Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την φωτογραφική έκθεση της Τάνιας Καμίδου, με τίτλο Η σκιά του μπαμπά μου, από την Πέμπτη 24 Απριλίου 2014, στις 20:00 στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση εντάσσεται στην ενότητα «Τρεις Φωτογράφοι, τρεις αφηγήσεις για τη Θεσσαλονίκη. Τάνια Καμίδου – Κωστής Αργυριάδης – Λίλη Ζουμπούλη» και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Μαΐου 2014.

Η Τάνια Καμίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Παρακολούθησε φωτογραφικά σεμινάρια στην stereosis και στο studiotessera με τον Στράτο Καλαφάτη. Το έργο της πηγάζει από τα προσωπικά της βιώματα και σπονδυλωτά εξελίσσεται σε μια ιδιότυπη αυτοβιογραφία. Έχει εκθέσει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις από το 2006. Οι φωτογραφίες της παρούσας έκθεσης δημιουργήθηκαν μεταξύ 2006 και 2012 και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Voies Off – Photographie, Arles 2013.

Για την έκθεση

Οι φωτογραφίες της Καμίδου είναι βαθιά αυτοβιογραφικές. Απεικονίζουν τον εαυτό της, την οικογένειά της, τη μητέρα της, το σπίτι της. Ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη και το πατρικό της και καταλήγουν σε όποιο τόπο και χρόνο ένιωθε κάθε φορά την επιθυμία να φωτογραφήσει. Είναι μια σειρά από δυνατά στιγμιότυπα που εξελίσσονται σε μια προσωπική φωτογραφική αφήγηση.

Η ίδια αναφέρει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα LIFO σχετικά: «Πρόκειται για έναν αυτοβιογραφικό φωτογραφικό λόγο. Φωτογραφίζω επειδή δεν μπορώ να μιλήσω, οπότε χρησιμοποιώ τις εικόνες σαν λεξικό. Συνθέτουν συμπεριφορές, συναισθήματα, εποχές και σχέσεις της ζωής μου. Στη φωτογραφία μεταφέρω τα ένστικτα μου. Οι εικόνες που τραβάω λειτουργούν σαν σύμβολα, σαν τόποι όπου νιώθω ελεύθερη, χωρίς όρια και παρεξηγήσεις, καμιά φορά χωρίς κι εμένα την ίδια».

Η φωτογραφία λειτουργεί για την Καμίδου σαν μνήμη. Φωτογραφίζει αυτό που δεν θα ήθελε να ξεχάσει ενώ χαρακτηρίζει τη θεματολογία της σαν σύνδρομο παιδικής περιέργειας· μία κατασκοπική ενδοσκόπηση και παρατήρηση της σχέσης της με τον κόσμο που την περιβάλλει.

Την έκθεση συνοδεύει φωτογραφικό λεύκωμα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ.