Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

Αγέλαστο σώμα...: έκθεση του Δημήτρη Τζανή στον Τεχνοχώρο

Αγέλαστο σώμα...: έκθεση του Δημήτρη Τζανή στον Τεχνοχώρο

Η αίθουσα τέχνης, Τεχνοχώρος, παρουσιάζει τις ημέρες του Πάσχα την ιδιαίτερη έκθεση ζωγραφικής «Αγέλαστο Σώμα», του Δημήτρη Τζάνη.


Η ατομική έκθεση του Κρητικού ζωγράφου, θα εγκαινιαστεί το Σάββατο του Λαζάρου 12 Απριλίου, μια που το θέμα της είναι εμπνευσμένο από το Κρητικό έθιμο “λαζαράκια”* του Σαββάτου του Λαζάρου. Το Σάββατο του Λαζάρου στα “λαζαράκια”, ένα Ελληνικό έθιμο πολλών ετών, τραγουδιούνται κάλαντα, και προσφέρονται ψωμάκια σε σχήμα μικρών παιδιών, με την ευχή: “φάτε λαζαράκια νάχετε ψωμάκι στο σπίτι σας όλη τη χρονιά”.


Έκθεση διαφορετική από τις άλλες, με εσωτερική ατμόσφαιρα, μια ψυχολογική αναστροφή από την πραγματικότητα μέχρι τα πάθη των ονείρων που ο καθένας μας ταυτίζεται για τους δικούς του λόγους. Η κατάνυξη του Πάσχα και η βιωματική εμπειρία συντίθενται μέσα στα έργα και στον τρόπο παρουσίασής τους.


Μία έκθεση, που αρνείται πεισματικά την προσπάθεια απεικόνισης του διακοσμητικού ωραίου, με έμφαση στο υποσυνείδητο ή αυτό που θα ορίζαμε αόρατο, όπως οι προσωπικοί εφιάλτες, οι φοβίες, τα πάθη, οι κατάρες, δηλαδή  ή εσωτερική αλήθεια του θείου ή του ανθρώπινου, έρχονται να ξεγελάσουν και να παρηγορήσουν την ψυχή.


Ο ζωγράφος, μελέτησε αρκετά μυθολογικά κείμενα με θέμα την κάθοδο στον “κάτω κόσμο” για να καταλήξει στην Χριστιανική εκδοχή, αυτήν του Λαζάρου, που όλοι γνωρίζουμε ότι σηματοδοτεί την επιστροφή και την έννοια της Αναστάσεως. Όλες οι μελέτες στο θέμα αυτό, είχαν ένα κοινό τόπο. Εάν κάποιος επέστρεφε από τον «άλλο κόσμο», τι συμπεράσματα θα κόμιζε σ΄ εμάς και ποιά ήταν αυτά, που ο Λάζαρος κράτησε σιωπηλός και αγέλαστος στην υπόλοιπη ζωή του, μετά την εμπειρία του με τις χθόνιες, σκοτεινές δυνάμεις.


Ο Δημήτρης Τζάνης λέει: «Τα «Αγέλαστα Σώματα», σαν εφήμερη δράση, παρουσιάζουν τον εσωτερικό τους πλασματικό κόσμο συχνά καταγεγραμμένο από στίχους διαφόρων ποιητών, (Δάντης, Άγρας, Λαπαθιώτης) σπαράγματα των ημερολογίων του Κάφκα και αρκετές βιωματικές υπενθυμίσεις, ιδέες, αριθμούς τηλεφώνων, ονόματα φαρμάκων, χίλια δυό που σημειώνουμε σε χαρτάκια, για να μην τα λησμονήσουμε, κάτι σαν αυτόματη γραφή ανεκπλήρωτων επιθυμιών που βέβαια πολύ σύντομα, ανήκουν στο παρελθόν. Διαφορετικές εκδοχές της ιδέας έρχονται να ολοκληρώσουν ένα σύνολο από ανθρώπινες παθήσεις, σώματα σε πτώση, άκαμπτες προσωπικότητες που δεν χώρεσαν μέσα τους το γέλιο, καθημερινοί άνθρωποι στον οριακό τους βίο.»


Έτσι, το Σάββατο του Λαζάρου σας περιμένουμε, να δείτε αυτή την ιδιαίτερη έκθεση, να σας μοιράσουμε το «Λαζαράκι» αντί-δώρου ανταλλάσσοντας ευχές.


* Τα "λαζαράκια" από τόπο σε τόπο έχουν πολλές παραλλαγές. Στην Κρήτη οι γυναίκες για την ψυχή του Λάζαρου ζύμωναν ανήμερα το πρωί του Σαββάτου ειδικά κουλούρια, στα οποία έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια τόσους "Λαζάρηδες" έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα.

Σχετικές ειδήσεις
4+2: Ομαδική έκθεση στον Τεχνοχώρο
07.10.2016 11:49
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, παρουσιάζει την εικαστική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής «4+2», που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου.
Στίγμα Ζωής: έκθεση του Λάζαρου Μαράβα στην ΔΛ gallery
09.03.2016 13:46
Η ΔΛ gallery, εγκαινιάζει την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016 στις 8.00μ.μ., την έκθεση του Λάζαρου Μαράβα με τίτλο «Στίγμα Ζωής», η οποία αποτελείται από μεταλλικές διάτρητες κατασκευές μαύρου χρώματος, που γίνονται ο καμβάς της δικής του ιδιαίτερης ζωγραφικής.
Hospital: έκθεση του Δημήτρη Μυτά στον Εικαστικό Κύκλο
12.02.2016 10:31
Ο Εικαστικός Κύκλος εγκαινιάζει την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 την έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Μυτά, με τίτλο Hospital.
To Valentine or not to Valentine!: Έκθεση του Οδυσσέα Άννινου στον Τεχνοχώρο Cartel
10.02.2016 13:30
Από την Παρασκευή 12 έως και την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016 και στα πλαίσια της παράστασης "Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠ ΤΗΝ ΠΟΛΗ", διοργανώνεται στον Τεχνοχώρο Cartel μια ξεχωριστή έκθεση εικαστικών με έργα του ζωγράφου ΟΔΥΣΣΕΑ ΑΝΝΙΝΟΥ.
Μορφές στη φύση: έκθεση του Νικόλα Κυριάκου στον Τεχνοχώρο στα Ιωάννινα
25.01.2016 16:41
Την Τρίτη, 26 Ιανουαρίου μετά τις 8 μ.μ, εγκαινιάζεται στον Τεχνοχώρο στα Ιωάννινα η έκθεση ζωγραφικής του Νικόλα Κυριάκου με τίτλο «Μορφές στη Φύση».