Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση Ελληνικής Χαρακτικής από τη Συλλογή Γιάννη Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο

Έκθεση Ελληνικής Χαρακτικής από τη Συλλογή Γιάννη Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο

Στα πλαίσια των επίσημων εορταστικών πολιτιστικών εκδηλώσεων για την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το α’ εξάμηνο 2014, με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Βρετανία και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, θα πραγματοποιηθεί από 7 έως 23 Μαϊου στην 12 Star Gallery, στο Europe House, έδρα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission) στο Λονδίνο, έκθεση Ελληνικής Χαρακτικής από επιλεγμένα έργα της Συλλογής Γιάννη Παπακωνσταντίνου , με τίτλο “Modern Greek Printmaking - selected works from the Yannis Papaconstantinou Collection”.


Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης αυτής, μόνον κατόπιν πρόσκλησης της Κομισιόν, θα γίνουν την Παρασκευή 9 Μαίου κατά τον επίσημο εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Λονδίνο, ο οποίος θα είναι αφιερωμένος στην Ελληνική Προεδρία, με παρουσία πολλών επισήμων και πρεσβευτών όλων των χωρών της Ε.Ε. στο Λονδίνο. Τη Δευτέρα 12 Μαίου θα γίνουν και τα «ανοικτά» εγκαίνια (private view) για το ευρύτερο φιλότεχνο κοινό του Λονδίνου.


Η τιμητική αυτή πρόταση της Κομισιόν και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Βρετανία για συνεργασία  βρήκε απολύτως σύμφωνο τον συλλέκτη, ο οποίος με χαρά προτίθεται να δανείσει προς έκθεση σημαντικά και σπάνια έργα της συλλογής του, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο Λονδίνο μια έκθεση Ελληνικής Χαρακτικής (ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, λιθογραφίες και λινόλεουμ) με έργα 51 Ελλήνων σημαντικών καλλιτεχνών του 20ου αιώνα. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ίδιος ο συλλέκτης.


Οι 51 καλλιτέχνες είναι οι εξής (με σειρά ηλικιακή):
Κ. Παρθένης, Δ. Γαλάνης, Α. Θεοδωρόπουλος , Μ. Ζαβιτζιάνος, Λ. Κογεβίνας, Γ. Οικονομίδης, Γ. Κεφαλληνός, Ε. Παπαδημητρίου , Α. Πρωτοπάτσης, Δ. Γιαννουκάκης, Γ. Στέρης, Ν. Βεντούρας, Σ. Βασιλείου, Γ. Παπανδρέου, Π. Ρέγκος, Α. Κορογιαννάκης, Γ. Μόσχος, Ν. Χατζηκυριάκος - Γκίκας, Ν. Εγγονόπουλος, Γ. Βελισσαρίδης, Ε. Κωνσταντινίδη, Γ. Τσαρούχης , Γ. Σπυρόπουλος, Φ. Μαστιχιάδης, Β. Κατράκη , Α. Κινδύνη, Γ. Μανουσάκης, Λ. Πασχάλη, Τάσσος [Α. Αλεβίζος], Θ. Τσίγκος, Κ. Κουλεντιανός , Κ. Γραμματόπουλος, Γ. Μόραλης, Λ. Ορφανός, Μ. Πράσινος, Κ. Ανδρέου , Λ. Μοντεσάντου, Γ. Βαρλάμος, Γ. Γαίτης, Π. Τέτσης, Τ. Νικολαϊδη, Dimitri [Παπαγεωργίου], Χ. Καράς, Παύλος [Διονυσόπουλος], Κ. Τσόκλης, Τ. Κατσουλίδης, Γ. Μήλιος, Α. Φασιανός, Σ. Καραβούζης, Α. Κομιανού, Β. Σπεράντζας.
 

Η σημαντική αυτή έκθεση συνοδεύεται από έναν πολυτελή κατάλογο (στα αγγλικά, μεγάλου σχήματος, 100 σελίδων), ο οποίος περιλαμβάνει τα 71 έργα από 51 Έλληνες καλλιτέχνες που θα εκτεθούν και  αποτελεί μια απεικόνιση της ελληνικής χαρακτικής των τελευταίων 100 ετών. Στον κατάλογο γράφουν κείμενα για την ελληνική χαρακτική και για τη συλλογή Γιάννη Παπακωνσταντίνου τρεις γνωστοί ιστορικοί τέχνης (οι Έλληνες Νέλλη Κυριαζή και Γιάννης Κολοκοτρώνης και ο Άγγλος Richard Noyce), ενώ προλογίζουν η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βρετανία Jacqueline Minor, η εκπρόσωπος  του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Βρετανία και Μορφωτική Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Λονδίνο Βάνα Σολομωνίδου και ο συλλέκτης Γιάννης Παπακωνσταντίνου.


Η Συλλογή Γιάννη Παπακωνσταντίνου θεωρείται μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και σήμερα αριθμεί 1.100 έργα από 250 Έλληνες καλλιτέχνες του 19ου και 20ου αιώνα.

Σχετικές ειδήσεις
Δεκαέξι χρόνια χαρακτικής έρευνας: Έκθεση από την ΑΣΚΤ
21.11.2016 13:10
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσιάζουν τη μεγάλη Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής των αποφοίτων του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με αφορμή την συμπλήρωση δεκαέξι χρόνων διδασκαλίας και έρευνας.
03.11.2016 11:08
Tην Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 εγκαινιάζεται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης έκθεση χαρακτικής με τίτλο "Χαρακτικές συνομιλίες. Οι νέοι Έλληνες χαράκτες απέναντι στους Έλληνες χαράκτες του παρελθόντος", όπου συμμετέχουν νέοι χαράκτες του Τομέα Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης στη γκαλερί Belgravia στο Λονδίνο
13.09.2016 13:28
Τέσσερις Ελληνίδες ζωγράφοι θα εκθέσουν έργα τους, κυρίως παραστατικά, στην BELGRAVIA GALLERY στο Λονδίνο από 3 έως 31 Οκτωβρίου 2016. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου από τις 6:00 – 9:00 μ.μ.
Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80: Έκθεση του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή
27.06.2016 14:46
Το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών - Μουσείο Βάσως Κατράκη υποδέχεται την έκθεση Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80 με χαρακτικές συνθέσεις από τη συλλογή του αρχείου του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή.
Ωδές Αιγαίου τιμούν Πανάρχαιους Θησαυρούς των Αντικυθήρων: έκθεση της Μαίρης Σχοινά στο Λουτρό των Αέρηδων
21.03.2016 10:28
Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη συμμετέχει στις εκδηλώσεις του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων της Αθήνας (Athens Print Fest) με τη φιλοξενία της έκθεσης της Μαίρης Σχοινά που φέρει τον τίτλο «Ωδές Αιγαίου τιμούν Πανάρχαιους Θησαυρούς των Αντικυθήρων», στον ιδιαίτερο και ατμοσφαιρικό χώρο του Λουτρού των Αέρηδων, στην Πλάκα.