Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση του ζωγράφου Γιάννη Νίκου στο Da Vinci Club

Έκθεση του ζωγράφου Γιάννη Νίκου στο Da Vinci Club

Τη Δευτέρα 12 Μαϊου 2014, στις 8:30 μ.μ., το Da Vinci Club εγκαινιάζει την ατομική έκθεση του διακεκριμένου ζωγράφου Γιάννη Νίκου με τίτλο «Ιστορία & Φαντασία με Χρώμα». Την έκθεση, θα προλογίσει ο διαπρεπής δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων και πρώην Δ/ντης της ΕΡΤ.


Στους, ειδικά για την περίσταση αυτή, διαμορφωμένους χώρους του Da Vinci Club, θα εκτεθούν 40 περίπου ελαιογραφίες από όλες σχεδόν τις θεματικές ενότητες, του γνωστού εξάλλου για την ευρύτατη θεματολογία του, ζωγράφου. Θα υπάρχουν έργα από τον “Κόσμο των Αγγέλων”, τον “Ρομαντικό κύκλο”, τον “Βιβλικό”, τον “Μοντέρνο”, τον “Mυθολογικό” και τέλος τον “Ιστορικό Κύκλο” του καλλιτέχνη. 

 

Ο Γιάννης Νίκου, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του “μαγικού ρεαλισμού”, είναι επίσης γνωστός και για τη μοναδική για σύγχρονο ζωγράφο δημιουργία του, στον τομέα της Μυθολογίας και της Ιστορίας. Παράλληλα με το έργο του στο χώρο της ζωγραφικής του “Φανταστικού”, έχει δημιουργήσει σειρά έργων με θέματα από την Ιλιάδα, τους Θεούς και Ήρωες της Μυθολογίας μας και έχει απεικονίσει σε επικές συνθέσεις, ιστορικά γεγονότα όπως, “Ο Μ. Αλέξανδρος στα Γαυγάμηλα” (550 x 240 cm), “Η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως” (550 x 240 cm), “Η Τριλογία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου” (700 x 200 cm), καθώς και έργα από το ΄21 και τη σύγχρονη Ιστορία.

 

Στην έκθεσή μας στο Da Vinci, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε σειρά έργων από τον Ιστορικό και Μυθολογικό κύκλο του ζωγράφου, όπως και έργα φυσικά που ανήκουν στον “Μαγικό Ρεαλισμό”.

 

Τελευταία μεγάλη παρουσίαση του έργου του Γιάννη Νίκου στην Αθήνα, ήταν η τιμητική του έκθεση το 2009, υπό την αιγίδα του πρώην Δημάρχου Αθηναίων, κ. Νικήτα Κακλαμάνη, στην “Τεχνόπολις”, στο Γκάζι.

 

 

Ο Γιάννης Νίκου για το έργο του:

 .. Συνειδητοποιημένα, κατέληξα σ’ έναν οργανωμένο συμβολισμό και φεύγοντας απ’ τον καθαυτό «σουρεαλισμό» πέρασα στον «μαγικό ρεαλισμό». Είμαι συμβολιστής φύσει και θέσει. Τα μεγάλα κείμενα της ανθρωπότητας ( Μυθολογία, Βίβλος, Αποκάλυψη, Βέδδες…), ήταν συμβολικά και λειτούργησαν μέσ’ απ’ την παραβολή. Το ίδιο πιστεύω και για την εικόνα…

Τη ζωγραφική μου, τη βλέπω περισσότερο σαν ένα θέατρο του παραλόγου… Κινείται και συνδέει με αόρατα νήματα, τον κόσμο του πεπερασμένου με το υπερβατικό, το μικρόκοσμο με το μεγάκοσμο. Σ’ αυτό το χώρο οσμίζομαι, ανιχνεύω και ενεργώ, σκηνοθετώντας την παράστασή μου, που πρέπει να’ ναι ολοκληρωμένη: με τους υποκριτές, το μύθο και το σκηνικό της…

Θέλω τον θεατή να βρίσκεται μέσα στο έργο μου, να συμμετέχει στα δρώμενα κατά τα πρότυπα της αρχαίας τραγωδίας και όχι απλά να χαζεύει το έργο λόγω επιτυχημένης παράθεσης σχημάτων και χρωμάτων. Πετυχαίνοντας αυτή την ποιότητα συγκίνησης του θεατή, έχω πετύχει τον σκοπό μου…

 


Σύντομο Βιογραφικό σημείωμα:

 

Ο Γιάννης Νίκου, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, από το 1965 ως το 1970, με δασκάλους τους Γ. Μαυροειδή, Ν. Νικολάου , και Γ. Μόραλη στη ζωγραφική και την Έλλη Βοίλα στο ψηφιδωτό. Συνηθίζει να εκφράζεται μέσα από μεγάλων, επικών διαστάσεων έργα, πράγμα που αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο της καλλιτεχνικής του ταυτότητας.

 

Έχει παρουσιάσει ως τώρα το έργο του σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, Θεσ/νίκη, Βρυξέλλες, Μιλάνο, Μπρέσια, Γένοβα, Ρώμη, Τορόντο. Συμμετείχε επίσης σε ομαδικές στην Βασιλεία, Παρίσι, Σπολέτο, Τόντι, Ρώμη, Τορίνο, Σαβόνα, Μάλτα, Ν.Υόρκη, Τορόντο, Αμβέρσα, Λευκωσία κ.α. Κατά την μακρόχρονη εικαστική του πορεία, έχει τιμηθεί με διακρίσεις και βραβεία σε Ελλάδα και Εξωτερικό, ενώ εκτενείς αναλύσεις και αναφορές για το έργο του γίνονται σε λεξικά και βιβλία Τέχνης.  Πίνακές του υπάρχουν σε Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές , εντός και εκτός Ελλάδος.

 


Περισσότερες πληροφορίες για τον Γιάννη Νίκου και την καριέρα του σε Ελλάδα και Εξωτερικό, καθώς και για το έργο του, θα βρείτε και στο www.iannisnikou.gr.

Σχετικές ειδήσεις
Κώστας Λούστας - Ζωγραφική (1933-2014): έκθεση στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα
05.10.2016 10:41
Δύο χρόνια μετά το θάνατο του Κώστα Λούστα (1933-2014) η Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα παρουσιάζει έργα του ζωγράφου από την ιδιωτική συλλογή της οικογένειας, ένας αριθμός εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.
Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη: έκθεση για τα 100 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου ζωγράφου
05.09.2016 15:53
Στις 9 Σεπτεμβρίου ανοίγει τις πύλες της η έκθεση με έργα του Γιάννη Μόραλη, η οποία πραγματοποιείται στην Αίγινα, στο πλαίσιο του αφιερώματος  «Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη»,  που διοργανώνει ο Δήμος Αίγινας, με την απλότητα και την σεμνότητα που θα επιθυμούσε και ο ίδιος, με την ευκαιρία της ανακήρυξης της φετινής χρονιάς ως «Έτους Γιάννη Μόραλη» από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Το Σπίτι του Ζωγράφου στη Σίφνο: παρουσίαση βιβλίου και έκθεση του Κρίστιαν Μπρέσνεφ
17.05.2016 11:44
Οι Εκδόσεις Τσιγαρίδα μας προσκαλούν την Τρίτη 17 Μαΐου και ώρα 19:30 στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην παρουσίαση του βιβλίου του Κρίστιαν Μπρέσνεφ με τίτλο «Το Σπίτι του Ζωγράφου στη Σίφνο». Παράλληλα, θα εγκαινιαστεί η έκθεση εικαστικών του Κρίστιαν Μπρέσνεφ, η οποία περιλαμβάνει έργα που εμπνεύστηκε στη Σίφνο, ενώ στην ίδια εκδήλωση θα προβληθεί ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή και τα έργα του δημιουργού.
ταξίδι στο χρόνο…: Έκθεση του Νώντα Ρεντζή στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο της Ύδρας
11.05.2016 14:13
Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο της Ύδρας σας καλεί σε ένα «ταξίδι στο χρόνο…»μέσα από την ζωγραφική του σύγχρονου λαϊκού ζωγράφου Νώντα Ρεντζή. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 15 Μαΐου 2016, στις 11.30.
Έκθεση του Γιάννη Μανιατάκου στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών
15.03.2016 10:53
Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία με χαρά εγκαινιάζει στις 7 Απριλίου την έκθεση του Γιάννη Μανιατάκου, ζωγράφου και γλύπτη, με τίτλο «Από τα Βάθη της Θάλασσας στην Ομορφιά της Γυναίκας».