Τη Μ. Τρίτη 15 Απριλίου και ώρα 9.00 μ.μ. στο Χυτήριο, οι διεθνώς διακεκριμένες μουσικοσυνθέτριες και στιχουργοί Ιωάννα και η Αρετή Σπανομάρκου παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση «Ρόδο Αμάραντο»,  που περιλαμβάνει έργα μερικών από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού.

Θα ακουστούν έργα των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Λοϊζου, Σταύρου Ξαρχάκου, Σταύρου Κουγιουμτζή και άλλων εκφραστών του έντεχνου- λαϊκού, όπως και κάποια έργα από τη δική τους δισκογραφία. Εξαιρετικά επιλεγμένοι μουσικοί, όπως το γνωστό δίδυμο δεξιοτεχνών στο μπουζούκι, ο Γιώργος Ξενοκώστας, και ο Μιχάλης Καζάνας, πρόκειται να δώσουν το χαρακτηριστικό ηχόχρωμα της «Ορχήστρας Σπανομάρκου». Στο ερμηνευτικό μέρος, οι Σωτήρης Ψυλλάκης, Βασίλης Αρχιτεκτονίδης, και Νίκος Βαρβαρέσος, άξιοι εκπρόσωποι της νέας γενιάς, θα χαρίσουν τις γνωστές καθηλωτικές τους ερμηνείες.

Έμπνευση για την δημιουργία της παράστασης αυτής, αποτέλεσε για τις δύο μουσικοσυνθέτριες η επανίδρυση του ιστορικού Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής (ΣΦΕΜ), στον οποίο οι Αρετή & Ιωάννα Σπανομάρκου, συμμετέχουν ως νεότερα μέλη. Τις προηγούμενες ημέρες, με πρωτοβουλία του Παναγιώτη Κουνάδη, 114 παλαιά και νέα μέλη του συλλόγου συνυπέγραψαν στην επαναλειτουργία του, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, η Μαρία Φαραντούρη, ο Φώντας Λάδης, Χριστόδουλος Χάλαρης, Γιάννης Αγγελάκας, Θάνος Μικρούτσικος κ.α. Μέσα στη δεκαετία του ’60, στον ΣΦΕΜ ξεκίνησαν σπουδαίοι δημιουργοί και ερμηνευτές που το έργο τους κυριαρχεί ακόμα στη μουσική σκηνή. Ο Λοΐζος, ο Σαββόπουλος, ο Λεοντής, ο Μαρκόπουλος, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Άκος Δασκαλόπουλος, έκαναν τα πρώτα τους βήματα μέσα στους κόλπους του.

Αυτή η παράσταση λοιπόν, με σεβασμό και εκτίμηση, είναι αφιερωμένη στους μεγάλους δημιουργούς της σύγχρονης ελληνικής μουσικής και στη νέα εποχή που ανατέλλει, και ξεπηδά ως αντίδραση μέσα από την δύσκολη σημερινή κατάσταση που βιώνουμε. Μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση με συμβολισμούς, στην καρδιά της εβδομάδας των Παθών. Ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ενότητας, που εκφράζεται με τη δύναμη της μουσικής.