Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Μέρες Επιταφίου: Συναυλία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Μέρες Επιταφίου: Συναυλία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Στο πλαίσιο αναζήτησης της προώθησης της πρωτογενούς δημιουργίας και δημιουργίας ρεπερτορίου, που αποτελούν προτάγματα του Ελληνικού Σχεδίου, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου παρουσιάζει την Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου, στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, τη λαϊκή λειτουργία “Μέρες  Επιταφίου” πάνω στο ποιητικό έργο του Νίκου Γκάτσου.


Πρόκειται για ένα μεγάλο ορχηστρικό έργο με θεματικό χαρακτήρα, για αφηγητή, σολίστες, χορωδία και ορχήστρα .


Ο Νίκος Γκάτσος συνέθεσε το έργο αυτό στη μορφή μιας συρραφής ιερών κειμένων της Καινής Διαθήκης σε σοφή αντίστιξη με τους δικούς του "λαϊκούς" στίχους. Η θεϊκή και η ανθρώπινη φύση του μαρτυρίου, η ιστορική συνέχεια της ελληνικής μουσικής γλώσσας από την βυζαντινή και αρχαία μουσική , η προοπτική εξέλιξής αυτού του ελληνικού ιδιώματος στον λόγιο σύγχρονο μουσικό κόσμο είναι τα βασικά ιδεολογικά-μουσικά συστατικά στοιχεία του έργου. Το έργο μελοποιείται για πρώτη φορά.


Με το ορατόριο "Μέρες Επιταφίου" όπου η θρησκευτική βυζαντινή μουσική αγκαλιάζει και τον λαϊκό και τον σύγχρονο λόγιο κόσμο η Μεγάλη Εβδομάδα αποκτά ένα οικουμενικό λαϊκό μουσικό έργο που μιλά εξ ίσου σε όλους τους Έλληνες εντός και εκτός εκκλησίας.


Το ποιητικό έργο γράφτηκε από το Νίκο Γκάτσο για τον Μανώλη Μητσιά που συνδυάζει τις δυο ιδιότητες, του ψάλτη και του λαϊκού τραγουδιστή. Έτσι στην πρώτη του παγκόσμια εκτέλεση το έργο ευτυχεί να έχει ερμηνευτή τον ίδιο τον τραγουδιστή για τον οποίον γράφτηκε το ποιητικό έργο, που κατέχει μια κορυφαία θέση στην ιστορία του τραγουδιού μας.


Συνθέτης: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Κείμενο / Λιμπρέτο: Νίκος Γκάτσος
Την ορχήστρα Καμεράτα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός
Διδασκαλία χορωδίας: Βάλερι Ορέσκιν
Λαϊκός τραγουδιστής: Μανώλης Μητσιάς
Αφηγητής: Γιάννης Φέρτης
Λυρική σοπράνο: Μυρσίνη Μαργαρίτη

Καλλιτεχνική επιμέλεια & οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Σχετικές ειδήσεις
Επετειακή Συναυλία του Εθνικού Ωδείου για τα 90 Χρόνια λειτουργίας του στο Μουσείο Μπενάκη
04.11.2016 13:18
To Εθνικό Ωδείο γιορτάζει τα 90 Χρόνια προσφοράς του στη μουσική εκπαιδευτική και καλλιτεχνική ζωή του τόπου μας. Ιδρύθηκε το 1926 από τον μεγάλο μας εθνικό συνθέτη και μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη με όραμα την παροχή ολοκληρωμένης μουσικής παιδείας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και την ενθάρρυνση - προβολή της ελληνικής μουσικής δημιουργίας.
Ο Ερωτικός Λόγος από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στη Στέγη
03.10.2016 10:58
Ο «Ερωτικός Λόγος» του Γιώργου Σεφέρη γίνεται σημείο αναφοράς για το νέο συμφωνικό έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου αποκαλύπτοντας έναν ποιητικό μουσικό κόσμο μέσα από τη δημιουργική φαντασία του.
3 Χιλιετίες Ελληνική Μουσική: συναυλία από τον ΛύρΑυλο στο Φεστιβάλ Δήμου Παπάγου-Χολαργού
08.07.2016 17:13
Ο ΛύρΑυλος μας προσκαλεί στη συναυλία "3 χιλιετίες ελληνικής μουσικής". Με μια πανδαισία ήχων από 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα, το μουσικό σχήμα ταξιδεύει το κοινό στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα.
Μουσική για το νέο κόσμο από το ARTéfacts Ensemble και τους Όχι Παίζουμε στη Στέγη
04.04.2016 16:40
Ένα καινούριο μουσικό πείραμα γεννιέται στη φιλόξενη γειτονιά της Στέγης με ξεχωριστό ρυθμό από το μουσικό σύνολο ARTéfacts, την ομάδα παραστατικών τεχνών Όχι Παίζουμε και αληθινά βιώματα.
Μια γέφυρα μουσικής επάνω από τη Συγγρού: Η δεύτερη συναυλία από τη Στέγη και το Πάντειο
09.03.2016 17:12
Δύο γείτονες, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάζονται σε έναν κύκλο συναυλιών σύγχρονης μουσικής παρουσιάζοντας τον ήχο του σήμερα.