Όταν η φωνή συμβαδίζει με τη σκηνική παρουσία, όταν το λαϊκό παντρεύεται περίτεχνα με το ροκ, όταν η απλότητα περπατάει χέρι χέρι με την αλήθεια, κι όταν όλα τα παραπάνω συνυπάρχουν στο πρόσωπο ενός καλλιτέχνη τότε αξίζει πραγματικά να “Τα Λέμε”! Ο λόγος φυσικά για την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, μίας εκ των σημαντικότερων ερμηνευτριών της νέας γενιάς του ελληνικού τραγουδιού.

                             

Από την Τζένη Τσόκα

Αρκετά πριν την έναρξη της συναυλίας το κοινό είχε συγκεντρωθεί έξω από το χώρο εκδηλώσεων του PassPort περιμένοντας με ανυπομονησία να ανοίξουν οι πόρτες και να ακούσει την αγαπημένη του τραγουδίστρια. Η πρώτη από τις τέσσερις εμφανίσεις της μουσικής παράστασης με τίτλο “ Έχω κι άλλα να σου πω” ξεκίνησε την Παρασκευή στις 2 Απριλίου, με την Ελεωνόρα να ανοίγει τη βραδιά τραγουδώντας το “Να’ σαι καλά” από τον τελευταίο προσωπικό της δίσκο, “Μετακόμιση τώρα”. Μας καλωσόρισε λέγοντας πως χαίρεται πολύ που βλέπει παλιά γνώριμα πρόσωπα αλλά και νέα, που ακόμη κι αν δεν γνωρίζουν τα τραγούδια της ελπίζει να τα αγαπήσουν και να περάσουν όμορφα. Σε ένα τρίωρο πρόγραμμα ακούσαμε αγαπημένα κομμάτια, λαϊκά και ροκ, ελληνικά και ξένα, δικά της και άλλων συναδέλφων. Επίσης η Ελεωνόρα Ζουγανέλη μας σύστησε την Αφροδίτη Παπαχριστοδούλου, μία νέα, πολλά υποσχόμενη τραγουδίστρια, με την οποία μας χάρισαν ξεχωριστά ντουέτα, ταξιδεύοντας μας σε πιο λάτιν προορισμούς.

Το πιο ξεκαρδιστικό στιγμιότυπο της παράστασης ήταν όταν ο πατέρας της, Γιάννης Ζουγανέλης, την κάλεσε στο τηλέφωνο για να της εκφράσει τα παράπονα του, ότι δηλαδή δεν τους επισκέπτεται συχνά στο σπίτι, ότι δεν τρέφεται και δεν ντύνεται σωστά και πολλά άλλα παράπονα που κάθε σωστός γονιός που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να κάνει. Ο ηθοποιός με το γνωστό, ευφυές χιούμορ του, μέσα από αυτό το ηχογραφημένο για τις ανάγκες τις συναυλίας μήνυμα, μας έκανε να γελάσουμε κυριολεκτικά μέχρι δακρύων ενώ έδειξε για ακόμη μία φορά πως στηρίζει την Ελεωνόρα σε κάθε της εγχείρημα.

Αυτά που γνώριζα για την Ελεωνόρα μέχρι τη στιγμή του λάιβ ήταν λίγο πολύ όσα γνωρίζουμε οι περισσότεροι, η δυνατή γεμάτη πάθος φωνή της, τα χαρακτηριστικά με ιδιαίτερο νόημα τραγούδια της, η ροκ διάθεση της. Αυτά που δεν γνώριζα και με εξέπληξαν θετικά ήταν η μεγάλη αγάπη του κόσμου στο πρόσωπό της, το ήθος και η αλήθεια που εκπέμπει η κάθε της κίνηση. Το φαν κλάμπ της, “Ελεως”, που την ακολουθεί κυριολεκτικά σε κάθε της βήμα, ήταν εκεί με μπλουζάκια, πανό, ψηφιακές βιντεοκάμερες, μα πάνω από όλα με την καλύτερη του διάθεση και την εμψύχωνε σε κάθε της νότα. Άξιο αναφοράς είναι και το σημείο όπου σταμάτησε για λίγο να τραγουδάει για να τσεκάρει, όπως είπε, ποιοι από το κοινό συμμετέχουν, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να τη συνοδεύουμε όλοι με τις φωνές μας. 

Ας κάνουμε όμως μια σύντομη αναφορά στην μέχρι τώρα πορεία της…

Με καταγωγή από τη Μύκονο, η κόρη του Γιάννη Ζουγανέλη και της Ισιδώρας Σιδέρη από μικρή είχε συνειδητοποιήσει την καλλιτεχνική της κλίση. Είχε συμμετάσχει σε αμέτρητες παιδικές παραστάσεις και δίσκους παιδικών τραγουδιών. Στη συνέχεια σπούδασε θεατρικές σπουδές καθώς θεωρεί πως είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής παιδείας. Από το 2008 μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει συνολικά τέσσερα άλμπουμ με τεράστια επιτυχία. Οι δίσκοι  Έλα (2008), Έξοδος 2 (2010), Είπα στους φίλους μου (Η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας της στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη 2011) και Μετακόμιση τώρα (2013) αγαπήθηκαν και αγκαλιάστηκαν θερμά από τον κόσμο. Στο ενεργητικό της έχει συνεργασίες με τρανταχτά ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, όπως αυτά του Νταλάρα, Ρέμου, Μικρούτσικου, Κούτρα, Χατζηγιάννη, Μαχαιρίτσα, Τσακνή, Πλιάτσικα, Μητροπάνου, Λιδάκη, Στόκα, Αναστασιάδη, Ματιάμπα, Μποφίλιου, Αντωνοπούλου κ.α.

Η Ελεωνόρα στο “ Έχω κι άλλα να σου πω” πλαισιώνεται από μία ομάδα εξαιρετικών μουσικών: τον Ευριπίδη Ζεμενίδη στην κιθάρα και την ενορχήστρωση, το Νίκο Πασσαλίδη στα έγχορδα, τον Γιώργο Θεοδωρόπουλο στα πλήκτρα, τον Παρασκευά Κίτσο στο μπάσο και τον Γιάννη Αγγελόπουλο στα τύμπανα.

Θα έχουμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε σε δύο ακόμη εμφανίσεις, στις 11 και 12 Απριλίου, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να προβληθεί το νέο βίντεο κλιπ του τραγουδιού “Η Επιμονή σου”, η τεράστια επιτυχία της συνεργασίας της με τον Κώστα Λειβαδά, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι αμέτρητοι θαυμαστές της.

Όταν απλά το ταλέντο συναντά το ήθος δεν έχεις παρά να το χειροκροτήσεις! “’Εχω κι άλλα να σας πω”, για την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, πολλά πάρα πολλά, αλλά καλύτερα ας μας τα πει η ίδια μέσα από τα τραγούδια της. “Τα Ξανα-Λέμε!”