Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Θωρώ τον ουρανό γελά…: Η μουσική της Κρήτης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Θωρώ τον ουρανό γελά…: Η μουσική της Κρήτης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το αφιέρωμα με τίτλο «Θωρώ τον ουρανό γελά», μια μελετημένη, και κάθε άλλο παρά συνηθισμένη ή «φολκλορικού τύπου» επιλογή από το πλούσιο και ετερόκλητο πολιτισμικό υλικό της κρητικής μουσικής παράδοσης, παρουσιάζεται το Σάββατο 26 Απριλίου, στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης , σε επιμέλεια του εθνομουσικολόγου, καθηγητή στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών,  Λάμπρου Λιάβα, και του προέδρου του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, με τη σκηνοθετική επιμέλεια της Σοφίας Σπυράτου.


Ένα αφιέρωμα - «πανόραμα» της κρητικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης (με τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές που καλύπτουν όλες τις περιοχές, τα ιδιώματα και τα λαϊκά μουσικά όργανα της Κρήτης), με ξεχωριστή αναφορά στην κληρονομιά των μεγάλων δεξιοτεχνών της κρητικής μουσικής.

 
«Οι μαντινάδες θέλουσι, άνθρωπο να κατέχει
και γλώσσα να τις κελαηδεί και νου να τις ξετρέχει»


Κάθε φορά που οι κρητικοί μουσικοί επισκέπτονται το Μέγαρο, στήνονται δύο γλέντια: ένα μπροστά,  στη σκηνή , και ένα στα παρασκήνια. Και αυτό γιατί οι Κρητικοί δεν αναβιώνουν την παράδοσή τους· η παράδοσή τους είναι για εκείνους τρόπος ζωής , ακόμα και σήμερα.


Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Σειράς ΓΕΦΥΡΕΣ που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.


Πρόκειται για μια παράσταση που περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά δείγματα και από τις δύο μεγάλες γεωγραφικές-πολιτισμικές περιοχές του νησιού, ανατολική και δυτική Κρήτη, με τα αντίστοιχα μουσικά ιδιώματα, καθώς και ορισμένες ξεχωριστές τοπικές παραλλαγές (Κίσσαμος, Ιεράπετρα, Ανώγεια κ.ά.): Παρουσιάζονται τα διαφορετικά είδη κρητικού τραγουδιού (μαντινάδες, ριζίτικα, ταμπαχανιώτικα), όλα τα λαϊκά μουσικά όργανα: παλαιά και σύγχρονη λύρα, βιολί , λαγούτο, μπουλγαρί, μαντολίνο, θιαμπόλι και ασκομαντούρα, και ο πλούτος των κρητικών χορών: συρτά, πεντοζάλια, σούστα, ανωγειανό πηδηχτό, καστρινό-μαλεβιζιώτη αλλά και οι ιδιότυποι χοροί της ανατολικής Κρήτης. Με μια ξεχωριστή αναφορά στην παράδοση-κληρονομιά των μεγάλων δεξιοτεχνών της κρητικής μουσικής, Στρατή Καλογερίδη, Στέλιου Φουσταλιέρη, Γιώργη Κουτσουρέλη, Κώστα Μουντάκη, Θανάση Σκορδαλού και Νίκου Ξυλούρη.


Tο εντυπωσιακό «πανόραμα» της κρητικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης στο Μέγαρο παρουσιάζει μια μεγάλη ομάδα από εξαιρετικούς δεξιοτέχνες οργανοπαίκτες, τραγουδιστές και χορευτές από όλες τις περιοχές της Κρήτης, οι οποίοι διακρίνονται για την πιστότητα στο ύφος και το ήθος του τοπικού ρεπερτορίου που εκπροσωπεί ο καθένας. Ο Γιάννης Ξυλούρης - «Ψαρογιάννης» (κορυφαίος δεξιοτέχνης του κρητικού λαγούτου, αδελφός και στενός συνεργάτης του αξέχαστου Νίκου Ξυλούρη), ο Αστρινός Ζαχαριουδάκης, ο Δημήτρης Σγουρός, ο Αλέξανδρος Παπαδάκης και ο Ηλίας Ζούτσος στη λύρα, ο Βαγγέλης Βαρδάκης στο βιολί, οι Στέλιος και Λεωνίδας Λαϊνάκης και ο Κάρολος Κουκλάκης στο λαγούτο και το μπουλγαρί, η Ειρήνη Δερέμπεη στο τραγούδι και στα πνευστά, η «Ανωγιεανή παρέα» με τους Βρέντζο, Φασουλά, Καλλέργη και Αεράκη, και πολλοί άλλοι, καθώς επίσης η Χορευτική Ομάδα Ιεράπετρας (σε επιμέλεια του Νίκου Μεταξάκη) και ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Κρήτες» (σε επιμέλεια του Γιώργου Πετράκη) ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο να μεταφέρουν το αυθεντικό ύφος και το ήθος της κρητικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης.

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.01.2017 13:49
«Μουσική με ταμπεραμέντο» είναι ο εύγλωττος τίτλος της συναυλίας που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου-για τις ερμηνείες καθώς και για την πλούσια δισκογραφία του- Γερμανού αρχιμουσικού Φρανκ Μπέερμαν (και όχι του Τζανκάρλο Αντρέττα που για προσωπικούς λόγους ανέβαλε την παρουσία του στο πόντιουμ της Ορχήστρας).
Οι πόλεις της μουσικής - Λειψία: Η εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής
30.09.2016 16:07
Η επίσημη έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου 2016-2017 της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών πραγματοποιείται την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συναυλία «Οι Πόλεις της Μουσικής-Λειψία», η οποία, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, εγκαινιάζει ταυτοχρόνως τον κύριο, φετινό, θεματικό κύκλο του προγραμματισμού της Ορχήστρας με τίτλο «Οι Πόλεις της Μουσικής», ο κύκλος αυτός, θα ταξιδέψει το κοινό, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, σε εννέα από τα, ιστορικά σημαντικότερα, μουσικά κέντρα του παγκόσμιου χάρτη, επιλέγοντας το συναυλιακό πρόγραμμα να σχετίζεται κάθε φορά με μια πόλη, βάσει λιγότερο ή περισσότερο προφανών συνειρμών.
Η Νέλλη Σεμιτέκολο και ο Κωνσταντίνος Σφέτσας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
03.06.2016 16:39
Το Φεστιβάλ Αθηνών μας προσκαλεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια απολαυστική βραδιά μουσικής δωματίου από δύο καταξιωμένους σολίστ.
Eλλήνων Αναστάσιμα: Πασχαλινή Μουσική Παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
12.04.2016 13:11
Με το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης και τίτλο Ελλήνων Αναστάσιμα πραγματοποιείται η φετινή λαμπρή μουσική εκδήλωση εν όψει της εορτής του Πάσχα, στις 19 Απριλίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Λαϊκή παραδοσιακή μουσική από το Ιράν με τους Saba στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
10.03.2016 10:25
Το βραβευμένο συγκρότημα Σαμπά [Saba] έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό ένα μεγάλο φάσμα οργανικών και φωνητικών συνθέσεων της ιρανικής μουσικής.