Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή έχει τη χαρά να φιλοξενεί την ατομική έκθεση της Χριστίνας Φυτιλή με τίτλο “quarantuno”, η οποία πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του «ΕΛΠΙΔΑ Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο».

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τρίτη 1 Απριλίου 2014 και ώρα 19:00 στο χώρο του Ιδρύματος στην Κηφισιά.

Τα έργα της Χριστίνας Φυτιλή δεν είναι δίοδοι  επικοινωνίας  μόνο μέσω της οπτικής παρατήρησης, αλλά «απαιτούν» από τον θεατή να τα αγγίξει, ενεργοποιούν την αφή ως απαραίτητη αίσθηση επικοινωνίας. Η διαδικασία της χειρονομιακής εργασίας με τη χρήση απλών υλικών συνεχίζεται μέσα από μία νέα σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στο έργο και τον θεατή.

Συναισθήματα, όνειρα και σκέψεις που δεν μπορούν να ειπωθούν με τον λόγο, αποκτούν υπόσταση και διάσταση πάνω σε έναν ξύλινο καμβά – πεδίο δράσης της αυθόρμητης καλλιτεχνικής έκφρασης που ολοκληρώνεται μέσα από τη σύνθεση των υλικών και μέσα από τις αντιθέσεις των σχημάτων και των χρωμάτων.

Συνδυασμοί που δεν αναπαριστούν αντικείμενα και εικόνες, αλλά αποκαλύπτουν γεγονότα. Οι όποιες εικόνες είναι αποτελέσματα μιας πράξης αυτόματης και υποσυνείδητης  που διαδραματίζεται πάνω στον ξύλινο καμβά μέσα από τη σωματική κίνηση της καλλιτέχνιδος. Ο θεατής καλείται να συμμετάσχει, να ενταχθεί άμεσα στο γεγονός και να ακουμπήσει πάνω σ’ αυτά τα δικά του συναισθήματα , αναμνήσεις, γεγονότα, ώστε να ολοκληρωθεί η καλλιτεχνική διαδικασία.

Η επιμελήτρια της έκθεσης,
Νάντια Γρηγοριάδου – Θεατρολόγος

«Απλά υλικά (γύψος, κόλλα πλακιδίου, ατλακόλ, σκόνες αγιογραφίας, γαλλικός καφές, άμμος, ξύλο, τσίγγος…) συμπεριφέρονται ως φορείς άμεσης εμπειρίας, παρά σαν έμμεσα φίλτρα της πραγματικότητας.

Η επιφάνεια είναι αλλού πιο τραχειά και αλλού πιο λεία, σαν τις διακυμάνσεις της ζωής και των συναισθημάτων μας και ο θεατής καλείται να επαναπροσδιορίσει τη στάση του απέναντι στα έργα μου ενεργοποιώντας μνήμες και εκμεταλλευόμενος συνειρμούς.

Η δουλειά μου είναι καθαρά χειρονομιακή. Αφήνω  πάνω στα έργα μου τα εργαλεία που χρησιμοποιώ, ως σημείο αναφοράς στη διαδικασία κατασκευαστικής δημιουργίας. Τα εργαλεία (μιστριά, σπάτουλες, ρολά χαρακτικής κτλ) είναι το μέσο για τα έργα μου, τα οποία με τη σειρά τους είναι το μέσο για τη ζωή, τουλάχιστον όπως την αποκρυπτογραφώ εγώ μέσα από αυτά…»
                                                                       

Χριστίνα Φυτιλή

Η Χριστίνα Φυτιλή γεννήθηκε στη Λάρισα το 1987. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ., ζωγραφική με τους καθηγητές Γιώργο Τσακίρη και Κυριάκο Μορταράκο και χαρακτική με τον καθηγητή Μανώλη Γιανναδάκη. Αφού αποφοίτησε  έφυγε για  την Ιταλία όπου, ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα. 2010-2011:  Ειδίκευση  Art-Therapy (Εικαστική Θεραπεία – Θεραπεία μέσα από την Τέχνη) στη Accademia di Belle Arti, Ματσεράτα, Ιταλία.  2011-2012: Μaster Ειδικής Αγωγής στο Università degli Studi di ROMA TRE, Ρώμης, Ιταλία. Από το 2012  εργάζεται ως Εικαστική Παιδαγωγός σε Δημόσια Ειδικά και Γενικά Σχολεία. Τον Οκτώβριο του 2013  τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.