Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Μαμά φρικιό, των Ντάριο Φο, Φράνκα Ράμε στον Πολυχώρο Ανάδυση

Μαμά φρικιό, των Ντάριο Φο, Φράνκα Ράμε στον Πολυχώρο Ανάδυση

Ο εξαιρετικός μονόλογος του Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε, «Μαμά φρικιό» θα παρουσιάζεται από τις 28 Απριλίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στον Πολυχώρο Ανάδυση. Τη σκηνοθεσία και τη διασκευή του έργου υπογράφει η Λένα Μαυράκη ενώ το ρόλο της μαμάς ερμηνεύει η Καίτη Βαρβαρέσου – Θεολογίτου.


Τί γίνεται όταν μια ελληνίδα μάνα αναγκάζεται να «εξομοληγηθεί» στο κοινό, στον κόσμο, στον καθένα από εμάς στην προσπάθειά της να κρυφτεί  και να γλυτώσει από τους αστυνομικούς που την κυνηγούν; Η ευφάνταστη διασκευή της Λένας Μαυράκη μεταφέρει τη «Μαμά φρικιό» τόσο κοντά στα «καθ’ημάς» όσο ποτέ ενώ η καυστική πένα του νομπελίστα συγγραφέα δεν αφήνει – ούτε σε αυτό το έργο – μία λέξη να πάει χαμένη... Σατιρίζει με οξύτητα και ευθύτητα, όπως πάντα, κοινωνικά στερεότυπα και θέσφατα.


Ο Ντάριο Φο γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1926 στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Σαν Τζιάνο της επαρχίας Βαρέζε. Τις αρχικές σπουδές του στην Αρχιτεκτονική ακολουθεί η αγάπη του για το θέατρο και τη συγγραφή. Από τις αρχές της δεκαετίας του 50 ξεκινά την καριέρα του, ως θιασάρχης, συγγραφέας, ηθοποιός . Μία καριέρα η οποία θα χαρακτηριστεί από αντιφατικές έννοιες όπως, "αμφισβήτηση" αλλά και "βραβεύσεις" με κορυφαία την απονομή του βραβείου Νόμπελ το 1997. Σπουδαίο ρόλο στη ζωή και στην πορεία του διαδραμάτισε η σύζυγός του Φράνκα Ράμε με την οποία συνεργάστηκαν και σε συγγραφικό επίπεδο. Ο καπιταλισμός, η εξουσία και η κατάχρησή της, τα κοινωνικά στερεότυπα και ο συντηρητισμός ήταν μερικά από τα θέματα τα οποία σατίρισε με τη γραφή του. Στα σημαντικότερα έργα του περιλαμβάνονται τα: «Οι αρχάγγελοι δεν παίζουν φλίππερ», «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού», «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», «Μίστερο Μπούφο».


Συντελεστές
Σκηνοθεσία – Διασκευή: Λένα Μαυράκη
Μετάφραση: Ελένη Καλκάνη
Στο ρόλο της μαμάς: Η Καίτη Βαρβαρέσου - Θεολογίτου
Σκηνικά: Νίκος Μπουζουνόπουλος, Θοδωρής Λαμπρόπουλος
Φωτισμοί: Χρήστος Παπαμιχαήλ

Διάρκεια: 75 λεπτά

Σχετικές ειδήσεις
Εις ελευθερίαν, της Ελεωνόρας Σταθοπούλου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
07.12.2016 17:23
Το «Εις Ελευθερίαν» της Ελεωνόρας Σταθοπούλου, σε διασκευή/σκηνοθεσία Μαρία Αιγινίτου παρουσιάζεται στον Πολυχώρο ΚΕΤ από τις 14 Ιανουαρίου 2017 & για 16 παραστάσεις.
Γύρισα Σπίτι, των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε στο Θέατρο ΠΚ
07.10.2016 13:52
Το Θέατρο ΠΚ φιλοξενεί το έργο των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε, Γύρισα σπίτι, το οποίο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσούκα.
Πού είναι η μάνα σου μωρή, της Δήμητρας Πέτρουλα, για 2η χρονιά στον Πολυχώρο VAULT
29.09.2016 12:38
Μετά την πετυχημένη περιοδεία ανά την Ελλάδα και τις sold out παραστάσεις στο VAULT, η παράσταση «Πού είναι η μάνα σου μωρή» της Δήμητρας Πέτρουλα, με την Βέρα Κρούσκα, σε σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια Ενκε Φεζολλάρι, και σε θεατρική διασκευή Σοφίας Αδαμίδου, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την πετυχημένη πορεία της στον Πολυχώρο VAULT.
Πού είναι η μάνα σου μωρή, της Δήμητρας Πέτρουλα στον Πολυχώρο VAULT
18.03.2016 11:18
Το έργο «Πού είναι η μάνα σου μωρή» της Δήμητρας Πέτρουλα, με την Βέρα Κρούσκα, σε θεατρική διασκευή Σοφίας Αδαμίδου και σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια Ενκε Φεζολλάρι, μετακομίζει, από τις 19 Μαρτίου, στον Πολυχώρο VAULT, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Το ελεύθερο ζευγάρι επιστρέφει στο Τσάι στη Σαχάρα
01.03.2016 13:32
Το «Ελεύθερο ζευγάρι» των Ντάριο Φο - Φράνκα Ράμε -ύστερα από τις επιτυχημένες παραστάσεις στο Θέατρο Αθήναιον στη Θεσσαλονίκη- επιστρέφει στο Τσάι στη Σαχάρα, από τις 11 Μαρτίου 2016.