Η Odeon παρουσιάζει στους κινηματογράφους μία συγκινητική ταινία του Πασκάλ Σομέιγ, για τις δεύτερες ευκαιρίες, με τίτλο «Πέντε Δευτερόλεπτα στο Κενό», από 27 Μαρτίου 2014.

Η ταινία που είναι βασισμένη στο best seller του δημοφιλούς Βρετανού συγγραφέα Νικ Χόρνμπι (“About a boy”) και διασκευασμένη από τον Τζακ Θόρν (“This is England”), παρουσιάζει τη γλυκόπικρη ιστορία τεσσάρων άγνωστων ανθρώπων που θέλουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους, αλλά εκείνη έχει αλλά σχέδια …

Όταν η ζωή αρχίζει να σου χαμογελά

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην κορυφή ενός ουρανοξύστη στο Λονδίνο. Ο Μάρτιν στέκεται κυριολεκτικά στην άκρη. Ο άλλοτε αγαπητός παρουσιαστής της τηλεόρασης, βρίσκεται σε απόγνωση και ετοιμάζεται να πηδήξει. Δεν είναι όμως μόνος του. Μία ανύπαντρη μητέρα, η Μορίν, μία ατίθαση έφηβη, η Τζες και ένας μουσικός που δουλεύει ως deliver boy, ο ντροπαλός Τζέι Τζέι βρίσκονται όλοι στην ίδια κατάσταση και έχουν το ίδιο σχέδιο. Αντί όμως να φύγουν στο κενό οι τέσσερις αυτοί άνθρωποι συμφωνούν να μείνουν ζωντανοί και κοντά ο ένας στον άλλο, μέχρι την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου…τουλάχιστον. Μία δυνατή φιλία θα γεννηθεί, όπου οι απρόβλεπτες περιπέτειες δεν σταματούν ποτέ…

Μια σκοτεινή κωμική ιστορία που παρουσιάζει δύο λεπτά θέματα: το ταμπού της αυτοκτονίας και της κατάθλιψης. Μπορεί να είναι δύο “ριψοκίνδυνα” ζητήματα, αλλά ο Νικ Χόρνμπι τα αντιμετωπίζει με έναν ευαίσθητο και αστείο τρόπο. Η ιστορία αφηγείται τις περιπέτειες τεσσάρων ανθρώπων, οι οποίοι συμφωνούν να αναστείλουν προσωρινά τα “σχέδιά” τους και να δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία στους εαυτούς τους.

Από το χαρτί στην οθόνη

«Η έμπνευση της ταινίας προήλθε όταν άκουσα ότι υπάρχουν μερικές νύχτες που είναι οι πιο “κατάλληλες” για να αυτοκτονήσει κανείς. Συν του ότι πέρασα πολλές φορές από την Archway Bridge στο Βόρειο Λονδίνο, η οποία είναι ένα γνωστό σημείο για όσους θέλουν να αυτοκτονήσουν. Μήπως αυτό σημαίνει ότι σε αυτές τις “δημοφιλείς” νύχτες του έτους, υπάρχει πιθανότητα να συναντήσεις κάποιον άλλο που να σκέφτεται το ίδιο πράγμα;», λέει ο Χόρνμπι.

To ταξίδι από το βιβλίο στη μεγάλη οθόνη ήταν αναμφισβήτητα περίπλοκο. Όλα ξεκίνησαν όταν η παραγωγός Αμάντα Πόσεϊ, η οποία είναι παντρεμένη με το συγγραφέα, και η Φαϊνόλα Ντγιούερ διάβασαν το μυθιστόρημα, ακριβώς αφότου έμαθαν για την αυτοκτονία ενός συναδέλφου τους.

Παρότι είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, ο Χόρνμπι διάλεξε μία κωμική προσέγγιση. Ο Βρετανός συγγραφέας επισημαίνει ότι η αισιόδοξη πλευρά της ιστορίας βρίσκεται ακριβώς στο σημείο όπου βλέπουμε τους ήρωες να βρίσκονται στον πάτο της ζωής τους και ξαφνικά ότι διαδραματίζεται από εκεί και έπειτα έχει μία ανοδική και λυτρωτική πορεία. «Αυτό το βιβλίο είναι ένα από τα αγαπημένα μου, μαζί με πολλά ακόμα του Νικ», λέει ο Πιρς Μπρόσναν. «Νομίζω πως έχει μία ιδιαίτερη απήχηση στον κόσμο γιατί πραγματεύεται τη θλίψη, την τραγωδία και τις δυστυχίες της ζωής αλλά με ένα ιδιόμορφο μαύρο χιούμορ.»

Τέσσερις ξένοι στην κορυφή ενός ουρανοξύστη

Πιρς Μπρόσναν

Διεθνώς αναγνωρίσιμος και αναγνωρισμένος ως ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της δραματουργικής μαγείας των ημερών μας, ο Πίρς Μπρόσναν συγκαταλέγεται στους πιο σημαντικούς ερμηνευτές δραματικών ρόλων στο Χόλιγουντ. Ο δυο φορές προτεινόμενος για Χρυσή Σφαίρα, Ιρλανδικής καταγωγής ηθοποιός, σπούδασε υποκριτική στο Λονδίνο και μεταφέρθηκε στο Λος Άντζελες το 1982. Ο πιο γνωστός του κινηματογραφικός του ρόλος είναι φυσικά εκείνος του Τζέιμς Μπόντ. Ερμηνεύοντας τέσσερις φορές τον απόλυτο κινηματογραφικό μυστικό πράκτορα, ο Πιρς Μπρόσναν κατάφερε, από το 1995 και μετά να ξαναδώσει στον Μπόντ την αίγλη και την εισπρακτική δόξα που του άξιζε. Στην ταινία «Πέντε Δευτερόλεπτα στο Κενό» υποδύεται τον Μάρτιν, ένα διάσημο τηλεοπτικό παρουσιαστή.

«Ο Μάρτιν ήταν ένας δύσκολος ρόλος και χαίρομαι πολύ που τελικά τον υποδύθηκε ο Πιρς. Κατάφερε να βρει τον τέλειο συνδυασμό κωμικών και δραματικών στοιχείων που απαιτούσε ο ρόλος.», δηλώνει η Αμάντα Πόσεϊ, παραγωγός της ταινίας.

Τόνι Κολέτ

Έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στο Χόλιγουντ με την ερμηνεία της στην ταινία «Η Μύριελ Παντρεύεται» το 1994. Το 2003 έλαβε τις καλύτερες κριτικές στην ταινία «Japanese Story», η οποία απέσπασε 23 βραβεία. Το 2004 πρωταγωνίστησε στην κωμωδία «Κόνι και Κάρλα» πλάι στην Νία Βαρντάλος και στο φιλμ «Η Τελευταία Σφαίρα» με τους Άλεκ Μπόλντγουιν και Μάθιου Μπρόντερικ. Επίσης, ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Α’ γυναικείου ρόλου στην ταινία «Little Miss Sunshine». Άλλες ταινίες στις οποίες έχει συμμετάσχει είναι: «Σε Αντίθετο Ρεύμα» με τους Μπεν Άφλεκ και Σάμιουελ Τζάκσον, «Για Ένα Αγόρι» με τον Χιου Γκραν, «Οι Ώρες» με τους Νικόλ Κίντμαν, Μέριλ Στριπ και Τζούλιαν Μουρ και «Η Έκτη Αίσθηση», όπου ήταν υποψήφια για Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου.

«Ήξερα ότι χρειαζόμασταν μία εξαιρετική ηθοποιό για το ρόλο της Μορίν και χωρίς δεύτερη σκέψη μου ήρθε στο μυαλό η Τόνι Κολέτ.», λέει η Φαϊνόλα Ντγιούερ από τη νομάδα παραγωγής.

Άαρον Πολ

Ο μοναδικός Αμερικάνος της τετράδας. Γεννημένος στο Αϊντάχο των Η.Π.Α. το 1979 και γνωστός στους περισσότερους ως Τζέσε Πίνκμαν από την τηλεοπτική σειρά «Breaking Bad» (υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα Β’ Ανδρικού ρόλου), ο Άαρον Πολ θεωρεί ότι ο ρόλος του Τζέι Τζέι του ταιριάζει απόλυτα λόγω του συναισθηματικού ασταθή χαρακτήρα του. «Αδιαμφισβήτητα υπήρξαν φορές που κράτησα το κεφάλι μου έξω από το νερό. Ήταν αρκετές οι φορές που είχα πολλά σκαμπανεβάσματα στην ψυχολογική μου κατάσταση.», λέει ο ηθοποιός.

«Μου αρέσει πολύ να δουλεύω με τον Άαρον, είναι φοβερός τύπος και καταπληκτικός επαγγελματίας.», λέει ο σκηνοθέτης.

Ίμοτζεν Πουτς

Γεννημένη στο Λονδίνο το 1989, η γλυκιά Ίμοτζεν Πούτς κλήθηκε να πρωταγωνιστήσει δίπλα στους Πίρς Μπρόσναν και Τόνι Κολέτ, υποδυόμενη έναν περίπλοκο χαρακτήρα. Ταχύτατα ανερχόμενη, η νεαρή ηθοποιός έχει ήδη συμμετάσχει σε ταινίες όπως: «28 Weeks Later», «V for Vendetta», «Fright Night», «Jane Eyre» και «Need for Speed».

«Η Ίμοτζεν είναι ένα δώρο! Είναι φανταστική στην ταινία. Δε νομίζω πως ο χαρακτήρας της Τζες είναι τόσο ευαίσθητος όσο τον απέδωσε η Ίμοτζεν στην ταινία.» λέει ο σκηνοθέτης.

Στοιχεία ταινίας:

«Πέντε Δευτερόλεπτα στο Κενό» / A Long Way Down ( 96′ )

Σκηνοθεσία:Πασκάλ Σομέιγ

Σενάριο (βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα): Νικ Χόρνμπι, Τζακ Θορν

Παραγωγή: Φαϊνόλα Ντγιούερ, Αμάντα Πόσεϊ

Ηθοποιοί: Πιρς Μπρόσναν, Τόνι Κολέτ, Άαρον Πολ, Ίμοτζεν Πούτς, Ρόζαμουντ Παϊκ, Σαμ Νιλ

Μοντάζ: Κρις Τζιλ, Μπάρνεϊ Πίλινγκ

Φωτογραφία: Μπεν Ντέιβις

Κοστούμια: Οντίλ Ντικς Μιρό

Σκηνικά: Κρις Όντι

Διανομή: Οdeon

Το βιβλίο «Πέντε Δευτερόλεπτα στο Κενό» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.