Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Moving Silence Festival στην Αθήνα

Moving Silence Festival στην Αθήνα

Το Moving Silence παρουσιάζεται εκτός από τη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, στις 27, 28 και 30 Μαρτίου 2014.


3 Cinema Concerts, αφιερωμένα στη βωβή κινούμενη εικόνα και στον πειραματικό ήχο, προσφέρουν νέες οπτικοακουστικές εμπειρίες σε μια ασυνήθιστη και απροσδόκητη συνάντηση ήχου και εικόνας.


Τα cinema concerts παίρνουν το όνομά τους από την πλατφόρμα κινηματογραφιστών και μουσικών moving silence www.movingsilence.net που ιδρύθηκε το 2009 στο Βερολίνο από τον μουσικό Marco Brosolo και τον κινηματογραφιστή Matthias Fritsch. Σκοπός της είναι συνδέσει τις ρίζες του κινηματογράφου με τη σύγχρονη αισθητική και τις νέες τεχνολογίες, αλλά και να δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο καλλιτεχνών. Το δίκτυο αυτό έχει ξεπεράσει εντωμεταξύ τα σύνορα της Ευρώπης, φτάνοντας μέχρι Ινδία και Κολομβία.


Η moving silence και το Goethe-Institut Athen διοργανώνουν τα cinema concerts, που κοινό και τύπος ονόμασαν «φεστιβάλ», από το 2011.


Το φεστιβάλ moving silence Αθήνα 2014 είναι μια παραγωγή του Goethe-Institut Athen και της πλατφόρμας moving silence σε συνεργασία  με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Exile Room στην Αθήνα,  με τη συμμετοχή  δυο διακεκριμένων διεθνών φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους από το Βερολίνο,  του interfilm Festival και του Zebra Poetry Film Festival, και φυσικά με τη συμμετοχή πλήθους Ελλήνων μουσικών και sound artists που συνοδεύουν ζωντανά ένα διεθνές κινηματογραφικό πρόγραμμα .


Πειραματικά ντοκιμαντέρ και ταινίες εμπνεόμενες από την ποίηση είναι οι κινηματογραφικές προτάσεις του φετινού φεστιβάλ, τις οποίες συνεπιμελούνται ο Matthias Fritsch (Βερολίνο) και τα δυο Βερολινέζικα φεστιβάλ.


Καλεσμένοι στην Αθήνα θα είναι ο Heinz Hermanns, Διευθυντής του Φεστιβάλ interfilm και ο Thomas Zandegiacomo Del Bel, Διευθυντής Προγράμματος του Zebra Poetry Film Festival.


To interfilm Festival ιδρύθηκε το 1982 στο Berlin-Kreuzberg ως φεστιβάλ ταινιών super-8. Σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης. Μετά το Oberhausen είναι το παλαιότερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Γερμανίας και μετά τη Μπερλινάλε το παλαιότερο και μεγαλύτερο φεστιβάλ του Βερολίνου.
www.interfilm.de


Το ZEBRA Poetry Film Festival πραγματοποιείται από το 2002. Είναι η πρώτη και μεγαλύτερη διεθνής πλατφόρμα για ταινίες μικρού μήκους που βασίζονται στην ποίηση – για κινηματογραφικά ποιήματα . Διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια και ανοίγει δρόμους τόσο για τις ταινίες που εμπνέονται από την ποίηση και γίνονται ποίηση όσο και για την ίδια την ποίηση.
www.zebra-award.org


Οι μουσικές προτάσεις, πάντα μια έκπληξη, προέρχονται φέτος αποκλειστικά από τον ελληνικό μουσικό χώρο. Εκτός από τις σόλο ή ομαδικές περφόρμανς, με την κινηματογραφική οθόνη θα «συνομιλήσει» και ένα μεγαλύτερο μουσικό σύνολο, μια πρωτότυπη μορφή «ορχήστρας», η οποία σχηματίζεται ειδικά για τις κινηματογραφικές συναυλίες του moving silence. Πάνω από 30 νεαροί μουσικοί προτείνουν έναν νέο τρόπο προσέγγισης των οργάνων, της μουσικής συνοδείας των βωβών εικόνων, αλλά και της τοποθέτησης στο χώρο.
Την επιμέλεια και το συντονισμό του μουσικού σκέλους του φεστιβάλ moving silence έχει η Αναστασία Χρυσανθακοπούλου, μουσικός, παραγωγός και μέλος της πλατφόρμας moving silence.


Στις προτάσεις του το φεστιβάλ εντάσσει φέτος και μια πρωτότυπη master class με τον Heinz Hermanns, με φιλμ και μουσική .


H πλατφόρμα movingsilence και η Ελλάδα

Το δίκτυο της moving silence μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας διευρύνεται ολοένα και πιο πολύ. Κι αυτό δεν θα ‘ταν εφικτό χωρίς το κέφι, τη δημιουργικότητα και τον επαγγελματισμό των καλλιτεχνών, κινηματογραφιστών, μουσικών, τεχνικών - και από τις δυο χώρες.
Δεν θα ήταν επίσης εφικτό χωρίς τους συνεργαζόμενους χώρους τέχνης.

Φέτος cinema concerts θα πραγματοποιηθούν και στη Θεσσαλονίκη. Σε συμπαραγωγή πλατφόρμας moving silence με το Goethe-Institut Thessaloniki και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ).

Περισσότερες πληροφορίες για την πλατφόρμα και τα προηγούμενα φεστιβάλ moving silence στην Αθήνα:

www.movingsilence.net

Σχετικές ειδήσεις
2o International MimeArt Festival σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα
13.09.2016 15:51
Το International MimeArt Festival συνεχίζει για δεύτερη χρονιά, σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αυτή τη φορά και απλώνει τις δράσεις του και στην Αθήνα.
15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου
04.07.2016 16:25
Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, εορτάζοντας τα 15 χρόνια παρουσίας του, έρχεται ανανεωμένο να αναδείξει μουσικές θεσπέσιες, όπως ακριβώς αρμόζει στην παράδοση του νησιού που φιλοξενεί το Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψή του.
10ο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών στην Κέρκυρα
11.05.2016 09:53
Το 10ο κατά σειρά Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών διοργανώνεται και το ακαδημαϊκό έτος 2015-16 από τα δύο τμήματα της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου: το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας (ΤΤΗΕ) και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Εφαρμογών - ΕΡΗΜΕΕ).
Moving Silence Αθήνα 2016: Βωβές κινούμενες εικόνες του σήμερα και πειραματικός ήχος
07.04.2016 13:05
Στην Αθήνα η διοργάνωση Moving Silence καθιερώθηκε ως «φεστιβάλ της βωβής κινούμενης εικόνας και του πειραματικού ήχου» και φέτος προτείνει για 7η χρονιά ασυνήθιστες εικαστικές και κινηματογραφικές εκδηλώσεις συνοδεία ζωντανής μουσικής, ενώ παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Reynold Reynolds.
Το IN-EDIT επιστρέφει στην Αθήνα!
24.02.2016 16:50
Το IN-EDIT Festival, το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ στον κόσμο, έρχεται στην Αθήνα για δεύτερη χρονιά και φέρνει μαζί του 11 μοναδικά μουσικά ντοκιμαντέρ, που καλύπτουν όλο το φάσμα της παγκόσμιας μουσικής. Οι ποπ τόνοι των Backstreet Boys και οι ηλεκτρονικοί ήχοι των Daft Punk, μπλέκονται με τις σόουλ μελωδίες του James Brown, τα γεμάτα συναίσθημα τραγούδια της Amy Winehouse και τη ροκ του Kurt Cobain.