Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Κύκλοι δίχως τέλος: έκθεση της Σαλομέ Σέρρα στο Ινστιτούτο Θερβάντες

Κύκλοι δίχως τέλος: έκθεση της Σαλομέ Σέρρα στο Ινστιτούτο Θερβάντες

Το Ινστιτούτο Θερβάντες φιλοξενεί την έκθεση της Ισπανίδας ζωγράφου Σαλομέ Σέρρα, με τίτλο Κύκλοι δίχως τέλος, από την Τετάρτη 9 Απριλίου 2014.


Αυτή η έκθεση περιλαμβάνει έναν κύκλο πέντε χρόνων δημιουργίας με πηγή έμπνευσης την Ελλάδα, το πάθος της ζωγράφου για τη θάλασσα, την ομορφιά των μορφών και των μοναδικών χρωμάτων της Μεσογείου.


Η ζωγραφική της Σαλομέ Σέρρα είναι μικτής τεχνικής, εκφραστική και πλούσια σε χρώμα. Στην πλειοψηφία τους, τα έργα είναι μεγάλου μεγέθους. Ωστόσο, διακρίνουμε κι ένα μονόχρωμο στάδιο , συμβολικό και συναισθηματικό, κατά το οποίο η ζωγράφος παίζει με τους τόνους του γκρι και της ώχρας.
«Είναι σημαντικό να μπορεί κάποιος να κινείται μέσα στην εικόνα, να χάνεται, να βυθίζεται μέσα της. Πρέπει να υπάρχει σύνδεση: χωρίς συναίσθημα δεν υπάρχει τέχνη.»


Πρέπει να δώσουμε έμφαση στη διαδικασία πλύσης του υφάσματος, η οποία επιτρέπει να συμβούν τα ατυχήματα και η χρήση των χρωστικών ενώσεων την ώρα που η ζωγράφος δημιουργεί τα δικά της χρώματα.


Τον κόσμο της κεραμικής τέχνης τον ανακάλυψε στην Αθήνα, στο ατελιέ της γνωστής ελληνίδας καλλιτέχνιδας Χριστίνας Μόραλη. Κι έτσι έγινε και η κεραμική κομμάτι των εκφραστικών της μέσων.


Καλλιτεχνική διεύθυνση: Καρολίνα Ινσίσα ντι Καμεράνα


Στα εγκαίνια θα παίξει κθάρα ο Μίσλαφ Ρέζιτς.


Η Σαλομέ Σέρρα είναι από τη Βαλένθια και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αγίου Καρόλου, του Πολυτεχνείου της ίδιας πόλης. Τελείωσε τις σπουδές της στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου ανακάλυψε την κεραμική τέχνη δια χειρός της ελληνίδας καλλιτέχνιδας Χριστίνας Μόραλη. Έτσι προέκυψε η αγάπη της για τον πηλό και την τέχνη της ύλης, της φωτιάς και του χρώματος.

Το σύνολο των έργων που εκτίθενται περικλείει πέντε χρόνια δημιουργικότητας εμβαπτισμένης στον ελληνικό πολιτισμό, με έμπνευση το πάθος της για τη θάλασσα, το χρώμα, το φως και τη μεσογειακή ζωή. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Μόσχα.

Σχετικές ειδήσεις
Η θάλασσα, γέφυρα πολιτισμού μεταξύ των λαών: Έκθεση 33 Αιγυπτιωτών Εικαστικών Καλλιτεχνών
19.05.2016 11:16
Η έκθεση ζωγραφικής 33 Αιγυπτιωτών Εικαστικών Καλλιτεχνών με θέμα «Η θάλασσα, γέφυρα πολιτισμού μεταξύ των λαών» θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Π. Φαλήρου.
Αδρεναλίνη: έκθεση ζωγραφικής της Ιουλίας Μανούση στην Myro Gallery
06.04.2016 15:17
Την Πέμπτη 21 Απριλίου στις 20.00 η Myro Gallery σας προσκαλεί στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης της ζωγράφου Ιουλίας Μανούση στον χώρο Myro Project Room, για την παρουσίαση της σειράς έργων της “Αδρεναλίνη”. Την έκθεση επιμελείται ο Πάρης Καπράλος.
Ιερή γνωριμία: Ομαδική έκθεση στο Μουσείο Μπουζιάνη
22.03.2016 15:19
Το Μουσείο Μπουζιάνη εγκαινιάζει την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 και ώρα 20.00, την έκθεση "Ιερή γνωριμία", παρουσιάζοντας μέσα από το πρίσμα δέκα εκ των καλύτερων street και graffiti καλλιτεχνών της χώρας, έργα εμπνευσμένα από το έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου.
Sax Inspiration: έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο
17.03.2016 16:09
Στα πλαίσια της Γιορτής της Γαλλοφωνίας 2016 το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας εγκαινιάζει στις 24 Μαρτίου 2016 την έκθεση Sax Inspiration.
Έκθεση του Γιάννη Μανιατάκου στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών
15.03.2016 10:53
Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία με χαρά εγκαινιάζει στις 7 Απριλίου την έκθεση του Γιάννη Μανιατάκου, ζωγράφου και γλύπτη, με τίτλο «Από τα Βάθη της Θάλασσας στην Ομορφιά της Γυναίκας».