Στη σκέψη και μόνο να μεταφέρεις κινηματογραφικά μια βιβλική ιστορία γνωρίζεις ότι φλερτάρεις έντονα με θυελλώδεις αντιδράσεις. Ο σκηνοθέτης του “Μαύρου Κύκνου”, Ντάρεν Αρονόφσκι, μας συστήνει μέσω της νέας του ταινίας μια άλλη εκδοχή του Νώε”, που ενσαρκώνει ο “Μονομάχος” Ράσελ Κρόου.

Από την Τζένη Τσόκα

Ο Νώε οραματίζεται έναν καταστροφικό κατακλυσμό που στο περασμά του θα αφανίσει τα πάντα. Ο θεός τον έχει επιλέξει για μία δύσκολη αποστολή και αυτός δεν θα τον απογοητεύσει. Με τη βοήθεια πετροειδών καλών τεράτων χτίζει μία τεράστια κιβωτό για να προστατεύσει εκεί την οικογένειά του και το ζωικό βασίλειο.

Ο κινηματογραφικός Νώε, χαρακτήρας με ακεραιότητα, ήθος, δυνάμεις υπερήρωα και αδυναμίες “εσωτερικές” ταλαντευέται μεταξύ του έργου που του έχει τεθεί και της αγάπης για την οικογένειά του. Έχει υποσχεθεί να καταστρέψει την αιτία του κακού, την ανθρώπινη φύση, κατ’ επέκταση τους αγαπημένους του και τον ίδιο του τον εαυτό. Ο Αρονόφσκι τονίζει: «Ο “Νώε” δεν είναι ένα συμβατικό βιβλικό έπος. Ήταν ο πρώτος που φύτεψε αμπέλια, ήπιε κρασί και μέθυσε. Το λέει η Βίβλος. Ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε, όταν πάτησε στη στεριά. Υπέφερε από ενοχές, επειδή επιβίωσε. Είναι ένας σκοτεινός πολύπλοκος χαρακτήρας».

«Είναι η λιγότερο βιβλική ταινία που έγινε ποτέ», υποστηρίζουν οι δημιουργοί, που ήθελαν να δώσουν μία διαφορετική σφραγίδα στο έπος περιγράφοντας τον “Νώε” ως ένθερμο περιβαλλοντιστή και υποστηρικτή της φύσης. Με φόντο μια άγρια κακοποιημένη φύση από χρόνιες ανθρώπινες βαρβαρότητες ο ήρωας παίρνει εκδίκηση. Θεαματικός κατακλυσμός, κεραυνοί, βροχές, πέτρινα γιγαντιαία τέρατα, ζώα, άνθρωποι και φυσικά η ξύλινη κιβωτός είναι οι εικόνες που συνθέτουν το τρισδιάστατο σκηνικό με τα καλύτερα ψηφιακά εφφέ που είχε ποτέ ταινία.

Ο νεοϋορκέζος σκηνοθέτης με την εξαιρετική έως τώρα φιλμογραφία του (Ρέκβιεμ για ένα όνειρο, Η πηγή της ζωής, Ο Παλαιστής, Μαύρος Κύκνος), αυτή τη φορά καταπιάνεται με κάτι εντελώς διαφορετικό. Ο χαρακτήρας του Νώε τον εντυπωσίαζε από δεκατριών ετών και ήταν κάτι που πάντα το δούλευε μέσα του. Ο σκηνοθέτης προσεγγίζει με μια ιδιαίτερη οπτική γωνία ένα πολύ λεπτό θρησκευτικό ζήτημα προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις. Μπορεί στον “άνθρωπο” ταυτόχρονα να υπάρχουν στοιχεία καλού και κακού, αυτό το ερώτημα θέτει η ταινία, που μέσω του Νώε προσπαθεί να αναλύσει τη διττή αυτή φύση.

Πριν την παγκόσμια πρεμιέρα Κατάρ, Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν οτι θα απαγορεύσουν την προβολή της βιβλικής υπερπαραγωγής καθώς αντιτίθεται στις διδασκαλίες του Ισλάμ, ενώ αναμένεται το ίδιο παράδειγμα να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Στη Δύση ένα μεγάλο ποσοστό ευαγγελικών θα επιβιβαστεί στην κιβωτό του Αρονόφσκι ύστερα από την προ ολίγων ημερών θερμή συνάντηση του Ράσελ Κρόου και της υπόλοιπης ομάδας με τον Ποντίφικα Φραγκίσκο.

Πέραν του Κρόου, που ο συγκεκριμένος ρόλος δίνει μία νέα ώθηση στη καριέρα του, πρωταγωνιστούν επίσης πρωτοκλασάτα ονόματα μεταξύ των οποίων οι: Τζένιφερ Κόνελι, Άντονι Χόπκινς, Ρέι Ουίνστον, Έμα Γουάτσον, Ντάγκλας Μπουθ και Λόγκαν Λέρμαν. Με έναν προυπολογισμό που ξεπέρασε τα 150 εκατομμύρια δολάρια η εταιρία παραγωγής Paramount Pictures ευελπιστεί ότι η αναμενόμενη εμπορική επιτυχία θα της φέρει ανάλογα κέρδη.

Αρκετά πριν την παραγωγή της ταινίας ο Αρονόφσκι συνεργάστηκε με τον Καναδό καλλιτέχνη Νίκο Χένρικον και κυκλοφόρησε μια γραφική νουβέλα με τίτλο “Νώε, Για τη σκληρότητα των ανθρώπων”. Ο τρισδιάστατος “Νώε”, μια χολιγουντιανή υπερπαραγωγή με ένα εξαιρετικό κάστ ηθοποιών και τα καλύτερα ψηφιακά εφφέ που έχουμε δει ποτέ σε ταινία, υπόσχεται να μην αφήσει κανένα θεατή ασυγκίνητο. Ο Ντάρεν Αρονόφσκι μας καλεί να ταξιδέψουμε και να ανακαλύψουμε το δικό του μυστηριώδες σύμπαν.

Εσείς θα επιβιβαστείτε;

Noah / Νώε  (ΚΑΙ ΣΕ 3D)

Σκηνοθεσία: Ντάρεν Αρονόφσκι

Σενάριο: Ντάρεν Αρονόφσκι, Άρι Χάντελ

Πρωταγωνιστουν: Ράσελ Κρόου, Τζένιφερ Κόνελι, Άντονι Χόπκινς, Ρέι Ουίνστον, Έμα Γουάτσον, Ντάγκλας Μπουθ και Λόγκαν Λέρμαν

Διάρκεια: 139’

Διανομή: Odeon