Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Μήδεια του Ευριπίδη από τον ARCADIA στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Μήδεια του Ευριπίδη από τον ARCADIA στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ο Πολιτιστικός ΟργανισμόςARCADIA” παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την «Μήδεια» του Ευριπίδη, την Μ. Τρίτη 15 Απριλίου 2014, στις 20:30. Την παράσταση θα προλογίσει ο συγγραφέας, κριτικός, θεατρολόγος Λέανδρος Πολενάκης.


Τα έσοδα της παράστασης θα δοθούν σε εθελοντικό ξενώνα κακοποιημένων γυναικών.


Σημείωμα Σκηνοθέτη

Η Αρχαία Ελληνική Τραγωδία χαρακτηρίζεται από τη διαχρονικότητά της. Τα ερωτήματα που θέτει ανήκουν στο διηνεκές και άπτονται στη φύση του Όντος και του μη Όντος. Τα φιλοσοφικά ερωτήματα, πέραν από πολιτισμούς και σύνορα, θίγουν, αναλύουν και αναμοχλεύουν τον εσώτερο Άνθρωπο και τις εκφάνσεις της ψυχής.

Στις μέρες μας, κατά κύριο λόγο, αυτά που κάποτε προσπαθούσε να αναλύσει και να τοποθετήσει η Φιλοσοφία , έχουν περιέλθει στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων της Επιστήμης και συγκεκριμένα της Ψυχιατρικής και της Ψυχανάλυσης. Θέλοντας να καταδείξω την αδυναμία της κακώς νοούμενης επιστημονικής ανάλυσης στα ανωτέρω θέματα, τοποθετώ την πλοκή στην παρουσίαση μίας θεραπευτικής δραματοθεραπείας σε ένα συνέδριο Ψυχιατρικής.

Ένας ψυχίατρος παρουσιάζει την Τραγωδία «Μήδεια» του Ευριπίδη σε μορφή δραματοθεραπείας σε ένα συνέδριο Ψυχιατρικής (κοινό). Οι χαρακτήρες είναι, κατά επιστήμη, ασθενείς λόγω Έρωτος. Κατά την εξέλιξη της Τραγωδίας ο ψυχίατρος ταυτίζεται με τα πρόσωπα των ρόλων και μέσω του τραγικού κειμένου και της πλοκής της Τραγωδίας βλέπουμε την «κατάβαση» τη δική του στα Εσώτερα της ύπαρξής του καθώς και όλων των χαρακτήρων, με αποτέλεσμα την Ανάλυση, τη Συντριβή, την Κατανόηση, καθώς και την Κάθαρση που έρχεται με τη Λύτρωση, που δεν είναι άλλη από την Παραδοχή, την Προσωπική Ευθύνη, το Τίμημα και τη μεγαλειώδη Συγχώρεση, που έρχεται από το Θείον με την ανάληψη της Μήδειας στους Ουρανούς με το Άρμα του προγόνου της Θεού Ήλιου.

Κατά την εξέλιξη της Τραγωδίας επίσης παρακολουθούμε τον καυτηριασμό της ματαιοδοξίας, του ρατσισμού, της αχαριστίας και της έλλειψης σεβασμού απέναντι στα φύλα Θήλυ και Άρρεν.

Η μουσική (βιολί) επί σκηνής εντάσσεται σκηνοθετικά και δραματουργικά στην πλοκή της Τραγωδίας, αποτελώντας τον χώρο των Ουρανών, των Θεών και τον από μηχανής Θεό – το Άρμα του θεού Ήλιου, προπάτορα της Μήδειας.

Κατερίνα Παλιού


Σκηνοθεσία: Κατερίνα Παλιού
Μουσική: Έφη Ράτσου
Σκηνογραφία: Peter Sevchenko
Κινησιολογία: Κατερίνα Παλιού
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μαρία Πιλάτη
Υπεύθυνη σκηνής: Αγγελική Λίκκα
Μακιγιάζ: Πολυξένη Ζώτου
Οργάνωση Παραγωγής: Showkeeper

Διανομή
Ιάσων - Παιδαγωγός - Αιγέας: Δημήτρης Παλαιοχωρίτης
Μήδεια: Κατερίνα Παλιού
Τροφός - Αγγελιοφόρος - Χορός: Λυδία Πάλλα
Κορυφαία Χορού - Χορός: Μικαέλα Ζούστη
Βιολί - Άρμα Θεών: Μαρία Ρεμπούτσικα

Διάρκεια: 100'

Σχετικές ειδήσεις
Humanismus στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
23.02.2017 12:55
Ο Εμμανουήλ Κουτσουρέλης σκηνοθετεί την μαύρη κωμωδία Humanismus, η οποία βασίζεται σε έργα των Βασίλη Ζιώγα και Τζόναθαν Σουίφτ. Η παράσταση ανεβαίνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 3 Μαρτίου 2017.
Σχεδόν σαράντα, του Γιώργου Χατζηπαύλου για 2η χρονιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
04.11.2016 14:31
Ο απολαυστικός Γιώργος Χατζηπαύλου επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με την παράσταση Σχεδόν σαράντα, μια παράσταση stand up comedy - αναδρομή σε όλες τις φάσεις της ζωής του άντρα μέχρι τα σαράντα.
Μνηστηροφονία, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παντελεάκη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
04.11.2016 10:44
Ο Γιώργος Παντελεάκης, ιδρυτής της ομάδας «Μέθ’οδος» παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τη «Μνηστηροφονία» για 9 μόνο παραστάσεις.
Τα ανθισμένα παπούτσια στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
13.05.2016 13:18
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί την παράσταση Τα ανθισμένα παπούτσια, από τη θεατρική ομάδα «Οι Μούσες των Τραυμάτων», βασισμένη σε πρωτότυπα κείμενα 6 ελλήνων συγγραφέων, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Άννας Χατζηχρήστου.
Μαρμαρωμένες Τρωάδες στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
11.05.2016 10:52
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει μία ιδιαίτερη παράσταση-ένα οπτικό-ηχητικό τοπίο με τρεις ξεχωριστούς περφόρμερς που μας μεταφέρουν τον τραγικό αποχαιρετισμό των γυναικών της Τροίας στην πατρίδα και τους νεκρούς τους, όταν νικημένες από τον πόλεμο, ακολουθούν τη μοίρα τους, τον δρόμο της σκλαβιάς στη χώρα των Ελλήνων νικητών.