Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Μικρόκοσμος - Μακρόκοσμος: έκθεση της Κατερίνας Καλούδη στη γκαλερί Σκουφά

Μικρόκοσμος - Μακρόκοσμος: έκθεση της Κατερίνας Καλούδη στη γκαλερί Σκουφά

Η Γκαλερί Σκουφά εγκαινιάζει την Πέμπτη 8 Μαΐου 2014, στις 7.30 μμ. την ατομική έκθεση φωτογραφίας της Κατερίνας Καλούδη, με τίτλο Μικρόκοσμος – Μακρόκοσμος. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 27 Μαΐου 2014.


Εμπνευσμένη από την αρχαιοελληνική ιδέα του Μικρόκοσμου και Μακρόκοσμου η Κατερίνα Καλούδη παρουσιάζει μια σειρά από φωτογραφικά έργα που εστιάζουν στην παρατήρηση των δομών της φύσης. Οι μίκρο και μάκρο κόσμοι, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, σχηματικά χαρακτηρίζονται από παρόμοια μοτίβα που αναδημιουργούνται σε όλα τα επίπεδα του κόσμου, από την μεγαλύτερη (συμπαντικό μέγεθος) στην μικρότερη κλίμακα (υπο-ατομική ακόμα και μεταφυσική), και από την «μυστηριακή» ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η δομή και η φόρμα φυσικών πραγμάτων. Ο άνθρωπος, και στην προκειμένη περίπτωση η φωτογράφος, βρίσκεται στη μέση αυτού του σχηματικού συστήματος και συνοψίζει με τον δικο της τρόπο  τους δύο κόσμους.


Πιο συγκεκριμένα, η Κατερίνα Καλούδη στο πλαίσιο αυτού του τρόπου σκέψης και παρατήρησης, δημιουργεί φωτογραφικά έργα τραβηγμένα από το ζωικό βασίλειο. Εστιάζοντας την προσοχή της στον μικρόκοσμο, προβάλλει φωτογραφικές απεικονίσεις που παραπέμπουν σε ευρύτερες όψεις του σύμπαντος και συμβολισμούς. Για παράδειγμα το φτέρωμα ενός πουλιού μεταφράζεται από την φωτογράφο σε πολύχρωμο θαλασσινό τοπίο,  το πιτσιλωτό μικροσκοπικό αυγό σε πλανήτη, ο εγκέφαλος ενός κοραλλιού σε φανταστικό νοητικό τοπίο, ενα κόκκαλο σε κυκλαδικό ειδώλιο, κλπ. Τέλος, στα πλαισια του μακροκοσμου διατηρεί με τον φακό της την φυσιολογική καθημερινή  απόσταση απο τον κόσμο και δημιουργεί λιτά και αυστηρά πορτραίτα ζώων.


Η Κατερίνα Καλούδη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μαθηματικά και Τέχνη στο Hamilton College στη Νέα Υόρκη και Φωτογραφία στο  Royal College of Art στο Λονδίνο από όπου αποφοίτησε το 1986 με το Βραβείο Καλύτερης Δουλειάς. Εργάστηκε ως φωτογράφος για λογαριασμό γνωστών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Ταξίδεψε πολύ εντός και εκτός Ελλάδος, δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες της σε έντυπα και βιβλία.

Έργα της ανήκουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σχετικές ειδήσεις
Desert Rose, έκθεση της Καλλιόπης Ασαργιωτάκη στη γκαλερί Σκουφά
14.02.2017 17:20
Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 στις 20.00 εγκαινιάζεται στη γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Καλλιόπης Ασαργιωτάκη υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017.
Beyond the Frame: ομαδική έκθεση στη Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου
22.08.2016 10:32
Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 24 Αυγούστου, η ομαδική έκθεση με τίτλο «Beyond the Frame», στην Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου, ολοκληρώνοντας το εικαστικό πρόγραμμα της Γκαλερί Σκουφά Μύκονος για το Καλοκαίρι του 2016.
Βlue Line: Ομαδική Έκθεση στην Skoufa Gallery Mykonos
12.07.2016 15:06
Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016, η ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Blue line” στην Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου, στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος της Γκαλερί Σκουφά Μύκονος για το καλοκαίρι του 2016.
Paradise: ομαδική έκθεση στη Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου
04.07.2016 11:44
Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 8 Ιουλίου, η ομαδική έκθεση με τίτλο «Paradise», στην Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου, στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος της Γκαλερί Σκουφά Μύκονος για το Καλοκαίρι του 2016.
Βlue: έκθεση φωτογραφίας της Leda de Piart στη Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου
17.06.2016 10:00
Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 24 Ιουνίου, η ατομική έκθεση φωτογραφίας της Leda de Piart στην Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου, με τίτλο «blue», ανοίγοντας το εικαστικό πρόγραμμα της Γκαλερί Σκουφά Μύκονος για το καλοκαίρι του 2016.