Το 16ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκη-Εικόνες του 21ου αιώνα συνεχίζει ακάθεκτο το πρόγραμμα του με προβολές ντοκιμαντέρ και παράλληλες εκδηλώσεις.

Το Σάββατο 15 και την Τρίτη 18 Μαρτίου ένα ντοκιμαντέρ για την μετα-επαναστατική Λιβυή προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες του Φεστιβάλ τραβώντας μας την προσοχή. Είναι το Yusef’s song του Κώστα Πλιάκου και του Μοχάμεντ Μπεν Γκούζι. Μετά την προβολή ακολούθησε συζήτηση με πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις απο το κοινό ενώ εμείς συναντήσαμε ιδαιτέρως τον σκηνοθέτη Κώστα Πλιάκο, ο οποίος μας μίλησε για το ντοκιμαντέρ και τον νεαρό πρωταγωνιστή Yusef. Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στην Λιβύη, στα χρόνια μετά την εξέγερση που ανέτρεψε τον Καντάφι και κυρίως στον κόσμο ενός νεαρού ράπερ με όραμα και ελπίδα για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο αύριο. Ελάτε να δούμε τι έχει να μας πει ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης, Κώστας Πλιάκος.

Συνέντευξη: Ελένη Τσόκα

Culturenow.gr: Πως προέκυψε η σύλληψη της ιδέας του ντοκιμαντέρ;

Κώστας Πλιάκος: Τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης και ιδαιτέρως της Λιβύης τα παρακολουθούσα πολύ στενά κυρίως λόγω του επαγγέλματος μου ως δημοσιογράφος. Είχαν πολύ ενδιαφέρον και χρειαζόταν μια πιο ουσιαστική ανάλυση. Κάποια στιγμή ένας συνάδελφος που βρέθηκε στα πολεμικά μέτωπα με παρακίνησε να δώσω μεγαλύτερη προσοχή στις εξελίξεις της επανάστασης, που για πολλούς ήταν μια  μεθοδευμένη επέμβαση της Δύσης. Άρχισα λοιπόν κάπου τον Μάρτιο του 2012 να δημιουργώ επαφές με Λίβυους στην Ελλάδα που με βοήθησαν να έρθω πιο κοντά στα όσα συνέβαιναν εκεί. Αυτό που έψαχνα ήταν μικρές ιστορίες, πρόσωπα και πράγματα στα οποία ο διεθνής τύπος δεν έδινε την απαραίτητη προσοχή. Κάπου εκεί στην αναζήτηση, βρήκαμε και τον Γιούσεφ, τον πρωταγωνιστή της ιστορίας μας, έναν νεαρό και πολύ διάσημο ράπερ που ζεί και εργάζεται στην Βεγγάζη και ο οποίος υπήρξε με τα τραγούδια του η φωνή της επανάστασης και εκπρόσωπος της νέας γενιάς. Ο συνεργάτης και φίλος, Μοχάμεντ Μπεν Γκούζι ήταν ουσιαστικά αυτός που με παρακίνησε να παρακολουθήσουμε τον Γιούσεφ. Ο Γιούσεφ έγινε τελικά ο ήρωας της ιστορίας, καθώς ήξερε οσο κανένας άλλος να μας διηγηθεί την κατάσταση στην χώρα του.

Cul.N: Ποιός είναι τελικά ο Γιούσεφ και τι μας λέει για την επανάσταση στην χώρα του;

Κ.Π: Μας λέει για τα όνειρα της γενιάς του και για τον αγώνα για ένα καλύτερο μελλον. Ο Γιούσεφ είναι μια απο τις φωνές της επανάστασης που μπορεί να είχε αγαθές προθέσεις αλλά κατέληξε να τρώει τα παιδιά της. Μας λέει οτι η επανάσταση είναι η συνειδητοποίηση της αδικίας και η προσπάθεια για την ανατροπή της, αλλά δεν είναι κάτι που έρχεται και φεύγει. Έρχεται για να εξελιχθεί. Και τώρα τα πράγματα είναι δύσκολα εκεί. Ο Γιούσεφ είναι στην ουσία ο μέσος νέος της Λιβυής. Πατάει με το ένα πόδι στις παραδόσεις της χώρας του και το Ισλάμ και με το άλλο πόδι στη Δύση. Απορρίπτει το κοσμικό κράτος και θαυμάζει τον Τσέ Γκεβάρα, που όπως λέει εύχεται να ήταν μουσουλμάνος. Η αγάπη του για την μουσική έγινε το όπλο του ενάντια στο καθεστώς.

Cul.N: Eδω και χρόνια στην Ελλάδα «ζεί» μια κρίση που δεν γνωρίζουμε αν κάποτε θα ξεσπάσει. Σε καμία περίπτωση, τα προβλήματα της χώρας δεν συγκρίνονται με αυτά των Αραβικών χωρών αλλά τώρα που είδατε την αντίδραση των νέων στην Λίβυη σε τί συμπεράσματα οδηγείστε για τους νέους της Ελλάδας;

Κ.Π: Δεν υπάρχει μεγάλη σύγκριση μεταξύ της νέας γενιάς των δύο χωρών. Και εδώ υπάρχουν φωνές που μιλάνε και αποτελούν όμορφες εξαιρέσεις στον κανόνα της απραξίας αλλά εκεί η προσπάθεια απο τους νέους ήταν πολύ πιο μαζική και μεγαλειώδης. Χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία για να γίνει μια επανάσταση και ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για να διατηρηθεί. Και εκεί τώρα οι συνθήκες μετα την απανάσταση εξακολουθούν να είναι άσχημες απλά υπήρξε η κίνηση της συνειδητοποίησης και η διάθεση αλλαγής. Η επανάσταση ωστόσο είναι ένα δύσκολο πράγμα.

Cul.N: Πώς σας φάνηκε η ανταπόκριση του κόσμου στην ιστορία του Γιούσεφ;

Κ.Π: Υπήρξε πολύ θετική και χαιρόμαστε ιδαιτέρως γι’αυτό. Τέθηκαν πολλές ερωτήσεις και εκδηλώθηκαν πολλές απορίες. Μετα απο σχεδόν δύο χρόνια δουλειάς το ντοκιμαντέρ είναι έτοιμο να ταξιδέψει και να προβληματίσει τον κόσμο για ένα ζήτημα πολυ σημαντικό, καθώς καταγράφει το αποτύπωμα που αφήνει ένα τέτοιο γεγονός, όπως μια επανάσταση,  στις ψυχές των ανθρώπων, στα όνειρα και στις προσδοκίες τους.

Διαβάστε πληροφορίες για το ντοκιμαντερ Yusef’s song, εδώ.