Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

DIY messthetics: έκθεση για την pop μουσική στο Camp

DIY messthetics: έκθεση για την pop μουσική στο Camp

Το Camp παρουσιάζει την έκθεση DIY messthetics: Επιρροές της avant garde στην pop μουσική , 1978-1984, στις 5 και 6 Μαΐου 2014.


Τα τέλη της δεκαετίας 1970 και αρχές 1980 ήταν ουσιαστικά η πιο κατάλληλη εποχή για τη δημιουργία μιας avant–pop μπάντας / πρότζεκτ. Οι πληθωρικές δηλώσεις της progressive rock είχαν αρχίσει να ξεφουσκώνουν και η αμεσότητα της pop μπάντας έπρεπε να επανεξεταστεί. Η punk αισθητική υποδείκνυε οτι προχωρημένες μουσικές θεωρητικές γνώσεις και ικανότητες δεν ήταν απαραίτητες για την παραγωγή μουσικής και είχε ανοίξει το δρόμο για πιο ντανταϊστικές, DIY,  ερμηνευτικές απόπειρες.


Ακόμα δεν είχε προλάβει να εισβάλλει το αφελές βιομηχανοποιημένο pop, το οποίο εμφανίστηκε μετά τα μέσα του 1980. Από τεχνολογικής πλευράς, στα τέλη του 70 εμφανίζονται προσιτά σε τιμή συνθεσάιζερ, αλλά προηγούνται των φθηνών, μαζικής παραγωγής keyboards που βγαίνουν στην αγορά στα μέσα/ τέλη του 80. Κάτι πραγματικά σημαντικό συνέβη εκείνη την περίοδο.

Ήταν φτηνό. Ήταν εύκολο. Πήγαινε φτιάξτο!


DIY στην Αγγλία, No Wave στη Νέα Υόκη, Neu Deutsche Welle στη Γερμανία, η άφιξη του βινυλίου, αλλά και της κασσέτας ανεξάρτητης, ‘σπιτικής’ παραγωγής ήταν γεγονός. Φαινομενικά  αντιφατικά μουσικά ρεύματα, όπως  punk, disco, funk  και minimal-electro εμφανίστηκαν περίπου την ίδια χρονική στιγμή, με μπάντες να δανείζονται στοιχεία από όλα αυτά τα είδη με αυθεντική περιέργια και χωρίς την πρόθεση να είναι εσκεμμένα “πειραματικές”.


Όλες αυτές οι κοινωνικές, τεχνολογικές και δημιουργικές συγκλίσεις καταλήγουν στη δημιουργία μιας από τις πιο εκκεντρικές περιόδους στην ιστορία της ποπ, στην οποία οι ρόλοι του ρομαντικού, σπιτικού καλλιτέχνη και του επικοινωνιακού, επαναστατικού ποπσταρ έρχονται πιο κοντά απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο.

www.ppodd.com


Παρουσίαση/ έρευνα: Θεόφιλος Ιερόπουλος

Ο Θεόφιλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και μεγάλωσε στη Βέροια. Έχει σπουδάσει φιλμ και καλές τέχνες στην Αγγλία και το 2008 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του με θέμα The Film Poem. Από το 2003 διδάσκει πειραματικό κινηματογράφο στο Buckinghamshire New University. Τα τελευταία χρόνια μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Aγγλίας, Ελλάδας και Γερμανίας. Το 2013 πήρε μέρος στη Αthens Βienalle 4 με το μουσικό/ αρτ πρότζεκτ ΦΥΤΑ, και έχει συνιδρύσει τον οργανισμό FYTINI.

Αντώνης Ξαγάς

O Αντώνης από το 1973 και δώθε πρόλαβε να ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση, να πάρει ένα πτυχίο και ένα διδακτορικό στη χημεία και επιπλέον να συμπληρώσει πάνω από δέκα χρόνια γραφής για τη μουσική και τις παραφυάδες της κυρίως στο διαδικτυακό περιοδικό MiC.
 

Πρόγραμμα

Δευτέρα, 5 Μαΐου 2014

Έκθεση Βινυλίων/ Παρουσίαση /  DJ set
Έκθεση εξώφυλλων και artworks βινυλίων, έναρξη 18.00
Παρουσίαση 19.00- 20.30
Dj set από τον Θεόφιλο και τον Αντώνη, 21.00                                                                   

Τι να περιμένετε: add n to x, palais schaumburg, the wirtschaftswunder, the soft pink truth, meredith monk, tom tom club, devo, pizzicato five, the plastics, james chance, yello, sparks, aphex twin, nina hagen, lene lovich, chicks on speed, deerhoof, ludus, glaxo babies, lilliput, au pairs, mouse on mars, polysics, swell maps, les rita mitsouko, mo-dettes, gang gang dance, kevin blechdom, malaria!


Τρίτη, 6 Μαΐου 2014, 18.00- 20.00

Παιδικό Εργαστήρι ‘Φτιάξε το εξώφυλο για το αγαπημένο σου τραγούδι / συγκρότημα’ για όλες τις ηλικίες, με συνοδεία κηδεμόνα.

Φωτογραφίες από περιοδικά, καταλόγους, συσκευασίες, διαφημιστικά φυλλάδια  ως πρώτη ύλη για να φτιάξεις ένα κολάζ εμπνευσμένο από το αγαπημένο σου τραγούδι/ συγκρότημα . Όταν οι εικόνες απομονώνονται από το αρχικό τους πλαίσιο και τοποθετούνται σ’ένα καινούριο, μπορούν να προκύψουν ενδιαφέροντα αποτελέσματα.


Παραγωγή ΕΑΝpresents: https://www.facebook.com/ean.presents

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.01.2017 13:49
«Μουσική με ταμπεραμέντο» είναι ο εύγλωττος τίτλος της συναυλίας που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου-για τις ερμηνείες καθώς και για την πλούσια δισκογραφία του- Γερμανού αρχιμουσικού Φρανκ Μπέερμαν (και όχι του Τζανκάρλο Αντρέττα που για προσωπικούς λόγους ανέβαλε την παρουσία του στο πόντιουμ της Ορχήστρας).
Οι πόλεις της μουσικής - Λειψία: Η εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής
30.09.2016 16:07
Η επίσημη έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου 2016-2017 της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών πραγματοποιείται την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συναυλία «Οι Πόλεις της Μουσικής-Λειψία», η οποία, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, εγκαινιάζει ταυτοχρόνως τον κύριο, φετινό, θεματικό κύκλο του προγραμματισμού της Ορχήστρας με τίτλο «Οι Πόλεις της Μουσικής», ο κύκλος αυτός, θα ταξιδέψει το κοινό, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, σε εννέα από τα, ιστορικά σημαντικότερα, μουσικά κέντρα του παγκόσμιου χάρτη, επιλέγοντας το συναυλιακό πρόγραμμα να σχετίζεται κάθε φορά με μια πόλη, βάσει λιγότερο ή περισσότερο προφανών συνειρμών.
Νότες και λέξεις για μικρούς και μεγάλους στη Μουσική Βιβλιοθήκη
16.06.2016 15:42
Την Τρίτη 21 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται μικρούς και μεγάλους σε μια μουσικοχορευτική εκδήλωση-δρώμενο που θα εξελίσσεται στους χώρους της,
Ευρωπαΐκή Γιορτή της Μουσικής 2016: Οι εκδηλώσεις Δήμου Αθηναίων
13.06.2016 15:49
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής είναι συνεπής στο ραντεβού της και ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων πλημμυρίζει την πόλη μουσική με πρωταγωνιστές τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων.
Εκδήλωση για τη Γιορτή της Μουσικής 2016 στη Μουσική Βιβλιοθήκη
26.05.2016 11:45
Η Μουσική Βιβλιοθήκη μας προσκαλεί σε μια εκδήλωση με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, με τίτλο Νότες και λέξεις, για μικρούς και μεγάλους.