Χαμόγελο, θάλασσα, βροχή, ηχοχρώματα και γλώσσες του κόσμου, πάθος, ειλικρίνεια απέναντι στην τέχνη, στον εαυτό της και στους θεατές της. Μια πρόταση, μία πρόσκληση, μια ευκαιρία για μια πολυπολιτισμική μουσική αγκαλιά μέσο της μουσικής με τον μοναδικό θεατρικό και εκφραστικό τρόπο της Κατερίνας Πολέμη στο Gazarte στις 14 Aπριλίου.

Η Κατερίνα η οποία γεννήθηκε στο Λονδίνο της Αγγλίας και μεγάλωσε μεταξύ της Ελλάδας και της Βραζιλίας είναι μια δύναμη της φύσης που πάνω στη σκηνή κάνει τη γη να κουνιέται μαζί με τις ψυχές των ανθρώπων με τους οποίους μοιράζεται τη βραδιά.

Στις 14 Απριλίου θα ακούσετε μουσικές Τζαζ, Αφρο-βραζιλιάνικη, Ελληνική και ό,τι άλλο προκύψει γιατί όπως λέει και ο George Gershwin, “life is a lot like jazz, it’s best when you improvise”: “Η ζωή μοιάζει αρκετά με την Τζαζ. Είναι καλύτερη όταν την αυτοσχεδιάζεις”

Για τον “αυτοσχεδιασμό” αυτόν θα την συνοδεύουν ξεχωριστοί μουσικοί:
Πέτρος Βαρθακούρης στο Κοντραμπάσο,
Γιάννης Αγγελόπουλος στα Ντραμς
Δημήτρης Παπαδόπουλος στη Τρομπέτα

Η Κατερίνα Πολέμη είναι ένα φυσικό ταλέντο με τη μουσική στη ψυχή της, την κιθάρα στα χέρια της και ρυθμό στα πόδια της. Είναι ερμηνεύτρια, τραγουδοποιός, κιθαρίστρια και πιανίστα. Όμως πάνω από όλα, είναι μια καλλιτέχνης με απόλυτη αγάπη για την ερμηνεία και τη δημιουργία μουσικής που εμπνέει την ψυχή.

Απόφοιτος από το διεθνώς αναγνωρισμένο Berklee College of Music, η Κατερίνα γεννήθηκε στο Λονδίνο της Αγγλίας και μεγάλωσε μεταξύ της Ελλάδας και της Βραζιλίας. Ξεκίνησε τη μουσική της διαδρομή στην ηλικία των τεσσάρων χρόνων και παίζει μουσική από τότε. Η μπόσα νόβα και η παλιά Ελληνική μουσική έχουν μπει στο αίμα της από την παιδική της ηλικία, όπως επίσης και οι περίπλοκες μελωδίες και αρμονίες της τζαζ. Εμπνευσμένη από πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες, από τον Αντόνιο Κάρλος Τζομπίμ, τον Καετάνο Βελόζο, στον Θελόνιους Μονκ, την Ρασέλ Φερέλ και την Άμπι Λίνκολν, η Κατερίνα αντλεί από τη μοναδική καταγωγή της για να δώσει φωνή σε διορατικές αποδόσεις Βραζιλιάνικης, τζαζ, Ελληνικής και παγκόσμιας μουσικής.

Η Κατερίνα ψάχνει διαρκώς στις ερμηνείες και στις συνθέσεις της την ουσία. Αυτό το καταφέρνει με την προσήλωσή της στην ποίηση ή στην ιστορία που αφηγείται, και εστιάζει όχι στα γενικά αλλά στον υπαινιγμό της κάθε νότας που τραγουδάει ή συνθέτει.  Η φωνή της διαθέτει ένα εντελώς προσωπικό ηχόχρωμα  και το τραγούδι της  ενσαρκώνει εξωτική ομορφιά αυθορμητισμό και  καλαισθησία.

Αυτή η νέα, ταλαντούχα συνθέτης και τραγουδοποιός διαθέτει κατά κύριο λόγο  καλλιτεχνική και μουσική ελευθερία. Λόγω της Ελληνικής και Βραζιλιάνικης καταγωγής της μπόρεσε να αντλήσει από δύο πλούσιους πολιτισμούς, καθένας από τους οποίους έχει πολυσύνθετες ιστορικές και μουσικές παραδόσεις.  Το πρώτο προσωπικό της άλμπουμ «Spread the Music, not the Name» κυκλοφόρησε το 2011 και περιλαμβάνει δικές της αυθεντικές δημιουργίες, ερμηνευμένες με θεατρικό Gypsy Jazz στυλ. Ο δεύτερος της δίσκος κυκλοφόρησε το 2012 και λέγεται “Ευρυδίκη” με μουσικές για την ομότιτλη θεατρική παράσταση. Ο πιο πρόσφατος δίσκος της, που μόλις κυκλοφόρησε, είναι το soundtrack της ταινίας “Μικρά Αγγλία” του Παντελή Βούλγαρη.

Η φιλοσοφία της σαν καλλιτέχνης είναι εστιασμένη στην ακατάπαυστη επιδίωξη του αληθινού. Όπως λέει η ίδια, «Η αληθινή μουσική, και οτιδήποτε αληθινό, πηγάζει από το τίποτα=τα πάντα, που γίνεται κάτι. Αυτό συμβαίνει όμως μόνο όταν προσεγγίζεις το αντικείμενό σου από το πιο αγνό και πιο ειλικρινές μέρος της υπόστασής σου. Έτσι επιδιώκω να το προσεγγίζω.

Εκτός από τις μουσικές ζωντανές εμφανίσεις, η Κατερίνα δεν δίστασε να περπατήσει και σε νέα και δύσκολα καλλιτεχνικά μονοπάτια. Πρόπερσι έκανε την πρώτη της συμμετοχή στο χώρο του θεάτρου γράφοντας την μουσική για την παράσταση “Ευρυδίκη” σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και για την οποία πήρε το 1ο βραβείο μουσικής στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2013 του περιοδικού «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ», ενώ πέρυσι έκανε το μεγάλο άλμα γράφοντας τη μουσική της νέας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη “Μικρά Αγγλία”.  Φέτος έγραψε μουσική για την παράσταση “Τρωικός Πόλεμος” σε σκηνοθεσία Σοφία Σπυράτου η οποία παίζεται στο Παλλάς και τώρα συνθέτει για την νέα θεατρική παράσταση του θεάτρου Πορεία, “Blasted” της Sarah Kane σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου. Τέλος, για το 2014 την περιμένουν ζωντανές εμφανίσεις και μουσική για τη θεατρική παράσταση “Μεγάλη Χίμαιρα” του Καραγάτση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου.