Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Το σινεμά σαν όνειρο, το σινεμά σαν μουσική

Το σινεμά σαν όνειρο, το σινεμά σαν μουσική
Είκοσι δύο ταινίες του Ινγκμαρ Μπέργκμαν περιλαμβάνει το αφιέρωμα που οργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας. Από τις 20 έως 26 Μαρτίου 2008 οι σινεφίλ δίνουν ραντεβού στον κινηματογράφο Δαναό.

Είκοσι δύο ταινίες του Ινγκμαρ Μπέργκμαν περιλαμβάνει το αφιέρωμα που οργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας. Από τις 20 έως 26 Μαρτίου 2008 οι σινεφίλ δίνουν ραντεβού στον κινηματογράφο Δαναό.

\"Καμία τέχνη δεν διαπερνάει την συνείδηση όσο το σινεμά στοχεύοντας κατευθείαν στο συναίσθημα, βαθιά στα σκοτεινά δωμάτια της ψυχής μας\", είχε πει προφητικά ο σπουδαίος Σουηδός σκηνοθέτης ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 30 Ιουλίου 2007.

Ο Μπέργκμαν σκηνοθέτησε περισσότερες από 50 ταινίες στις οποίες επίκεντρο πάντοτε ήταν ο άνθρωπος άλλοτε με σκληρό και άλλοτε με ευγενικό τρόπο. Χαρακτηριστικό των ταινιών του η μελαγχολική δεξιοτεχνία του και τη λυρική γλώσσα που ξεναγούν το θεατή σε ένα γλυκόπικρο ταξίδι αναζήτησης στις σκοτεινές πτυχές της ύπαρξης.

Γεννήθηκε στην Ουψάλα το 1918 και ξεκίνησε την καριέρα του στο θέατρο πριν στραφεί, το 1944, στον κινηματογράφο, γράφοντας αρχικά το σενάριο της ταινίας «Τρέλα» του Αλφ Σιόμπεργκ.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του το έκανε την επόμενη χρονιά με την ταινία «Κρίση». Η παγκόσμια αναγνώριση ήλθε με την ταινία «Χαμόγελα καλοκαιρινής νύχτας», μια χιουμοριστική προσέγγιση στον έρωτα και τις σχέσεις του ζευγαριού, και λίγο αργότερα με το μεγάλο δράμα του «Η Έβδομη Σφραγίδα» όπου ένας στοχαστικός Ιππότης παίζει σκάκι με τον Θάνατο, σε μια προσπάθεια αναζήτησης του Θεού.

Το βαθύτατα φιλοσοφικό έργο του Μπεργκμαν, προσπαθεί να εξερευνήσει υπαρξιακά ζητήματα, όπως η ζωή, ο θάνατος, η ύπαρξη του Θεού, η ελευθερία της βούλησης.

Τα μελαγχολικά δοκίμια του για το ρόλο της ανθρωπότητας σε ένα κόσμο αλλοτριωμένο επηρέασαν σημαντικά την Τέχνη και αρκετούς σκηνοθέτες από τον Γούντι Αλεν ως το Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Στη διάρκεια του αφιερώματος θα προβληθούν οι ταινίες: Πηγή των Παρθένων, Σκηνές από Έναν Γάμο, Ο Ανθρωπος με τα Δύο Πρόσωπα, Περσόνα, Κρίση, Το Πάθος, Μετά την Πρόβα , Η Έβδομη Σφραγίδα, Αγριες Φράουλες, Η Σιωπή, Όλες Αυτές οι Γυναίκες, Κραυγές και Ψίθυροι, Χαμόγελα Καλοκαιρινής Νύκτας, Η Φωνή του Μπέργκμαν, Ingmar Bergman: Intermezzo, Μέσα από τον Σπασμένο Καθρέπτη, Η Ώρα του Λύκου, Καλοκαίρι με τη Μόνικα, Φθινοπωρινή Σονάτα, Ο Μαγεμένος Αυλός, Stimulantia: Ντάνιελ, Το Πρόσωπο της Κάριν.

info
Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ
Αίθουσα: Κινηματογράφος Δαναός
Διεύθυνση: Λ. Κηφισίας 109, Αθήνα
Τηλ. : 210 69 22 655

Σχετικές ειδήσεις
Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Τα βραβεία των πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών
26.09.2016 14:54
Σε μια βραδιά αφιερωμένη στο μέλλον του ελληνικού σινεμά, το 22o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας απένειμε τα βραβεία των πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών.
Τα ΒορΟινά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
14.09.2016 12:52
Το «Σινεμά Τα ΒορΟινά», μια ξεχωριστή βραδιά όπου οι δρόμοι του σινεμά και του κρασιού συναντιούνται, σας περιμένει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 στις 19:00 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον.
To 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας τιμά τον αισθηματία Νίκο Τριανταφυλλίδη
20.07.2016 13:56
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2016, τιμά τον αισθηματία Νίκο Τριανταφυλλίδη μέσα από ένα μεγάλο αφιέρωμα.
Σινεμά με Θέα 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
16.06.2016 11:12
Η πιο δροσερή πρόταση εξόδου, το «Σινεμά με Θέα», γίνεται και φέτος το καλοκαίρι από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Θερινό «Σινεμά με Θέα» από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
15.06.2016 12:32
Τη λειτουργία του θερινού κινηματογράφου «Σινεμά με Θέα», ο οποίος φιλοξενείται στην οροφή του νέου κτηρίου (Μ2) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, από τις 20 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου και από τις 29 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2016, παρουσίασαν την Τρίτη 14 Ιουνίου το βράδυ στους εκπροσώπους του Τύπου οι επικεφαλής των δύο συνεργαζόμενων φορέων, του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ) και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ).