Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Με αφορμή μια εικόνα: εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Με αφορμή μια εικόνα: εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Ένα πρωτότυπο και δημιουργικό εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού γεμάτο χρώματα ξεκινά στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, με αφετηρία τις γραμμές και τα σχήματα των έργων του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian.


Αναπαριστώντας στο χώρο το θέμα μιας συγκεκριμένης ζωγραφιάς, τα παιδιά εξοικειώνονται σταδιακά με τις γραμμές, τη σύνθεση και τα χρώματα. Ασκήσεις συντονισμού, παιχνίδια ρόλων μέσα από τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού, αυτοσχέδια κοστούμια και αντικείμενα βοηθούν τα παιδιά να συνθέσουν τη δική τους ιστορία και να την παρουσιάσουν στους γονείς στο τέλος της δεύτερης συνάντησης.


Παράδειγμα παιχνιδιού

Αντικείμενα που υπάρχουν στο πάτωμα: μαύρα ξύλα που σχηματίζουν 10-12 τετράγωνα, κάθε τετράγωνο περιέχει ένα κομμάτι χρωματιστό ύφασμα (κόκκινο, κίτρινο, μπλε), τα βασικά χρώματα που χρησιμοποιούσε ο Mondrian στα έργα του, μερικά καπέλα.

1. Ασκήσεις συντονισμού (χέρια, πόδια, σώμα) με συνοδεία μουσικής.
2. Κάθε παιδί παίρνει ένα καπέλο και κάθεται σε τετράγωνο με χρωματιστό ύφασμα.
3. Αν το τετράγωνο π.χ. έχει ύφασμα με κίτρινο χρώμα, το παιδί θα μπει στη διαδικασία να αποδώσει με κινήσεις και εκφράσεις προσώπου και σώματος ένα κίτρινο λουλούδι ή φρούτο.
4. Σε αυτό το ρόλο μπαίνει κάθε παιδί σύμφωνα με το χρώμα που βρίσκεται στο τετράγωνο που κάθεται.
5. Χρησιμοποιεί το χρωματιστό ύφασμα και το καπέλο που πήρε στην αρχή.
6. Η ιστορία ξεκινάει όταν… ένα μεγάλο γαλάζιο κύμα παίρνει τα καπέλα των παιδιών.
7. «Θέλω το καπέλο μου πίσω» είναι η φράση κλειδί. Ξεκινάει ένα κινητικό παιχνίδι, καθένας ψάχνει το καπέλο του περιγράφοντάς το.
8. Τα καπέλα αλλάζουν χέρια, εξαφανίζονται ένα ένα.
9. Αυτό συμβαίνει μέχρι όλα τα καπέλα να εξαφανιστούν.
10. Τα παιδιά παραμένουν φορώντας τα χρωματιστά υφάσματα. Ένα παιχνίδι ισορροπίας των χρωμάτων ξεκινάει. Ποιο χρώμα έχει τη δύναμη να υπερισχύσει;


Υπεύθυνη εργαστηρίου: Ιωάννα Χαλά (σκηνογράφος, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού)


Η Ιωάννα Χαλά γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο πανεπιστήμιο Κρήτης, υποκριτική στο Θέατρο των Αλλαγών και σκηνογραφία στο εργαστήριο της Μαρίας Χανιωτάκη (LSA). Έχει παρακολουθήσει το ετήσιο σεμινάριο Παιδαγωγικής Θεάτρου-Θεατρικού Παιχνιδιού στο Σχολείο Παιχνιδιού. Έχει σχεδιάσει σκηνικά και κοστούμια για θεατρικές παραγωγές στην Αθήνα και την επαρχία (θέατρο Φούρνος, Φεστιβάλ Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Σχολείο Παιχνιδιού, Ωδείο Τερψιθέας - Ελληνογαλλική σχολή, θέατρο Αλκμήνη, Θεατρική Ομάδα Τήνου, Δήμο Τήνου) καθώς και για διαφημιστικές ταινίες. Από το 2009, οργανώνει εργαστήρια σκηνογραφίας-κατασκευών για παιδιά και ενήλικες, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για μουσεία, σχολεία, πολιτιστικούς οργανισμούς.

Σχετικές ειδήσεις
Χρόνος και Εικόνα: Εργαστήριο για ενηλίκους στο Μουσείο Μπενάκη
01.02.2017 12:29
Το Μουσείο Μπενάκη ξεκινά την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017 ένα εργαστήριο για ενήλικες, με τίτλο Χρόνος και Εικόνα.
10.01.2017 10:54
Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων ξεκινά το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017 ένα σεμινάριο θεατρικού παιχνιδιού με εμψυχώτρια τη Μαριέττα Σπηλιοπούλου. Ζούμε- παίζουμε- δημιουργούμε ΜΑΖΙ!
Η τέχνη του δράματος στην εκπαίδευση: Σεμινάριο με τον Τάσο Καρακύκλα στο Επί Κολωνώ
10.10.2016 11:06
Το Θέατρο Επί Κολωνώ παρουσιάζουν ένα σεμινάριο για την Τέχνη του δράματος στην εκπαίδευση, στο οποίο ο Τάσος Κατρακύλας θα διδάξει “Τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού και βιωματικής εμψύχωσης ομάδων”.
 9 Ευτυχισμένες Μέρες Με Τον Μπέκετ: εργαστήριο με αφορμή την παράσταση στο Bios
26.08.2016 12:33
Ένα πρωτότυπο εργαστήριο ανταλλαγής με αφορμή την παράσταση Ευτυχισμένες Μέρες που θα παρουσιαστεί στο Bios τον Νοέμβριο του 2016, με την Όλια Λαζαρίδου στο ρόλο της Γουίνυ και σε σκηνοθεσία Σύλβιας Λιούλιου.
επι-Γραφές - Τo σώμα της λέξης: εργαστήριο στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
02.03.2016 15:46
Το διαπολιτισμικό πρόγραμμα "Labirinto: Culture e Civiltà Mediterranee" παρουσιάζει το εργαστήριο «επί-Γραφές: Tο σώμα της λέξης», ένα διατμηματικό, διαδραστικό και διαπολιτισμικό εργαστήριο για τη γραφή και την οπτική της αντίληψη.