Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Έκθεση Ελληνικής Χαρακτικής από τη Συλλογή Γιάννη Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο

Έκθεση Ελληνικής Χαρακτικής από τη Συλλογή Γιάννη Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο

Στα πλαίσια των επίσημων εορταστικών πολιτιστικών εκδηλώσεων για την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το α’ εξάμηνο 2014, με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Βρετανία και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, θα πραγματοποιηθεί από 7 έως 23 Μαϊου στην 12 Star Gallery, στο Europe House, έδρα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission) στο Λονδίνο, έκθεση Ελληνικής Χαρακτικής από επιλεγμένα έργα της Συλλογής Γιάννη Παπακωνσταντίνου , με τίτλο “Modern Greek Printmaking - selected works from the Yannis Papaconstantinou Collection”.


Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης αυτής, μόνον κατόπιν πρόσκλησης της Κομισιόν, θα γίνουν την Παρασκευή 9 Μαίου κατά τον επίσημο εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Λονδίνο, ο οποίος θα είναι αφιερωμένος στην Ελληνική Προεδρία, με παρουσία πολλών επισήμων και πρεσβευτών όλων των χωρών της Ε.Ε. στο Λονδίνο. Τη Δευτέρα 12 Μαίου θα γίνουν και τα «ανοικτά» εγκαίνια (private view) για το ευρύτερο φιλότεχνο κοινό του Λονδίνου.


Η τιμητική αυτή πρόταση της Κομισιόν και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Βρετανία για συνεργασία  βρήκε απολύτως σύμφωνο τον συλλέκτη, ο οποίος με χαρά προτίθεται να δανείσει προς έκθεση σημαντικά και σπάνια έργα της συλλογής του, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο Λονδίνο μια έκθεση Ελληνικής Χαρακτικής (ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, λιθογραφίες και λινόλεουμ) με έργα 51 Ελλήνων σημαντικών καλλιτεχνών του 20ου αιώνα. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ίδιος ο συλλέκτης.


Οι 51 καλλιτέχνες είναι οι εξής (με σειρά ηλικιακή):
Κ. Παρθένης, Δ. Γαλάνης, Α. Θεοδωρόπουλος , Μ. Ζαβιτζιάνος, Λ. Κογεβίνας, Γ. Οικονομίδης, Γ. Κεφαλληνός, Ε. Παπαδημητρίου , Α. Πρωτοπάτσης, Δ. Γιαννουκάκης, Γ. Στέρης, Ν. Βεντούρας, Σ. Βασιλείου, Γ. Παπανδρέου, Π. Ρέγκος, Α. Κορογιαννάκης, Γ. Μόσχος, Ν. Χατζηκυριάκος - Γκίκας, Ν. Εγγονόπουλος, Γ. Βελισσαρίδης, Ε. Κωνσταντινίδη, Γ. Τσαρούχης , Γ. Σπυρόπουλος, Φ. Μαστιχιάδης, Β. Κατράκη , Α. Κινδύνη, Γ. Μανουσάκης, Λ. Πασχάλη, Τάσσος [Α. Αλεβίζος], Θ. Τσίγκος, Κ. Κουλεντιανός , Κ. Γραμματόπουλος, Γ. Μόραλης, Λ. Ορφανός, Μ. Πράσινος, Κ. Ανδρέου , Λ. Μοντεσάντου, Γ. Βαρλάμος, Γ. Γαίτης, Π. Τέτσης, Τ. Νικολαϊδη, Dimitri [Παπαγεωργίου], Χ. Καράς, Παύλος [Διονυσόπουλος], Κ. Τσόκλης, Τ. Κατσουλίδης, Γ. Μήλιος, Α. Φασιανός, Σ. Καραβούζης, Α. Κομιανού, Β. Σπεράντζας.
 

Η σημαντική αυτή έκθεση συνοδεύεται από έναν πολυτελή κατάλογο (στα αγγλικά, μεγάλου σχήματος, 100 σελίδων), ο οποίος περιλαμβάνει τα 71 έργα από 51 Έλληνες καλλιτέχνες που θα εκτεθούν και  αποτελεί μια απεικόνιση της ελληνικής χαρακτικής των τελευταίων 100 ετών. Στον κατάλογο γράφουν κείμενα για την ελληνική χαρακτική και για τη συλλογή Γιάννη Παπακωνσταντίνου τρεις γνωστοί ιστορικοί τέχνης (οι Έλληνες Νέλλη Κυριαζή και Γιάννης Κολοκοτρώνης και ο Άγγλος Richard Noyce), ενώ προλογίζουν η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βρετανία Jacqueline Minor, η εκπρόσωπος  του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Βρετανία και Μορφωτική Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Λονδίνο Βάνα Σολομωνίδου και ο συλλέκτης Γιάννης Παπακωνσταντίνου.


Η Συλλογή Γιάννη Παπακωνσταντίνου θεωρείται μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και σήμερα αριθμεί 1.100 έργα από 250 Έλληνες καλλιτέχνες του 19ου και 20ου αιώνα.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης στη γκαλερί Belgravia στο Λονδίνο
13.09.2016 13:28
Τέσσερις Ελληνίδες ζωγράφοι θα εκθέσουν έργα τους, κυρίως παραστατικά, στην BELGRAVIA GALLERY στο Λονδίνο από 3 έως 31 Οκτωβρίου 2016. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου από τις 6:00 – 9:00 μ.μ.
100 Χρόνια Ελληνικής Χαρακτικής από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή: Έκθεση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο
24.02.2016 13:17
Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη φιλοξενείται από την Παρασκευή 4 Μαρτίου έως και την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016 η έκθεση «100 Χρόνια Ελληνικής Χαρακτικής από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή» σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.
Διασχίζοντας το Νείλο: έκθεση του Ανδρέα Γεωργιάδη στο Λονδίνο
14.01.2016 16:24
Η έκθεση του Ανδρέα Γεωργιάδη με τίτλο “Διασχίζοντας το Νείλο” ταξιδεύει στο Λονδίνο, μετά από πρόσκληση της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στο Λονδίνο, όπου και θα παρουσιαστεί στο Μορφωτικό Κέντρο της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στο Λονδίνο.
Έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής στο Λαύριο
30.10.2015 11:56
Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών (ΕΕΧ), συμμετέχοντας στον εορτασμό των 150 χρόνων του Νεότερου Λαυρίου και στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της ΙΣΤ΄ Επιστημονικής Συνάντησης Νοτιοανατολικής Αττικής*, εκθέτει έργα της Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής στο Λαύριο.
Τρεις γενιές ελληνικής Ζωγραφικής – Χαρακτικής: έκθεση στην Πινακοθήκη Αθηναίων
29.10.2015 17:00
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου μας προσκαλούν στα εγκαίνια της μεγάλης εικαστικής έκθεσης Τρεις γενιές ελληνικής Ζωγραφικής – Χαρακτικής, τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 7.00 μ.μ. στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.