Το Εθνικό Θέατρο για πρώτη φορά εκπροσωπείται στο γαλλικό φεστιβάλ της Αβινιόν (ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικό γεγονότα στον κόσμο) από 10 έως και 19 Ιουλίου, με το έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη «Vitrioli», το οποίο παρουσιάστηκε στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» τη θεατρική περίοδο 2012-2013, σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Πι.

Το Φεστιβάλ της Αβινιόν είναι ένα από τα πλέον φημισμένα φεστιβάλ τεχνών παγκοσμίως, που πραγματοποιείται τον Ιούλιο κάθε χρονιάς. Οι παραστάσεις παρουσιάζονται στην Αυλή του Παπικού Παλατιού της Αβινιόν, καθώς και σε άλλες εγκαταστάσεις. Το Φεστιβάλ ιδρύθηκε από τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Ζαν Βιλάρ το 1947 και αποτελεί το παλαιότερο φεστιβάλ της Γαλλίας.

Το «Vitrioli» θα παρουσιαστεί στο Gymnase Paul Giéra της Αβινιόν.

Tοποθετημένο μέσα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο αποκάλυψης, το έργο είναι μια «γροθιά στο στομάχι». Ανατέμνει μια νοσηρή οιδιπόδεια σχέση μητέρας-γιου, αφηγούμενο την ιστορία ενός αγοριού που ζει άλλοτε στις παρυφές της πραγματικότητας και άλλοτε μέσα σε μια ολοκληρωτική κόλαση, συνδιαλέγεται με τις δυνάμεις του χάους, αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην διαβρωτική δύναμη της ζωής και την άρνησή της.

Ταυτότητα παράστασης:

Σκηνοθεσία: Οlivier Py

Σκηνικά-κοστούμια: Pierre-Andre Weitz

Φωτισμοί: Bertarand Killy

Βοηθός σκηνοθέτη: Ξένια Θεμέλη

Βοηθός σκηνογράφου: Παύλος Θανόπουλος 

Διανομή (αλφαβητικά):

Μαρία Κεχαγιόγλου: η μητέρα

Δημήτρης Λάλος: ο ερμαφρόδιτος

Περικλής Μουστάκης: ο θεραπευτής, ο θεραπευτής β΄

Κίττυ Παϊτατζόγλου: το κορίτσι

Χάρης Τζωρτζάκης: το αγόρι

Νίκος Χατζόπουλος: ο επιθεωρητής φυτών

Φωτογραφίες παράστασης: Μαριλένα Σταφυλίδου