Αυλαία λήξης την Τετάρτη 26 Μαρτίου για το 9ο Φεστιβάλ SFF-rated Athens, το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας και Φανταστικού της Αθήνας, που για 7 ημέρες προσκάλεσε (και προκάλεσε) το κοινό να εκπλαγεί αλλά και να προβληματιστεί με τα όσα φανταστικά (αλλά και συχνά πολύ ρεαλιστικά και επίκαιρα) έβλεπε στην μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου Μικρόκοσμος. Φέτος όλες οι προβολές έγιναν με ψηφιακή τεχνολογία υψηλής ανάλυσης (High Definition), κάτι που εκτιμήθηκε δεόντως από το κοινό του φεστιβάλ.  

Από τα highlights της διοργάνωσης ξεχωρίζουμε:

• Το κυριολεκτικά απρόσμενο εικαστικό και επικοινωνιακό concept του φεστιβάλ με τη φροντίδα του μόνιμου δημιουργικού συνεργάτη Παναγιώτη Φώτου, ιδιοκτήτη του creative hot shop Black Mamba (www.blackmamba-ad.com), που ως αφίσα έγινε viral στο Internet, ενώ ως έντυπος κατάλογος δημιούργησε ίσως το πιο καλαίσθητο  collectors’ item σε όλη την μέχρι τώρα ιστορία του φεστιβάλ.

• Τη διευρυμένη και ποιοτική συμμετοχή Ελλήνων σκηνοθετών (4 ταινίες μεγάλου μήκους και 15 μικρού), που δημιουργεί προοπτικές για μια σταθερή παραγωγή ελληνικών ταινιών στον χώρο του Φανταστικού τα επόμενα χρόνια.  

• Το αφιέρωμα στα video games (Δευτέρα 24/3) όπου προβλήθηκαν θρυλικές ταινίες (TRON -1982, eXistenZ), το πολυβραβευμένο ντοκυμαντέρ “Indie Game: The Movie”, αλλά και πλήθος εξαιρετικά γυρισμένων fan films βασισμένων σε δημοφιλή παιχνίδια. Σαν να μην έφταναν αυτά, η βραδιά γέμισε με 80+ gaming δώρα για το κοινό, μεταξύ των οποίων ξεχώρισε το χειροποίητο Emergency Kit,  προσφορά των www.in-case-of.com

Τα βραβεία κοινού του SFF-rated ATHENS

• Το Βραβείο Κοινού για την Καλύτερη Ταινία Μεγάλου Μήκους (Best Feature), φέτος ήταν ελληνική υπόθεση: το …πυροβολικό του Άγγελου Σπάρταλη («ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ») τελικά νίκησε το Αδάμαστο ξίφος του Θάνου Κερμίτση και της ταινίας του «TA ΧΡΟΝΙΚΑ TOY ΔΡΑΚΟΦΟΙΝΙΚΑ: ΑΔΑΜΑΣΤΟΣ», η οποία όμως έφυγε από το φεστιβάλ με τις ευχές όλων για μια επιτυχημένη προβολή ως Επίσημη Συμμετοχή στο φεστιβάλ SCI-FI LONDON (τέλη Απριλίου).

• Το Βραβείο Διχογνωμίας Κοινού απονεμήθηκε στην ταινία μεγάλου μήκους “ABDUCTED“, παρουσία της καλεσμένης του φεστιβάλ σκηνοθέτιδας Lucy Phillips. Σημειώνεται ότι το Βραβείο Διχογνωμίας Κοινού αποτελεί παγκόσμια αποκλειστικότητα του SFF-rated ATHENS, και απονέμεται σε ταινίες οι οποίες προκάλεσαν έντονες αντιθέσεις μεταξύ του κοινού!

• Το Βραβείο Κοινού για την Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους (Short Supreme) δόθηκε στην ταινία “Un Monde Meilleur / A Better World” (Βέλγιο), ενώ το βραβείο για την Καλύτερη Ιδέα Μικρού Μήκους (Best Short Idea) δόθηκε στην ταινία “Ma Rencontre/ Chance Encounter” (Γαλλία).

• Τα αντίστοιχα βραβεία για ταινία μικρού μήκους Έλληνα Σκηνοθέτη (“GReat Short” και “GReat Short Idea”), που εγκαινιάσθηκαν φέτος, τα κέρδισε και τα δύο η εντυπωσιακή «Συνθήκη 10/60» του Άκη Πολύζου, αφού χρειάστηκε να ξεπεράσει πάνω στο νήμα την εξαιρετική “Memory Reloaded” της Δέσποινας Χαραλάμπους και του Πάνου Παππά.  

Το βράδυ της Τετάρτης το κοινό είχε την ευκαιρία να δει βιντεοσκοπημένα μηνύματα των σκηνοθετών των βραβευμένων ταινιών, αλλά και να κερδίσει άλλα 80+ δώρα, αυτή τη φορά βιβλία και κόμικς Ελλήνων καλλιτεχνών του Φανταστικού.

Δείτε αποσπάσματα στο YouTube κανάλι του φεστιβάλ! http://www.youtube.com/sffratedathens

Αφού ευχαριστήσουμε θερμά τους χορηγούς της διοργάνωσης και την Α.Λ.Ε.Φ. (Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας), ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 2015. Η 10η διοργάνωση ευελπιστούμε να ξεπεράσει κάθε προσδοκία! Μέχρι τότε ΦΑΝΤΑΣΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ!