Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

All my pretty ones: έκθεση της Νάνας Σαχίνη στην γκαλερί a.antonopoulou.art

All my pretty ones: έκθεση της Νάνας Σαχίνη στην γκαλερί a.antonopoulou.art

Την ατομική της έκθεση με τίτλο «All my pretty ones» ( Όλα τα όμορφά μου, αυτά) παρουσιάζει η Νάνα Σαχίνη στην γκαλερί a.antonopoulou.art την Τετάρτη 30 Απριλίου στις 19.00 έως 22:00.


…σάμπως το σώμα , με την εξωτερική του όψη, να είναι παρθενία που ανά πάσα στιγμή και αφή διακορεύεται.  

Κωστής Παπαγιώργης


Στην έκθεση παρουσιάζονται γλυπτά και γλυπτικές εγκαταστάσεις. Ετερόκλητα υλικά, όπως χαλκός, σαπούνια, σατέν υφάσματα, φιλμ από ταινίες, καλάμια, μονωτικά υλικά και άλλα, συντίθενται, δομούνται και αναπτύσσονται μέσα από χειρονομίες τελετουργικές και αυτοσχεδιαστικές με ποικίλους συσχετισμούς κι αναφορές.


Μέσα από συνεχή ένταση και διαπραγμάτευση, εξετάζουν στιγμές αβεβαιότητας και την πάλη του «εγώ-σώμα/εσύ-σώμα/αυτό-σώμα/ο Άλλος-σώμα». Γίνονται το εν δυνάμει υλικό – με τα λόγια της καλλιτέχνη για: «μια θραυσματική αφή-γηση του εντός κι εδώ υπάρχει η αυθαιρεσία μου (της γλύπτριας) ότι το να λέω ιστορίες σημαίνει ότι πρώτα τις έχω αγγίξει».


Ο τίτλος της έκθεσης, από το έργο του Σαίξπηρ «Μάκβεθ» και κατόπιν τίτλος-δάνειο ποιήματος της Αν Σέξτον, αν και στις δύο περιπτώσεις έχει να κάνει με την απώλεια αγαπημένων προσώπων (παιδιών του αντιπάλου του Μάκβεθ και του πατέρα της ποιήτριας αντιστοίχως) άρα και καταστάσεων, εδώ υιοθετείται με μια λοξή ματιά. Η ομορφιά και η οικειότητα, κατά την καλλιτέχνη, προϋποθέτουν ένα κοίταγμα προς τα μέσα. Αυτό το μέσα πολλές φορές είναι επισφαλές, φθαρτό, βίαιο έως απωθητικό, γεμάτο περίεργες αισθήσεις.


Μήπως όμως το να υπάρχουμε μαζί εκεί έξω είναι σε μόνιμη διαπραγμάτευση με τους όρους του εντός και της ενδιάμεσης σχέσης - επικοινωνίας μεταξύ τους; Μια προσπάθεια από-δαιμονοποίησης αυτού του κρυμμένου μέσα ή όπως λέει και ο τίτλος «όλα τα όμορφά μου, αυτά»


Λέει η καλλιτέχνης:

«Mέσα από τα έργα αναδύονται ερωτήματα για το αν υπάρχει κάποιο έμφυτο κουσούρι να φτιάχνουμε σφαίρες, για τη στιγμή που σπρώχνουμε μακριά τη σκάλα και αιωρούμαστε στο κενό. Για το πως είναι να κατοικούμε σε σάκους, να μπλεκόμαστε σε κόμπους, να βρισκόμαστε μπροστά σε σωλήνες και περάσματα, σε τοίχους διαπερατούς. Προσπαθεί να ανασύρει στοιχεία από τις πρώτες μας αισθήσεις, τα πρώτα μας παιχνίδια.

Και να αντιληφθεί το γλυπτό-σώμα με όρους όπως φυσική επαφή, άγγιγμα, σύνδεση, περίδεση, αποκόλληση, διαστολή, συστολή, επιφάνεια, μόνωση. Υπόθεση εργασίας παραμένει η οικειότητα της στρογγυλάδας»


Το κείμενο της έκθεσης είναι της Εβίτας Τσοκάντα, ιστορικού τέχνης.


Η Νάνα Σαχίνη σπούδασε στο Chelsea College of Art and Design, Λονδίνο, UK (Master και Postgraduate Diploma in Fine Art) και στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης (πτυχίο). Δουλεύει πάνω στη γλυπτική, το σχέδιο, τις εγκαταστάσεις, την performance και την φωτογραφία. Το 2013 παρουσίασε την ατομική έκθεση “now logic must take care of itself” στα πλαίσια του Remap4 και το 2011 είχε δείξει δουλειά της σε διπλή ατομική στην Αθήνα, στην a.antonopoulou.art gallery με τίτλο “The body as city”. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις όπως: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης/ Βiennale4 Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2014), Βiennale3 Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2011), Remap3 Αθήνα(2011), Kunsthalle Αθήνα(2012), Rooms2010 Αθήνα κ.α. Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «KangarooCourt».

Σχετικές ειδήσεις
Spiritual Desert, έκθεση των Nithah και Michael Stöcklin στη γκαλερί a.antonopoulou.art
26.01.2017 10:54
Η γκαλερί a.antonopoulou.art έχει την ευχαρίστηση να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους φωτογράφους Nithah και Michael Stöcklin. Έκθεση την οποία επιμελήθηκε ο Paulo S. Rufino Henrique, εικαστικός και κινηματογραφικός επιμελητής.
Το Ντεπό της Γκαλερί στην a.antonopoulou.art
16.12.2016 14:13
Συνδυάζοντας το Gallery Weekend 2016, τον αποχαιρετισμό του έτους και τα εγκαίνια της νέας ομαδικής έκθεσης "Το Ντεπό της Γκαλερί", η γκαλερί a.antonopoulou.art μας καλεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, 12:00-19:00 στο χώρο της για τα εγκαίνια και ένα εορταστικό πάρτι.
Ένας, κανένας και χίλιοι εκατό: έκθεση του Μιχάλη Γ. Καλλιμόπουλου στη γκαλερί a.antonopoulou.art
20.10.2016 10:36
Η γκαλερί a.antonopoulou.art εγκαινιάζει το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 την ατομική έκθεση του Μιχάλη Γ. Καλλιμόπουλου, με τίτλο Ένας, κανένας και χίλιοι εκατό.
Good Buy Human: έκθεση της Carly Mark στη γκαλερί The Breeder
15.06.2016 12:20
Η ατομική έκθεση της Carly Mark «Good Buy Human» που παρουσίαζεται στο δευτερο όροφο της γκαλερί The Breeder, είναι αποτέλεσμα της διαμονής της καλλιτέχνιδας στην Αθήνα, στα πλαίσια του The Breeder Residency Program -που επιμελείται η Σταματία Δημητρακοπούλου- και επικεντρώνεται σε ζωγραφική, γλυπτά, βίντεο και εγκαταστάσεις με σημείο αναφοράς την εμμονή της Carly Mark στην εταιρία ζαχαρωτών Haribo. Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδος.
Έκθεση ζωγραφικής της Νανάς Βέττα στη Γκαλερί Σκουφά
19.05.2016 16:29
Την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016, στις 8.00 μ.μ., εγκαινιάζεται στη γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Νανάς Βέττα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016. Eπιμέλεια Ελισάβετ Πλέσσα.