Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με το Μουσείο ΜΑΧΧΙ της Ρώμης διοργανώνει την έκθεση Μικρές Ουτοπίες – Ιταλική αρχιτεκτονική της τρίτης χιλιετίας μεταξύ ιστορίας, έρευνας και καινοτομίας, από τις 7 Μαΐου 2014.

Η έκθεση, με την επιμέλεια και το σχεδιασμό του Μουσείου Aρχιτεκτονικής MAXXI, επιδιώκει να ανιχνεύσει τις κυρίαρχες τάσεις της «νέας» ιταλικής αρχιτεκτονικής, ακολουθώντας μια διαδρομή που περιστρέφεται γύρω από τρεις παράλληλους άξονες: τους δημιουργούς, τα σχέδια και τα θέματα.

Ο πρώτος άξονας, που περιλαμβάνει τους δημιουργούς και τα βιογραφικά τους στοιχεία, μας επιτρέπει να αντιληφθούμε πόσο έχει αλλάξει η εκπαίδευση και η τοποθέτηση των ιταλών αρχιτεκτόνων, οι οποίοι, σε σύγκριση με τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα, είναι πολύ περισσότερο ενσωματωμένοι στην παγκόσμια πολιτιστική και επαγγελματική σκηνή.

Ο δεύτερος άξονας, που περιλαμβάνει τα σχέδια, παρουσιάζει μια σειρά από αξιόλογα πραγματοποιημένα έργα, αποτέλεσμα πολύ συχνά του νέου πλαίσιου σχέσεων με τους αναθέτοντες θεσμικούς και ιδιωτικούς φορείς.

Ο τρίτος άξονας, τέλος, καταγράφει μια νέα τάση προς θέματα που σχετίζονται περισσότερο με την τρέχουσα έννοια της έρευνας ως εκφραστικής, κοινωνικής, επιστημονικής, τεχνολογικής και περιβαλλοντικής καινοτομίας. Όλες αυτές οι θεωρήσεις μάς επιτρέπουν να εντοπίσουμε κάποιους από τους πιο ενδιαφέροντες ιταλούς αρχιτέκτονες και να στρέψουμε το βλέμμα μας στον ορίζοντα ενός κόσμου σε ταχεία εξέλιξη.

Μεταξύ των θεμάτων στα οποία γίνεται αναφορά: οικολογία και βιωσιμότητα, ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, δημόσιος χώρος και σχέση με τη ζωή παλαιών και νέων κοινοτήτων, ικανότητα ανανέωσης της υπάρχουσας κληρονομιάς, ποιότητα τοπίου, αστικού και μη, ποιότητα και καινοτομία του οικιστικού έργου, σχέση με την ιστορική κληρονομιά.

Με την παρουσία του επιμελητή της έκθεσης, αρχιτ. Pippo Ciorra, Senior Curator MAXXI Architettura της Ρώμης