Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Λογική - Immanuel Kant

Λογική - Immanuel Kant

Από τις εκδόσεις PRiNTA και στη σειρά «Στις Πηγές της Γνώσης» κυκλοφόρησε ένα ακόμη έργο του Immanuel Kant, με τίτλο Λογική, σε μετάφραση, καθώς και με εισαγωγή και σχόλια, του Χάρη Τασάκου.

 

Η Λογική εκδόθηκε το 1800 με επιμέλεια του Gottlob Jäsche και περιλαμβάνει τις πανεπιστημιακές παραδόσεις του Καντ, ο οποίος τις εμπιστεύτηκε στον πρώην μαθητή του, αναθέτοντάς του την επεξεργασία και μετατροπή τους σε ένα ενιαίο, αυτοτελές έργο.

 

Ως επιστήμη των καθολικών και αναγκαίων κανόνων του νοείν εν γένει, η Λογική αποτελεί το θεμέλιο όλων των άλλων επιστημών και προπαίδευση για κάθε χρήση της νόησης. Ως αυτογνωσία της νόησης και του Λόγου, η Λογική είναι κάτι περισσότερο από απλή Κριτική· είναι ένας Κανόνας που χρησιμεύει στην Κριτική ως αρχή της αποτίμησης κάθε χρήσης της νόησης, αν και μόνο της ορθότητάς της σε ό,τι αφορά την απλή μορφή: μια καθολική τέχνη του Λόγου ή τέχνη της εναρμόνισης των γνώσεων με τη μορφή της νόησης.

 

Διατρέχοντας τις γνωσιοθεωρητικές θέσεις του κριτικισμού σχεδόν στο σύνολό τους, η Λογική αποτελεί ένα μείζον έργο αναφοράς για τη συστηματική σπουδή της σχέσης ανάμεσα στη γενική (την τυπική) και την υπερβατολογική Λογική, η οποία διέπει την αρχιτεκτονική της κριτικής φιλοσοφίας.

Σχετικές ειδήσεις
Εκδόσεις Κριτική: Προσεχείς Κυκλοφορίες 2017
03.01.2017 11:31
Οι εκδόσεις Κριτική ανακοινώνουν τις προσεχείς κυκλοφορίες για το διάστημα Ιανουάριος - Ιούνιος 2017:
 Απελευθερωτική και Κριτική Παιδαγωγική στην Ελλάδα - Γεώργιος Γρόλλιος & Παναγιώτα Γούναρη
28.09.2016 12:02
Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο, Απελευθερωτική και Κριτική Παιδαγωγική στην Ελλάδα. Ιστορικές Διαδρομές και Προοπτική των Γεώργιου Γρόλλιου & Παναγιώτας Γούναρη.
Περί της ελευθερίας της βούλησης - Arthur Schopenhauer
05.07.2016 11:59
Από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ και στη σειρά «Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη» κυκλοφόρησε το έργο του Άρθουρ Σοπενάουερ Περί της ελευθερίας της βούλησης, σε μετάφραση του Μιχάλη Παντούλια και του Δημήτρη Υφαντή, σ’ επιμέλεια, καθώς και με εισαγωγή και σχόλια, του Δημήτρη Υφαντή.
Η σκούπα και το σύστημα-  David Foster Wallace
04.07.2016 12:37
Από τις εκδόσεις Κριτική κυκλοφορεί το βιβλίο, Η σκούπα και το σύστημα του David Foster Wallace σε μετάφραση Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη.
Πλατεία Ηρώων - Thomas Bernhard
02.06.2016 12:20
Από τις εκδόσεις Κριτική κυκλοφορεί το βιβλίο, Πλατεία Ηρώων του Thomas Bernhard σε μετάφραση Βασίλη Τσαλή.