Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Βραδιές ελληνικού ντοκιμαντέρ στον Ιανό: προβολές Απριλίου

Βραδιές ελληνικού ντοκιμαντέρ στον Ιανό: προβολές Απριλίου

To Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και ο Ιανός, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ προβάλλουν κάθε Πέμπτη στις 22:30 στον Ιανό, ταινίες ντοκιμαντέρ , καλύπτοντας συνολικά ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, από αφιερώματα σε πρόσωπα, έως κοινωνικά, ιστορικά, επιστημονικά και οικολογικά ζητήματα.


Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανάδειξη της σημασίας του ντοκιμαντέρ, αφού  αποτελεί σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης κινηματογραφίας και ένα μέσο αποτύπωσης του πραγματικού κόσμου. Ο κάθε δημιουργός χρησιμοποίει την  πραγματικότητα ως πρώτη ύλη, καταγράφοντάς τη χωρίς  υπερβολές, δίνοντας τη δυνατότητα στο θεατή να ενημερωθεί για ζητήματα που τον ενδιαφέρουν, να προβληματιστεί και να διδαχθεί από το παρελθόν, χρησιμοποιώντας τη γνώση που αποκτά, για να βελτιώσει το μέλλον του.


Ο κάθε μήνας περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ όχι μόνο πρόσφατης αλλά και παλιότερης παραγωγής καλύπτοντας μια ξεχωριστή θεματική ενότητα.


Η θεματική ενότητα του μήνα Απρίλη είναι “Οι ταινίες των άλλων”. Ένας δημιουργός επιλέγει και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ ενός άλλου δημιουργού.


Αναλυτικά το πρόγραμμα του Απριλίου

Πέμπτη 3/4

Ο μήνας ξεκινάει με την προβολή του ντοκιμαντέρ Φιλό και Μαρίνα της Καλλιοπής Λεγάκη -2009, διάρκεια 73΄. Το παρουσιάζει ο Σπύρος Τσιφτσής.  Σε ένα προάστιο του Παρισιού ένας σπουδαίος Έλληνας γλύπτης, ο Φιλό, παντρεμένος με την Μαρίνα, δουλεύει αφοσιωμένος στην τέχνη του  τα τελευταία πενήντα χρόνια .Ένα απροσδόκητο γεγονός θα αλλάξει τα πράγματα και μόνο ο έρωτας θα δώσει λύσεις και ένα καινούργιο νόημα στη ζωή τους .

 

Πέμπτη 10/4

Προβολή του ντοκιμαντέρ Café-Finovo του Λευτέρη Φυλακτού- 2013, διάρκεια 52’. Την παρουσίασή του θα κάνει o Άγγελος Κοβότσος.

Αν ο φόβος του θανάτου δεν είναι παρά η έλλειψη εξοικείωσης προς αυτόν, ποια καλύτερη παρηγοριά (παραμυθία) από μια απρόβλεπτη, γεμάτη πλούσιες εικόνες και γεύσεις βόλτα στο νεκροταφείο...; Σαν ένα παραμύθι από τους Αδελφούς Γκριμ...
 

Πέμπτη 24/4

Προβολή του ντοκιμαντέρ Εγκώμιο της Βραδύτητας του Γιάννη Λεοντάρη - 2002, διάρκεια  64'. Την παρουσίασή του θα κάνει η Καλλιόπη Λεγάκη.

Ποιος διαχειρίζεται σήμερα το χρόνο και ποιος καθορίζει τις ημερομηνίες - ορόσημα; "Το χρηματιστήριο μετρά, κι αυτός είναι ο χρόνος που αλλάζει και τον μετρούν τα ρολόγια", απαντά ο αφηγητής της ταινίας. Από τα video games μέχρι το fast food και το σεξ στα ροζ τηλέφωνα, η ζωή χτίζεται πάνω σε μια αλλοτριωμένη διαχείριση του χρόνου. Άνθρωποι καθημερινοί εξομολογούνται την ανάγκη τους για την υπεράσπιση αξιών που κατοικούν στη βραδύτητα. Εικόνες από την ποικιλία των ρυθμών της φύσης αλλά και της τέχνης των γλυπτών του Ροντέν, ξαναδίνουν το μέτρο μιας χαμένης ισορροπίας.

Σχετικές ειδήσεις
Aπό το Καστελλόριζο στην Τένεδο: Προβολές ντοκιμαντέρ στο Νέο Πύργο
26.07.2016 12:38
Το Φεστιβάλ Πολιτισμού Ν.Πύργου 2016 "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ" έχει την τιμή να φιλοξενεί το ΙΔΡΥΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ στο Νέο Πύργο για την παρουσίαση δύο εξαιρετικών ντοκιμαντέρ από την κα Ειρήνη Σαρίογλου.
Solitaire ou Solidaire?: Προβολή ντοκιμαντέρ στο Σινέ Τριανόν
03.06.2016 13:34
Μετά τις δυο προβολές στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το ντοκιμαντέρ “Solitaire ou Solidaire?” (Μόνος ή αλληλέγγυος;) προβάλλεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου 2016, στις 9 μ.μ. στον κινηματογράφο Τριανόν.
Με τα μάτια ανοιχτά: αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη
01.04.2016 10:18
Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Exile Room, συνδιοργανώνουν για δεύτερη χρονιά στις 21- 24 Απριλίου 2016 αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με τα μάτια ανοιχτά» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.
Το ντοκιμαντέρ «Exotica, Erotica, Etc.» από το CineDoc στον Δαναό
31.03.2016 12:09
Το κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ Exotica, Erotica,e.t.c. για μια ακόμη φορά την Κυριακή 3 Απριλίου 2016 στον κινηματογράφο Δαναός παρουσία της σκηνοθέτιδας Ευαγγελίας Κρανιώτη.
Προβολές βραβευμένων ντοκιμαντέρ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Ιστορικο Αρχείο ΠΙΟΠ
17.03.2016 11:48
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης μας προσκαλεί στις προβολές των βραβευμένων ντοκιμαντέρ με ελεύθερη είσοδο: «Αθανάσιος Χριστόπουλος, ένας λησμονημένος ποιητής» του Σταμάτη Τσαρουχά (2001, 61’) και «Ημερολόγια καταστρώματος, Γιώργος Σεφέρης» του Στέλιου Χαραμπόπουλου (2001, 70’).