Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

HYam project: οι 19 υποψήφιοι για το πρώτο Βραβείο της νεανικής καλλιτεχνικής σκηνής της Μεσογείου

HYam project: οι 19 υποψήφιοι για το πρώτο Βραβείο της νεανικής καλλιτεχνικής σκηνής της Μεσογείου

Τον Ιανουάριο, το HYam (Hydra for Artists of the Mediterranean) και το Ίδρυμα-Fondation Jean-Luc Lagardère ξεκίνησαν τη συνεργασία τους με το πρώτο Βραβείο της νεανικής καλλιτεχνικής σκηνής της Μεσογείου με σκοπό να επιβραβεύσουν την καλλιτεχνική δουλειά (γλυπτική, ζωγραφική, σχέδιο, περφόρμανς, εγκατάσταση, βίντεο) ενός νέου καλλιτέχνη, με θέμα την πολιτισμική ταυτότητα.

 

Αυτό το πρωτότυπο για τα δεδομένα του Ιδρύματος βραβείο, ένα χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, έχει στόχο να υποστηρίξει τους καλλιτέχνες στην παραγωγή του καλλιτεχνικού τους έργου και να τους δώσει μεγαλύτερη προβολή στη διεθνή σκηνή .

 

Αυτή η πρώτη έκδοση είναι αφιερωμένη σε καλλιτέχνες ελληνικής ή κυπριακής καταγωγής, κάτω των 36 χρονών.

 

Το HYam και το Ίδρυμα-Fondation Jean-Luc Lagardère παρουσιάζουν τους 19 καλλιτέχνες που επιλέχτηκαν βάσει της ποιότητας και του ενδιαφέροντος της δουλειάς τους, για την πρώτη έκδοση του Βραβείου που είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα:

 

Χρήστος ΒΑΓΙΑΤΑΣ

Χρύσα ΒΑΛΣΑΜΑΚΗ

Παναγιώτης ΒΟΡΡΙΑΣ

Ζωή ΓΑΪΤΑΝΙΔΟΥ

Ναταλί ΓΙΑΞΗ

Πέτρος ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ

Ειρήνη ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Αθανάσιος ΖΑΓΟΡΙΣΙΟΣ

Διονύσης ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΤΟΣ

Βαλεντίνα ΚΑΡΓΑ

Ειρήνη ΜΙΓΑ

Βασίλης ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Ράνια ΜΠΕΛΛΟΥ

Βασίλειος ΠΑΣΠΑΛΗΣ

Αλέξανδρος ΤΖΑΝΝΗΣ

Ίρις ΤΟΥΛΙΑΤΟΥ

Μαρία ΤΣΑΓΚΑΡΗ

Πάνος ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ

Μαριάννα ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ

 

Γνωρίστε καθέναν από τους 19 καλλιτέχνες ξεχωριστά στο www.hyam.fr

 

Από εδώ και στο εξής, οι καλλιτέχνες έχουν ένα μήνα για να στείλουν ένα βίντεο δύο λεπτών όπου θα παρουσιάζουν τη δουλειά και το πρότζεκτ τους.

 

Το Hyam έχει συστήσει μία επιτροπή με Πρόεδρο τον Alain Seban (Διευθυντής του centre Georges Pompidou), αποτελούμενη από διεθνείς προσωπικότητες:

 

Γιώργος Αγουρίδης, Πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Adelina von Fürstenberg, επιμελήτρια της τελευταίας Μπιενάλε Θεσσαλονίκης και ιδρύτρια της ΜΚΟ Art For the World.

Κατερίνα Γρέγου, curator και καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Brussels

Άννα Καφέτση, Διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα.

Μαρία Κοκκίνου και Ανδρέας Κούρκουλας, αρχιτέκτονες και δημιουργοί του νέου Μουσείου Μπενάκη , Αθήνα

Thierry Ollat Διευθυντής του MAC (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μασσαλία)

Thaddaeus Ropac, γκαλερίστας και Ξένια Γερουλάνου, επιμελήτρια, σύμβουλος

Emmanuel Saulnier, γλύπτης και καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών, Παρίσι, οργανωτής του "Le moment grec".

François Tajan, συνδιευθυντής της Artcurial


 

Στις 15 Μαΐου 2014, όλα τα μέλη της επιτροπής θα λάβουν τους 19 φακέλους και τα βίντεο των υποψηφίων ώστε να τα μελετήσουν ο καθένας ξεχωριστά. Οι τρεις καλλιτέχνες που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους θα περάσουν στην τελική φάση και θα έρθουν στο Παρίσι ώστε να παραστούν στην απονομή του Βραβείου.

 

Η ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014 ΣΤΗΝ ARTCURIAL, ROND-POINT DES CHAMPS-ELYSEES ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Σχετικές ειδήσεις
Pillow – Swallow – Hollow - Yellow: ομαδική έκθεση καλλιτεχνών στο ArtWall Project Space
27.12.2016 16:33
Μια καλλιτεχνική παρέα 5 αποφοίτων του Slade School of Fine Art του Λονδίνου, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο ArtWall Project Space, από τις 21 Δεκεμβρίου, 2016 μέχρι 5 Ιανουαρίου, 2017.
Aίτηση συμμετοχής στη 18η Biennale των Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου
15.12.2016 16:38
Η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με στόχο την υποστήριξη του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των νέων και την ενίσχυση και ανάδειξη της νεανικής καλλιτεχνικής δημιουργίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, προσκαλεί τους νέους καλλιτέχνες της χώρας μας, ηλικίας 18 μέχρι 34 ετών (να έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1982), να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη 18η Biennale των Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου.
Βραβείο ADI Culture Award 2016 για την έκθεση Adhocracy της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
04.07.2016 15:46
Η έκθεση Adhocracy που διοργάνωσε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση την προηγούμενη σαιζόν (29 Απριλίου – 4 Ιουλίου 2015) βραβεύτηκε στην Ισπανία με το ADI Culture Award 2016. Το βραβείο αυτό, που δίνεται για πρώτη φορά, αποτελεί επιβράβευση όχι μόνο της ίδιας της έκθεσης, αλλά και της ανοιχτής αυτής διαδικασίας στο σύνολό της.
Κερδίστε αντίτυπα του βιβλίου «Πρωινή γαλήνη» από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο!
30.06.2016 13:11
Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο προσφέρουν στους αναγνώστες του Culturenow.gr δωρεάν αντίτυπα του βιβλίου «Πρωινή γαλήνη», του Ηλία Μαγκλίνη, το οποίο απέσπασε πρόσφατα το Βραβείο Μυθιστορήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης» καθώς και το Βραβείο Πεζογραφίας του περιοδικού «Κλεψύδρα».
Βραβείο Πούλιτζερ σε τρεις Έλληνες φωτορεπόρτερ
20.04.2016 12:31
Οι Γιάννης Μπεχράκης, Αλκης Κωνσταντινίδης και Αλέξανδρος Αβραμίδης, φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters για την Ελλάδα, τιμώνται με το βραβείο Πούλιτζερ στην κατηγορία για φωτογραφία Breaking News, για τη φωτογραφική τους ματιά στο θέμα του προσφυγικού.