Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Live: Daniel Melingo @ GazArte

Live: Daniel Melingo @ GazArte

Η αποθέωση της ατμόσφαιρας

 

Αν ο Leonard Cohen και ο Tom Waits είχαν γεννηθεί στην Αργεντινή, έγραφαν ταγκό και μιλόνγκες και έβρισκαν ένα τρόπο να στριμώξουν τα πληθωρικά πνεύματά τους σε ένα μόνο κορμί, σίγουρα αυτό θα ήταν του Daniel Melingo και όσοι βρέθηκαν την περασμένη Κυριακή, 13 Απριλίου, στον άνετο χώρο του GazArte είναι σε θέση να γνωρίζουν το γιατί.

 

Από την Τάνια Σκραπαλιώρη

 

Αν χρησιμοποιούσαμε το γνωστό κλισέ περί καλλιτεχνικής ιδιαιτερότητας, θα λέγαμε ότι ο Melingo αποτελεί ιδιάζουσα μουσική περίπτωση, εκκεντρικό καλλιτέχνη, και τα λοιπά. Ωστόσο λίγο πολύ όλοι οι καλλιτέχνες αποτελούν ξεχωριστές περιπτώσεις με ιδιαιτερότητες, οι οποίες αποτελούν τρόπο τινά χαρακτηριστικά σύμφυτα της καλλιτεχνικής ιδιότητάς τους. Το συναρπαστικό με το Daniel Melingo είναι ότι οι δικές του ιδιαιτερότητες είναι τόσο απολαυστικές και ενταγμένες στη σκηνική του δράση που μοιάζουν σχεδόν φυσιολογικές.

 

Με δυνατό καλλιτεχνικό παρελθόν και εμπειρία τόσο από τη ροκ σκηνή όσο και από τα θεατρικά δρώμενα της πατρίδας του, ο Daniel Melingo έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια στην κουλτούρα του tango και ήρθε για μια ακόμα φορά στην Ελλάδα για να χαρίσει στο αθηναϊκό κοινό ένα πλούσιο μορφολογικά κι αισθητικά tango show, από αυτά που μόνο αυτός ξέρει να στήνει.

 

Πλαισιωμένος από το μουσικό σχήμα του, Los Ramones del Tango , ανέβηκε στη σκηνή του GazArte, λίγο μετά τις εννέα και για δύο περίπου ώρες, έχτισε με συνέπεια την ποθούμενη ατμόσφαιρα, μπλέκοντας τον ερωτισμό των μελωδιών του και του γρεζιού της φωνής του με το προσωπικό του χιούμορ, την ιεροτελεστία του ταγκό με τις δομές της κωμικής πρόζας και τις βραχνές εξάρσεις του Nick Cave με το κλείσιμο του ματιού του Tonino Carotone. Η μουσική, ένα χαρμάνι δισκογραφικών του στιγμών αλλά και αγαπημένων, πασίγνωστων δειγμάτων του είδους που υπηρετεί τα τελευταία χρόνια, ήταν καθαρή, ζεστή, άρτια παιγμένη, τρυφερή και δυναμική ταυτόχρονα, η ιδανική πλατφόρμα για να ξεδιπλώσει με την ησυχία του ο Daniel Melingo τον καλλιτεχνικό του κόσμο και ιδιοσυγκρασία. Για να περπατήσει ξυπόλητος, να ξαπλώσει επί σκηνής, να τραγουδήσει, να φλερτάρει λίγο με μια κυρία στην πρώτη σειρά, να κάνει πρόζα και στο τέλος να καταχειροκροτηθεί από όσους είχαν έρθει για να τον απολαύσουν, όπερ και εγένετο.

 

Είναι ένας μουσικός που ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει η δίωξη της καλλιτεχνικής ελευθερίας και της ελευθερίας της έκφρασης εν γένει, και γι' αυτό περιοδεύει ανά τον κόσμο, με έναν αέρα gentleman κλοσάρ, και μυεί όποιον έχει διάθεση να μυηθεί, στη δικιά του εκδοχή της πλέον λαοφιλούς αργεντίνικης μουσικής φόρμας. Και για ένα κοινό όπως το ελληνικό που παριστάνει ότι δεν έχει ιδέα από περιορισμούς της καλλιτεχνικής έκφρασης ήταν ένα βράδυ που άξιζε να καταγραφεί στην ατζέντα της ημέρας, με σκιτσαρισμένο δίπλα του ένα θαυμαστικό.

 

Σχετικές ειδήσεις
Ανταπόκριση: 20 χρόνια Σταυρός του Νότου στην Τεχνόπολη (Day 3)
30.09.2016 14:34
Η τρίτη και τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια του Σταυρού του Νότου στην Τεχνόπολη μας πλημμύρισε συναισθήματα και μας ταξίδεψε νοερά μιας και είχε έντονο το παραδοσιακό στοιχείο στις μουσικές που ακούσαμε!
Ανταπόκριση: 20 χρόνια Σταυρός του Νότου στην Τεχνόπολη (Day 1)
28.09.2016 17:11
Το τριήμερο των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια του Σταυρού του Νότου έφτασε! Και αν ακολουθήσουμε την λαϊκή ρήση "η αρχή είναι το ήμισυ του παντός" τότε όλοι θα φύγουμε από την Τεχνόπολη στο Γκάζι, τουλάχιστον με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό μας.
Calexico – Moa Bones @ Fuzz Live Music Club: Live review
17.11.2015 10:14
Μια ιδιαίτερη μέρα, αυτή του Σαββάτου, ήταν ικανή να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης. Ανάμικτα συναισθήματα είχαν βρεί χώρο στην σκέψη μας και η πρώτη ματιά στην είσοδο του Fuzz μας έκανε να απορήσουμε για την αφοσίωση των Αθηναίων στους Calexico. Ο κόσμος αρκετός, απο πολύ νωρίς να περιμένει υπομονετικά για την είσοδο. Η εμφάνιση ήταν πολυ πρίν sold out!
Chinese Basement & Στάθης Ντόβας @ Ρομάντσο: Live review
30.10.2015 17:21
Μπαίνοντας στο στενό της Αναξαγόρα, στο κέντρο της Αθήνας, η πρώτη εντύπωση ήταν άκρως θετική. Νεαρός κόσμος περίμενε υπομονετικά στα σκαλιά του παλιού τυπογραφείου, μέχρι να ανοίξουν οι πόρτες, για την ζωντανή εμφάνιση των Chinese Basement και του μουσικού συνοδοιπόρου τους για το συγκεκριμένο λαιβ, Στάθη Ντόβα.
Ο Theodore @ Fuzz Live Music Club: Live review
29.10.2015 11:15
Το βράδυ της Παρασκευής ήταν το πρώτο που ο χειμώνας μας καλωσόριζε με δυνατή βροχή και αισθητό κρύο. Στην ιδέα του επικείμενου λάιβ φάνταζε ιδανική μια τέτοια ατμόσφαιρα. Με τις παραπάνω σκέψεις στο μυαλό μας βρεθήκαμε στο Fuzz της Πειραιώς. Ο κόσμος αρκετός παρά την ταλαιπωρία της βροχής. Πρόσωπα που περίμεναν με προσμονή την έναρξη και που απαρτίζονταν από όλο το ηλικιακό φάσμα.