Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Διαγωνισμός συγγραφής δοκιμίου λογοτεχνικής ανάλυσης από το τοβιβλίο.net

Διαγωνισμός συγγραφής δοκιμίου λογοτεχνικής ανάλυσης από το τοβιβλίο.net

Ο δικτυακός τόπος τοβιβλίο.net στην προσπάθειά του να προσφέρει ένα φιλόξενο χώρο στους ανθρώπους που αγαπούν το βιβλίο και τη λογοτεχνία προσκαλεί όσους επιθυμούν να συγγράψουν ένα δοκίμιο λογοτεχνικής ανάλυσης, ένα κείμενο διακριτικής ματιάς στη λογοτεχνική έκφραση, είτε πάνω σε συγκεκριμένο έργο κάποιου εγνωσμένου λογοτέχνη της επιλογής τους ή στο συνολικό του έργο.


Ο στόχος της δράσης είναι διττός: από τη μια να έρθουν πιο κοντά στη λογοτεχνική παράδοση οι αναγνώστες του δικτυακού τόπου -και όχι μόνο αυτοί βεβαίως- κι από την άλλη να δοθεί η ευκαιρία σε όσους συμμετέχουν στη δράση αυτή να αποκτήσουν ένα βήμα στην κριτική λογοτεχνικών έργων, διά του γραπτού τους λόγου. Επιπροσθέτως, κάθε σκέψη που δημοσιεύεται σε σχέση με τη λογοτεχνία και τους λογοτέχνες προσθέτει ένα λιθαράκι παραπάνω τόσο στην κατανόηση όσο και στην περαιτέρω ανάλυση των έργων αυτών.

Οι συμμετέχοντες έχουν δικαίωμα να γράψουν ένα έως τρία κριτικά δοκίμια.

Κάθε δοκιμιακή ανάλυση θα αναφέρεται σε ένα έργο ή τη συνολική προσφορά ενός αναγνωρισμένου λογοτέχνη, χωρίς χρονικό περιορισμό στην περίοδο δημιουργίας του (από τον Όμηρο και τους κλασσικούς τραγωδούς μέχρι τις μέρες μας). Στην περίπτωση που το δοκίμιο αφορά ένα συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να έχει ως τίτλο το όνομα του δημιουργού του και στη συνέχεια τον τίτλο του έργου (πχ. «Οδυσσέας Ελύτης - Το Άξιον Εστί»). Αν το δοκίμιο αναφέρεται στο σύνολο ή σε μέρος του έργου του δημιουργού ο τίτλος θα πρέπει να περιλαμβάνει το όνομα του και συνοπτικά το μέρος του έργου (πχ. «Οδυσσέας Ελύτης - Τα δοκίμια του» ή «Οδυσσέας Ελύτης - Το έργο του»).


Το δοκίμιο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 7 σελίδες ή τις 3500 λέξεις, θα πρέπει να είναι σε ηλεκτρονικό αρχείο (μορφής .doc ή .docx), ορθογραφημένο κι επιμελημένο.


Τα δοκίμια θα πρέπει να είναι πρωτότυπα και αδημοσίευτα. Επιτρέπεται η αναφορά σε πηγές και βιβλιογραφία, κατά το ακαδημαϊκό πρότυπο, και η χρήση των αναφορών αυτών στο κείμενο αλλά σε ποσοστό που δε θα ξεπερνάει σε καμία περίπτωση το 15% επί του συνόλου του κειμένου.


Θα γίνονται δεκτά όλα τα δοκίμια που θα αποσταλούν ηλεκτρονικά μέχρι την 31η  Οκτωβρίου, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου tovivlio@outlook.com.


Κριτική Επιτροπή (τα μέλη της οποίας θα ανακοινωθούν μετά την 1η Νοεμβρίου) θα επιλέξει τα καλύτερα δοκίμια λογοτεχνικής ανάλυσης και αυτά θα εκδοθούν σε ηλεκτρονικό βιβλίο. Για την κρίση θα ληφθούν υπόψη η τεκμηρίωση του θέματος και η αξία του έργου (προσφορά στην κριτική λογοτεχνίας) και η τήρηση όρων του διαγωνισμού.


Όλες οι δοκιμιακές αναλύσεις θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα ανεξάρτητα από την αξιολόγησή τους. Ο ιστότοπος διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύσει δοκίμια που δεν πληρούν τους ανωτέρω όρους.

Σχετικές ειδήσεις
Η Γερμανική Κατοχή μέσα από τη Λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης
12.10.2016 12:26
Τη λογοτεχνική εικόνα της Θεσσαλονίκης της Κατοχής θα επιχειρήσει να διερευνήσει η Στρογγυλή Τράπεζα με τίτλο «Η Γερμανική Κατοχή μέσα από τη Λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης» που διοργανώνει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016 στο Αμφιθέατρο Μελίνα Μερκούρη.
Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2016: Οι βραβευθέντες
04.10.2016 12:17
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Goethe-Institut Athen, το Instituto Cervantes de Atenas και το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, με την ευκαιρία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης τα Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2016.
Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2016: Οι φιναλίστ και η απονομή
14.09.2016 15:29
Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, η Ελληνοαμερικάνική Ένωση, το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών και το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, διοργάνωσαν και φέτος τα Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2016 και θα τα απονείμουν σε μια τελετή που θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα μετάφρασης.
Ξεκινά η Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνικής Συντροφιάς στο Έναστρον
12.09.2016 16:38
Ξεκινά την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 η Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνικής Συντροφιάς στο Έναστρον, με θέμα Φίοντορ Ντοστογιέφσκι: Ο Άγιος της Λογοτεχνίας. ο Ρώσος γίγαντας εφ' όλης της ύλης.
Andreï Makine - Ένας άντρας χωρίς συμβιβασμούς: Λογοτεχνική συνάντηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο
02.06.2016 12:32
Το Γαλλικό Ινστιτούτο μας προσκαλεί σε μία λογοτεχνική συνάντηση με την Marie - Christine Vandoorne, αφιερωμένη στα βιβλία του Andrei Makine, στο πλαίσιο του Κύκλου «Η λογοτεχνία πέρα μακριά».