Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

The Failure of Will: έκθεση του Στελιου Καραμανώλη στη γκαλερί CAN

The Failure of Will: έκθεση του Στελιου Καραμανώλη στη γκαλερί CAN

Στη δεύτερη ατομική του έκθεση στη γκαλερί CAN και αμέσως μετά την πρόσφατη ατομική του με τον τίτλο "An Artist Without a Concept is like a Traveller Without a Roadmap" στη Βιέννη, o Στέλιος Καραμανώλης επιστρέφει συνεχίζοντας την ενασχόληση του με την ιστορία και την δυστοπία μέσα από μία σειρά ζωγραφικών έργων με εμφανείς αναφορές στις ιστορικές ομάδες "Die Bruecke" και "Der Blaue Reiter" και σε μεγάλους σύγχρονους όπως η Marlene Dumas και ο Peter Doig.


Όπως και οι Γερμανοί εξπρεσιονιστές πολλά χρόνια νωρίτερα, έτσι και ο Καραμανώλης απομακρύνεται από την απεικόνιση της πραγματικότητας και στρέφεται προς τον κόσμο της σκέψης και των συναισθημάτων σε μία προσπάθεια να εισχωρήσει στις πιο σκοτεινές πτυχώσεις της ανθρώπινης ψυχής. Ανήσυχη και νευρώδης, η γραφή του εκφράζει μία σειρά από εσωτερικές αναζητήσεις και ψυχικές αγωνίες που διαφαίνονται μέσα από τις επιθετικές φόρμες, τα βίαια περιγράμματα και τα έντονα χρώματα (κόκκινο, πράσινο, καφέ) που απουσίαζαν πλήρως τα τελευταία χρόνια από τη ζωγραφική του. Η προσοχή του εστιάζει στον άνθρωπο και τον εσωτερικό του κόσμο και απεικονίζεται μέσα από τα διαστρεβλωμένα σώματα και πρόσωπα στα θέματα του.


Το ανθρώπινο δράμα, η αποξένωση και η μοναχικότητα αντανακλώνται στις απλοποιημένες φόρμες, τη γραφική ένταση και τα συχνά αντιρεαλιστικά χρώματα. Παράλληλα μία δόση υποδόριου χιούμορ και χαρούμενης αναρχίας εισχωρεί στα θέματα του. Κάπου κάπου ένα σπίρτο στέκεται πλάι σε έναν ξυλοκόπο, κι αλλού παίρνει το δισάκι του στον ώμο και προχωράει στο δάσος. Άλλοτε πρόκειται για αφηγήσεις που μετακινούνται από τη σφαίρα του πραγματικού στη σφαίρα του φανταστικού και συχνά του τρομερού και άλλοτε πρόκειται για πορτρέτα που προδίδουν αποκλειστικά καταστάσεις του πνεύματος.

Σχετικές ειδήσεις
Kαι που πάει όλος αυτός ο ιδρώτας: έκθεση της Ζωής Γιαμπουλντάκηστη γκαλερί Elika
09.09.2016 10:33
Η γκαλερί Elika παρουσιάζει από τις 22 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 29 Οκτωβρίου τη δεύτερη ατομική έκθεση της Ζωής Γιαμπουλντάκη στην Αθήνα, με τίτλο Kαι πού πάει όλος αυτός ο ιδρώτας.
ATM (…songs, about love and death): έκθεση του Γιώργου Σαπουντζή στη γκαλερί Ελένη Κορωναίου
23.05.2016 10:24
Η γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει τη νέα δουλειά του Γιώργου Σαπουντζή στη δεύτερη ατομική του έκθεση στην γκαλερί, με τίτλο «ATM (…songs, about love and death.)».
... έλα να παίξουμε: Έκθεση του Χρήστου Κουτσούκη στην Γκαλερί Cube
15.03.2016 14:57
Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί από την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 την καινούρια δουλειά του Χρήστου Κουτσούκη με τίτλο “... έλα να παίξουμε”, που είναι η δεύτερη ατομική του έκθεση στο χώρο, μετά τις “Στιγμές” (Φεβρουάριος 2012).
Ταξίδι: η δεύτερη ατομική έκθεση του Μίμη Πλέσσα στη γκαλερί Έρση
08.03.2016 16:25
Η Γκαλερί Έρση την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 και ώρα 19:30 παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση Ζωγραφικής του Μίμη Πλέσσα με τίτλο «Ταξίδι».
Evening then and evening now / απόγευμα: έκθεση του Γιάννη Μαλεγιαννάκη στη γκαλερί Elika
12.01.2016 15:20
Η γκαλερί Elika παρουσιάζει από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου τη δεύτερη ατομική έκθεση του Γιάννη Μαλεγιαννάκη στην Αθήνα ‘απόγευμα’.