Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Détournements. Τακτικές Αιφνιδιασμού: έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Détournements. Τακτικές Αιφνιδιασμού: έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (iset) εγκαινιάζει την Πέμπτη 3 Απριλίου, 2014 την έκθεση “Détournements. Τακτικές Αιφνιδιασμού” δεύτερη έκθεση της σειράς Δικαίωμα Αρχείου. Ιστορίες για ασφαλείς καταστροφές, αυθεντικά αντίγραφα, πλαστές βιογραφίες, λογοκλοπές και πνευματικά δικαιώματα.


Σκοπός της σειράς που επιμελείται η θεωρητικός τέχνης Ελπίδα Καραμπά, είναι να αξιοποιήσει το αρχείο του iset ως ανοιχτή πλατφόρμα παραγωγής σύγχρονης τέχνης και λόγου γύρω από αυτό. Στο πλαίσιο της σειράς καλούνται καλλιτέχνες να μελετήσουν το αρχείο του iset. Τα έργα, το έντυπο και λοιπό υλικό που προκύπτει από τη διαδικασία προέρχεται από το περιεχόμενο του αρχείου και επιστρέφεται σε αυτό ως νέο υλικό, εμπλουτίζοντας και ανοίγοντάς το σε νέες θεωρήσεις.


Το πρόγραμμα προωθεί τις διευρυμένες προθέσεις του αρχείου του iset, το οποίο δεν είναι απλά μια δομή υποδοχής στοιχείων, αλλά ένας φορέας που παράγει νέο τεκμηριωτικό υλικό, καλλιτεχνικό έργο , ερευνητικά προγράμματα.


Στην δεύτερη έκθεση της σειράς Δικαίωμα Αρχείου παρουσιάζεται η εργασία των καλλιτεχνών Αγγελικής Αυγητίδου, Σοφίας Ντώνα και Κωνσταντίνου Χατζηνικολάου.


Η Αγγελική Αυγητίδου παρουσιάζει ένα φανταστικό μελλοντολογικό ντοκιμαντέρ για την τέχνη της περιόδου 2015-25. Οι συνεντευξιαζόμενοι παρουσιάζουν την καλλιτεχνική τους δράση και τους τρόπους που αυτή μετασχηματίσθηκε μετά από το «Γεγονός». Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό συμβάν, που συνέβη το 2014 και συντάραξε τις αρχές του 21ου αιώνα, το οποίο, όμως, δεν μας αποκαλύπτεται.

 

Η Σοφία Ντώνα ενδιαφέρθηκε για το ιδιαίτερο φαινόμενο «generation loss» που αφορά την απώλεια ποιότητας ενός αρχείου (data) κατά τη διάρκεια της αντιγραφής ή μετεγγραφής του. Εστιάζει στην απώλεια στοιχείων-δεδομένων τόσο κατά τη δημιουργία ενός αρχείου, όσο και από τους τρόπους έκθεσής του, που συνδέονται με το φόβο της ενδεχόμενης υπερέκθεσης και της πιθανής καταστροφής του.


«Στο αρχείο του iset ανακάλυψα μια τηλεοπτική εκπομπή αφιερωμένη στην Άσπα Στασινοπούλου (Ζωντανό Μουσείο , 1984). Επειδή την άκουσα να μιλάει για τους Καραμπινιέρους του Γκοντάρ αποφάσισα να τη συναντήσω», λέει ο Κωσταντίνος Χατζηνικολάου. Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει ένα αφήγημα με αφορμή αυτή τη συνάντηση. Ο Χατζηνικολάου γράφει και φιλμάρει με Σούπερ 8, την ιστορία της καλλιτέχνιδας Άσπας Στασινοπούλου και της συνάντησής τους στο εργαστήρι της στο Βύρωνα.


Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο πλαίσιο της ενότητας “Διάλογοι”, θα διοργανωθεί συζήτηση μεταξύ των καλλιτεχνών, θεωρητικών και κοινού που θα εστιάσει στο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, της λογοκλοπής και των ιδιαίτερων καλλιτεχνικών μεθόδων «αιφνιδιασμού των αρχείων και της ιστορίας.

Σχετικές ειδήσεις
Απαξία/Αξία/Υπεραξία - Μεταξύ «έργου» και «τέχνης»: έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
18.03.2016 14:41
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-iset εγκαινιάζει την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 την έκθεση Απαξία/Αξία/Υπεραξία. Μεταξύ «έργου» και «τέχνης». Η επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και το κείμενο της παράλληλης έκδοσης, είναι μια πρόταση της ιστορικού τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.
Always starts with an encounter: έκθεση των Wols και Eileen Quinlan στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
26.02.2016 13:56
Το Radio Athènes, ινστιτούτο σύγχρονης τέχνης, παρουσιάζει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την έκθεση Always starts with an encounter: WOLS / EILEEN QUINLAN (Πάντοτε ξεκινά με μια συνάντηση).
Massage the History: ομαδική έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
11.01.2016 14:21
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης εγκαινιάζει την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016 την ομαδική έκθεση Massage the History - Iστορικό τεκμήριο & καλλιτεχνική πρακτική.
Έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής στο Λαύριο
30.10.2015 11:56
Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών (ΕΕΧ), συμμετέχοντας στον εορτασμό των 150 χρόνων του Νεότερου Λαυρίου και στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της ΙΣΤ΄ Επιστημονικής Συνάντησης Νοτιοανατολικής Αττικής*, εκθέτει έργα της Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής στο Λαύριο.
Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος: έκθεση από τον ΝΕΟΝ στο  Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
26.10.2015 14:47
H έκθεση του ΝΕΟΝ «Flying over the abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος» ταξιδεύει από το Ρέθυμνο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, από τις 7 Νοεμβρίου 2015.