Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκίνησε και φέτος με τις καλύτερες προϋποθέσεις για ακόμη μία επιτυχή διοργάνωση -η δέκατη κατά σειρά-, με ενδιαφέροντα και σπουδαία ντοκιμαντέρ , καταγράφοντας και πάλι τις Εικόνες του 21ου αιώνα.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκίνησε και φέτος με τις καλύτερες προϋποθέσεις για ακόμη μία επιτυχή διοργάνωση - η δέκατη κατά σειρά-, με ενδιαφέροντα και σπουδαία ντοκιμαντέρ, καταγράφοντας και πάλι τις Εικόνες του 21ου αιώνα.

Ένας από τους βασικούς στόχους του εμπνευστή και καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα, Δημήτρη Εϊπίδη ήταν η οργάνωση ενός θεσμού διεθνούς κύρους και εμβέλειας που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πλατφόρμα γόνιμης συνδιαλλαγής των καλλιτεχνών του χώρου και, παράλληλα, επαφής των Ελλήνων δημιουργών με τις καινούριες εξελίξεις στον οπτικοακουστικό τομέα και πληροφόρησης τους για τους τρόπους αξιοποίησης των μέσων που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

Και έτσι συμβαίνει πραγματικά. Το Pitching Forum που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ (EDN) και το τμήμα της Αγοράς είναι δύο δραστηριότητες του φεστιβάλ που εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση, συμβάλλοντας καθοριστικά στον εμπλουτισμό του θεσμού και την καθιέρωσή του σε πόλο έλξης για τους επαγγελματίες της κινηματογραφικής παραγωγής.

Η 10η διοργάνωση ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής 7 Μαρτίου με την προβολή της ταινίας της Λυδίας Καρρά «Μια ζωή μια εποχή - Μιχάλης Κακογιάννης» στον κινηματογράφο «Ολύμπιον».

Η ταινία επιχειρεί να σκιαγραφήσει κινηματογραφικά το πορτρέτο του καλλιτέχνη και ανθρώπου Μιχάλη Κακογιάννη μέσα από προσωπικές του στιγμές, αποσπάσματα ταινιών του, υλικό από γυρίσματα και θεατρικές πρόβες, καθώς και μαρτυρίες φίλων και συνεργατών του δημιουργού (Μίκης Θεοδωράκης, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Γιώργος Αρβανίτης, Ουόλτερ Λάσαλι, Δημήτρης Παπαϊωάννου).

Λίγο νωρίτερα, στην τελετή έναρξης απηύθυναν χαιρετισμό ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ κ. Δημήτρης Εϊπίδης και η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Δέσποινα Μουζάκη.

Οι ταινίες που προβάλλονται φέτος αγγίζουν σε αριθμό τις 153 και προέρχονται από 40 χώρες του κόσμου.

Σπουδαίο θεματικό αφιέρωμα για φέτος είναι η σειρά ταινιών με θεματικό άξονα τον «Φασισμό» και τις σύγχρονες εκφάνσεις του, καθώς και την προσέγγιση της φύσης.

«Τα πρόσωπα του φασισμού», με αφορμή τα 70 χρόνια από τη «Nύχτα των σπασμένων κρυστάλλων», τη νύχτα δηλαδή της 9ης προς τη 10η Νοεμβρίου του 1938, οπότε πραγματοποιήθηκε σε Γερμανία και Αυστρία ένα μαζικό πογκρόμ που απετέλεσε το πρώτο βήμα για το Ολοκαύτωμα, αποτελούν το αφιέρωμα για τα Πρόσωπα του Φασισμού.

Παράλληλα, εννέα ντοκιμαντέρ από ολόκληρο τον κόσμο εξετάζουν συγκυρίες που οδηγούν σε φασιστικές συμπεριφορές, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ταινίες τεκμηρίωσης για σύγχρονα αποτρόπαια εγκλήματα, όπως η γενοκτονία της Ρουάντα, η σφαγή της Σρεμπρένιτσα, οι Κόκκινοι Χμέρ της Καμπότζης.

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει επίσης ημερίδες, δύο συναυλίες και δύο εκθέσεις φωτογραφίας (στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο Λιμάνι).

Οι εκθέσεις αυτές έχουν τίτλο «Ανασυγκροτώντας το Αφγανιστάν» και «Ένα δευτερόλεπτο σιωπής» και παρουσιάζονται στο μουσείο Φωτογραφίας στο Λιμάνι.

Το δεύτερο αφιέρωμα έχει τίτλο «Προσεγγίζοντας την φύση» και αφορά φυσικά στις επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές του πλανήτη, τις καταστροφικές πυρκαγιές και την λεηλασία της φύσης.

Στο 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα βρεθούν και θα δώσουν masterclass, με αφορμή το αναδρομικό αφιέρωμα που τους επιφυλάσσει το Φεστιβάλ, οι αμερικανοί σκηνοθέτες Τζο Μπέρλιντζερ και Μπρους Σινόφσκι. Παρών επίσης και ο Φινλανδός Αρτο Χαλόνεν, ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Ελσίνκι DocPoint, του σημαντικότερου των σκανδιναβικών χωρών.

Τέλος, θα προβληθεί αφιέρωμα στη σειρά «Εμπόλεμη Ζώνη», του Σωτήρη Δανέζη, με μια επιλογή 10 ταινιών της σειράς, παραγωγής 2005-2007.

Για να γιορτάσει τα δέκα του χρόνια, το Φεστιβάλ θα τυπώσει σε 100 συλλεκτικά αντίτυπα την φετινή αφίσα, έργο του Γιώργου Τσαγγάρη, η οποία θα διατεθεί προς πώληση.

Info
10 Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα
Από τις 7 έως τις 16 Μαρτίου
Θεσσαλονίκη
Αναλυτικές πληροφορίες: www.filmfestival.gr/docfestival/

Σχετικές ειδήσεις
Aπό το Καστελλόριζο στην Τένεδο: Προβολές ντοκιμαντέρ στο Νέο Πύργο
26.07.2016 12:38
Το Φεστιβάλ Πολιτισμού Ν.Πύργου 2016 "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ" έχει την τιμή να φιλοξενεί το ΙΔΡΥΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ στο Νέο Πύργο για την παρουσίαση δύο εξαιρετικών ντοκιμαντέρ από την κα Ειρήνη Σαρίογλου.
Θερινό «Σινεμά με Θέα» από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
15.06.2016 12:32
Τη λειτουργία του θερινού κινηματογράφου «Σινεμά με Θέα», ο οποίος φιλοξενείται στην οροφή του νέου κτηρίου (Μ2) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, από τις 20 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου και από τις 29 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2016, παρουσίασαν την Τρίτη 14 Ιουνίου το βράδυ στους εκπροσώπους του Τύπου οι επικεφαλής των δύο συνεργαζόμενων φορέων, του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ) και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ).
Solitaire ou Solidaire?: Προβολή ντοκιμαντέρ στο Σινέ Τριανόν
03.06.2016 13:34
Μετά τις δυο προβολές στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το ντοκιμαντέρ “Solitaire ou Solidaire?” (Μόνος ή αλληλέγγυος;) προβάλλεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου 2016, στις 9 μ.μ. στον κινηματογράφο Τριανόν.
Με τα μάτια ανοιχτά: αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη
01.04.2016 10:18
Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Exile Room, συνδιοργανώνουν για δεύτερη χρονιά στις 21- 24 Απριλίου 2016 αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με τα μάτια ανοιχτά» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.
Όταν Γέρνουνε οι Ντάλιες, του Τάσου Γιαπουτζή στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
10.03.2016 13:44
Ο Τάσος Γιαπουτζής, ξεκίνησε την προώθηση του νέου του καλλιτεχνικού εγχειρήματος, με τίτλο Όταν Γέρνουνε οι Ντάλιες (When Dahlias Bend Down) η οποία πραγματοποιεί την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.