Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Το απόγεμα της αγάπης στο Θέατρο Ολύμπια

Το απόγεμα της αγάπης στο Θέατρο Ολύμπια

Την Κυριακή 13 Απριλίου 2014 η Εθνική Λυρική Σκηνή , στο πλαίσιο των συναυλιών Απογεύματα στο φουαγέ (κύκλος όπερας) παρουσιάζει στο θέατρο Ολύμπια, Το απόγευμα της αγάπης, τη μονόπρακτη όπερα του Μάριου Βάρβογλη.


Το μονόπρακτο «μουσικό δράμα», του Μάριου Βάρβογλη, Το απόγεμα της αγάπης, παρουσιάζεται αυτή την Κυριακή, 13 Απριλίου στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια με τη μορφή θεατρικού αναλογίου. Η υπόθεση διαδραματίζεται το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στο εκκλησάκι ενός μικρού ελληνικού χωριού γύρω στα 1850. Το λιμπρέτο είναι ελεύθερη διασκευή του συνθέτη πάνω στο ομώνυμο έργο του δημοσιογράφου, θεατρικού συγγραφέα και πρώην Διευθυντή της ΕΛΣ Θόδωρου Συναδινού και εντάσσεται στην ευρύτερη λογική του βερισμού, εμπλουτισμένη με στοιχεία από το δημοτικό τραγούδι.


Ο Μάριος Βαρβόγλης συνθέτης, καθηγητής μουσικής και μουσικοκριτικός, καταγόταν από ιστορική οικογένεια αγωνιστών του 1821. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική πλάι στους Νικηφόρο Λύτρα και Γεώργιο Ροϊλό. Το 1902 έφυγε στο Παρίσι προκειμένου να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες. Εκεί συνδέθηκε με σημαντικούς καλλιτεχνικούς κύκλους και γνώρισε λαμπρές προσωπικότητες της εποχής όπως τον Μοντιλιάνι (ο οποίος ζωγράφισε και το περίφημό πορτραίτο του με τίτλο «Ο ωραίος Μάριος»), τους συνθέτες Σαιν-Σανς, Ραβέλ, Πουλένκ κ.ά. Στο Παρίσι έγραψε τις πρώτες του συνθέσεις. Επέστρεψε μόνιμα στην Αθήνα το 1920, όπου συνδέθηκε επίσης με εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο της ποίησης, της ζωγραφικής και της μουσικής. Δίδαξε σε σχολεία, στο Ωδείο Αθηνών, ενώ αργότερα διορίστηκε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και το Ελληνικό Ωδείο. Μεταξύ άλλων υπήρξε αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών (1940/57). Για πολλά χρόνια αρθρογράφησε στο περιοδικό «Νουμάς» και στην εφημερίδα «Τα Νέα». Συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία της Εθνικής Μουσικής Σχολής, αφήνοντας σχετικά μικρό, αλλά σπουδαίο μουσικό έργο: τις όπερες Η Αγία Βαρβάρα (ημιτελής) και Το απόγεμα της αγάπης, έργα για ορχήστρα , μουσική για αρχαίο θέατρο, έργα για πιάνο , μουσική δωματίου.


Στους βασικούς ρόλους συμμετέχουν οι: Αρκάδιος Ρακόπουλος, Βαγγέλης Χατζησίμος, Άννα Στυλιανάκη, Μαρία Βλαχοπούλου και Δημήτρης Ναλμπάντης. Πιάνο: Μιχάλης Παπαπέτρου.


Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Κύκλου ελληνικής όπερας» με καλλιτεχνικό υπεύθυνο τον Βαγγέλη Χατζησίμο.

Σχετικές ειδήσεις
Γυναίκες στα όρια, συναυλία στο Θέατρο Ολύμπια
15.02.2017 11:48
Η Εθνική Λυρική Σκηνή μας προσκαλεί την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017 στο Θέατρο Ολύμπια σε μία συναυλία με τίτλο Γυναίκες στα όρια.
Το γαλλικό τραγούδι από τον 19ο στον 20ό αιώνα στο Θέατρο Ολύμπια
29.12.2016 17:00
Η Εθνική Λυρική Σκηνή μας προσκαλεί στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017 για να απολαύσουμε μία συναυλία αφιερωμένη στο γαλλικό τραγούδι από τον 19ο στον 20ό αιώνα.
Θαλασσογραφίες στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια
23.11.2016 10:34
Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 η Εθνική Λυρική Σκηνή μας προσκαλεί στο φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια σε μία συναυλία με τίτλο Θαλασσογραφίες.
Ο βαφτιστικός, του Θεόφραστου Σακελλαρίδη στο Θέατρο Ολύμπια
25.04.2016 13:43
Η δημοφιλέστερη ελληνική οπερέτα, ο Βαφτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σε νέα παραγωγή, από τις 13 Μαΐου και για επτά μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Ολύμπια.
Συναυλία με έργα Χανς Άισλερ και Κουρτ Βάιλ στο Θέατρο Ολύμπια
06.04.2016 11:06
Η Εθνική Λυρική Σκηνή μας προσκαλεί την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 σε μία συναυλία με έργα Χανς Άισλερ και Κουρτ Βάιλ, στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια.