιο του 3ου TEDxAthens, στον Πύργο Βασιλίσσης στο Ίλιον,  στο Θέατρο «Φρύνιχος» και στη Ρωμαϊκή Αγορά του Αρχαιολογικού χώρου Δελφών και πρόσφατα, στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων, προσκεκλημένη του Δήμου της πόλης.
 

Με χαρά θα σας περιμένουμε στην ανοιξιάτικη αυτή συναυλία. Εκτός από εύθυμες στιγμές μουσικής απόλαυσης, που θα μας προσφέρει με νεανικό σφρίγος αλλά και επαγγελματισμό η νέα γενιά των μουσικών μας, θα έχουμε την ευκαιρία να αισθανθούμε και μια σπάνια ψυχική ανάταση: εκείνη που γεννά η περηφάνια και η ελπίδα, όταν η νεολαία μας ακτινοβολεί στο περιβάλλον της τη χαρά της δημιουργίας και της έκφρασης.

Σχετικές ειδήσεις
Καρναβάλι ζώων και άλλων φανταστικών πλασμάτων στο Μέγαρο Μουσικής!
15.02.2017 15:37
Τις φετινές Απόκριες, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών καλούν μικρούς και μεγάλους σε ένα «Καρναβάλι ζώων και άλλων φανταστικών πλασμάτων», την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, στις 11:30 το πρωί!
Μουσικά Παραμύθια με την Καμεράτα, ξανά στο Μέγαρο Μουσικής
13.01.2017 17:22
Μετά την μεγάλη επιτυχία της παράστασης «Μουσικά Παραμύθια με την Καμεράτα, Ο Πέτρος και ο Λύκος και η Πρώτη Συναυλία του Αρκούδου Πάντινγκτον» σε αφήγηση του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη με τη συνοδεία των Μουσικών της Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και τη βραβευμένη αρχιμουσικό Ζωή Ζενιώδη, συνεχίζουν λόγω εξάντλησης των εισιτηρίων για δύο ακόμα παραστάσεις την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Μουσικά Παραμύθια με την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
24.11.2016 14:27
Τα έργα "Ο Πέτρος και ο Λύκος" και η "Πρώτη Συναυλία του Αρκούδου Πάντινγκτον" παρουσιάζονται τα φετινά Χριστούγεννα με τη συνοδεία των Μουσικών της Καμεράτα, σε αφήγηση Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ρωμαίος + Ιουλιέττα x 6, με την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
09.11.2016 16:50
Τετρακόσια χρόνια μετά τον θάνατο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, το πιο διάσημο ζευγάρι ερωτευμένων όλων των εποχών, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέττα, παραμένουν πάντα νέοι! Η ιστορία αγάπης τους συνεχίζει μέσα στους αιώνες να εμπνέει υπέροχες μουσικές συνθέσεις. Αποσπάσματα από έξι πολύ γνωστά έργα που αντλούν την έμπνευσή τους από το περίφημο έργο του Σαίξπηρ, θα ερμηνεύσει το πρωί της Κυριακής 20 Νοεμβρίου (11:30 π.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Όλος ο κόσμος… μια φωνή: Τρεις παιδικές χορωδίες τραγουδούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
29.02.2016 14:49
Τρεις βραβευμένες παιδικές χορωδίες προσκαλούν μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την τρίτη Κυριακή της Αποκριάς, σε μια συναυλία για έναν καλύτερο κόσμο.